КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 113
Гостей: 113
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2014 » Січень » 23 » З нового року ліки виписують за новими правилами
11:42
З нового року ліки виписують за новими правилами

    З нового року ліки виписують за новими правилами

.

  Від 1 січня лікарі, виписуючи рецепти, повинні вказувати не назву конкретного препарату, а міжнародну непатентовану назву його діючої речовини. Таким чином пацієнт сам буде вирішувати, які ж ліки йому купувати. Кому такі новації на користь?

   Ініціатори змін у правилах виписування рецептів вважають, що відтепер можна уникнути участі лікарів у маркетинговій схемі розповсюдження лікарських засобів та нав’язування ними конкретних дорогих препаратів пацієнтові. Тобто людина, прийшовши до аптеки, зможе вибрати серед кількох препаратів з однаковою діючою речовиною лікарський засіб за прийнятною для неї ціною.

Мабуть, у даній ситуації невдоволеними стануть власники аптечного бізнесу. Виявилося, це не зовсім так. За словами директора ТОВ «Менська районна аптека ім. В.І. Смирнова» Надії Абдрахімової, нововведення щодо виписування рецептів неодноразово обговорювалися і під час засідання «круглого столу» Всеукраїнської аптечної асоціації, і під час форуму Ліги фармацевтів Чернігівщини. Звучали побоювання, що пацієнт просто не зможе правильно підібрати потрібні для нього ліки, а скоріше діятиме за принципом: «аби дешевше». А побічні ефекти засобів, а їхня взаємодія між собою, а особливості організму кожної конкретної людини, її супутні захворювання? Усе це у комплексі повинні знати й ураховувати лікарі.

– Чи не стануть наші аптеки чимось на зразок продмагів? – зауважує Надія Миколаївна. – Коли покупець приходить у магазин за ковбасою, то йому і такий сорт пропонують, й інший, по різній ціни. Людина сама собі вирішує, що придбати. То, виходить, і тут так само? Фармацевт може порадити, але ж він не знає усіх нюансів призначення, він не лікар, не має права брати на себе відповідальність.

Відтепер лікар позбавлений можливості вільного вибору та призначення лікарських засобів, котрі, на його думку, є оптимальними для пацієнта. Лікар також не зможе контро¬лювати, який саме препарат отримав хворий. А тому існує ймовірність неправильного лікування, особливо у пацієнтів похилого віку з хронічними захворюваннями.

 При виписуванні лікарських засобів за міжнародними непатентованими назвами виникає питання: хто буде нести відповідальність у випадку, якщо у пацієнта виникнуть тяжкі побічні наслідки? Виробник, лікар, фармацевт чи сам пацієнт?

 Утім, усі ці нововведення не такі вже й загрозливі.

– У нашій країні медики в основному виписують лікарські препарати на простих папірцях, котрі не є ні фінансовими, ні доказовими документами, – зауважує Надія Абдрахімова. – На них – ні підпису, ні печатки, тож рецептами їх назвати не можна. Справжні рецепти ми бачимо нечасто. Приміром, минулого року, коли був запроваджений пілотний проект з профілактики гіпертонічної хвороби, пацієнти несли оформлені за всіма правилами рецепти. Наприклад, із вказаною міжнародною непатентованою назвою препарату – еналапріл. Проте видів препаратів з цією діючою речовиною – близько 60.

                       Ірина Примак   http://www.gorod.cn.ua/news_51705.html
Категорія: Право знати | Переглядів: 617 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України