Як приготувати кутю на Різдво?
.
Український народ може по праву пишатися тим, що кутя є традиційним слов'янським блюдом. В ідеалі вона являє собою суміш відварених цільних зерен пшениці, приправлених медом, цукром і з додаванням родзинок. З часом рецепт трохи змінився, але суть самого блюда і його призначення залишилися тими ж.
Є дані про те, що ще стародавні греки використовували кутю для того, щоб роздавати родичам і бідним в різдвяний вечір. Сьогодні це сформувалося вже як традиція. 6 січня ми приносимо кутю рідним, розповідаючи вірші, колядки.
У чому ж секрет куштування куті на Різдво?
1.
Секрет часу приготування. За православним календарем Різдво Христове настає 6 січня, тому готувати кутю необхідно напередодні цього дня. Заготовити бажано все ще ввечері і встигнути зварити обрядову кашу до 5 ранку, а саме до сходу сонця. У домі має бути... 2.
Секрет складу. До складу куті входять зерна пшениці...
3.
Секрет куштування. У Різдвяний святвечір не можна нічого їсти і пити до Першої зірки. Трапеза починалася після сходження першої зірки, яка говорила про народження на світ Ісуса Христа...
Покрокова інструкція приготування традиційної Куті ...