Лікувальні властивості буряків
. Столові буряки ми вважаємо «рідним» нам, незамінним овочем національної кухні. І маємо рацію. Адже «прижився» цей виходець із Близького Сходу на наших теренах майже тисячу років тому й до цих пір прислуговується як смачна їжа та лікувальний засіб. Особливою гордістю українців є те, що вони винайшли рецепт червоного борщу, який високо оцінили на всіх континентах завдяки вихідцям із наших земель. Ось що писав відомий природодослідник Н.Ф. Злотницький (1911 рік): «Славетний малоросійський борщ готували ще в XVI столітті, а нарізаний кружальцями буряк із приправою з імбиру подавали на балах як закуску для апетиту». Колір та чудовий смак борщу великою мірою визначають буряки (буряковий квас). За традицією, часто вживали його прості українці, то й були дужими, бадьорими, здоровими, вродливими — повновидими та рум’яними. А якій молодичці недоставало рум’янцю — вміло підфарбовувалася соком червоних буряків. Це реальність чи байка? Спробуймо заглянути всередину цього витвору природи, щоб дати собі відповідь.
БУРЯКИ — ЧИННИК ПОВНОЦІННОЇ КРОВІ Науковці сходяться на тому, що цей овоч унікальний, адже деяких речовин, котрі вкрай потрібні для підтримання нормальної життєдіяльності людського організму, в ньому багато, а деяких — дуже багато. Справді, за вмістом заліза (1400 мг на 100 г маси) вони на другому місці (після часнику) серед городніх та ягідних культур. А відомо, що залізо дуже важливе, адже воно входить до складу червоного пігмента крові гемоглобіну. Коли червоні кров’яні тільця після 6 тижнів постачання всіх органів киснем розпадаються, потрібна їх заміна, тобто потрібне надходження заліза з їжею, адже в кожній молекулі гемоглобіну має бути один атом заліза. Нема заліза — без повноцінної крові виникає залізодефіцитна анемія. Причиною тяжкої анемії може бути нестача вітаміну В12, ціанокобаламіну, який, як вважають, в організмі не синтезується, а надходить лише з продуктами тваринного походження (печінка, м’ясо, сир). Однак у буряках багато кобальту, незамінного для синтезу в організмі вітаміну В12. Недокрів’я розвивається і в разі нестачі вітаміну В9, фолієвої кислоти. Адже без неї не будуть утворюватися нові клітини, зокрема і червоні кров’яні тільця, або вони виростуть ненормально великими. А в буряках вітамін В9 є, і він не лише позитивно вплине на процес кровотворення, а й убезпечить від депресії, безсоння, втоми, слабкості, дратівливості. Для утворення повноцінної крові потрібні, крім цього, мідь, марганець, цинк, і все це закладено у великій кількості під червоною кожушинкою буряків. От лишень шкода, що мало вітаміну С, за достатньої наявності якого ці елементи, особливо залізо, добре засвоюються. Але на це є рада: вживаймо буряки з петрушкою, лимоном, квашеною капустою, хроном, зеленою цибулею, журавлиною — користь овочів значно зросте. Якщо в організмі достатньо здорової крові, — то й життєвий тонус високий, імунітет міцний, тому вживання буряку — це захист від багатьох хвороб, а в разі потреби — лікування. Уже зрозуміло, що профілактика лікування хвороб крові і станів, пов’язаних із втратою крові. Наприклад, буряки згодяться післяопераційним, виснаженим хворим, дітям. Їх вживають у вигляді салатів, соку. Однак слід знати: щойно вичавлений буряковий сік може спричинити несприйняття у вигляді нудоти, гикавки, загальної слабкості, зниження кров’яного тиску. Щоб уникнути зазначених неприємностей, сік відстоюють у холодильнику або в іншому темному прохолодному місці не менш як 2—3 години. Перед вживанням слід підігріти. Пити його чи вводити в суміші (із морквяним, огірковим, лимонним, журавлинним) слід із малих доз (дорослі — 1 десертна ложка, діти — 1 чайна). Корисно вживати за 15 хв перед їдою 2 ст. л. суміші свіжих соків буряків, моркви, редьки (порівну). Відомий фітотерапевт Б. Скачко рекомендує в разі залізодефіцитної анемії пити по 100—200 мл суміші цих соків (порівну). Додати до них трохи сметани, чи олії, чи незбираного молока, щоб повніше засвоїлися каротиноїди. У народній медицині рекомендують такий засіб: у темну пляшку залити суміш соків буряків, моркви, редьки порівну, щільно закоркувати, обмастити тістом і поставити умлівати в духовку чи в піч на 3 години. Пити по 1 ст. л. тричі на день перед їдою. Слід сказати, що буряки дуже корисні і для чоловіків, адже вони вирізняються високим вмістом цинку, що так само бере участь у процесах кровотворення, а ще регулює обмін речовин, а ще позитивно впливає на роботу статевих залоз. Доведено, що цинк збільшує тривалість дії гормону підшлункової залози — інсуліну. Тому буряки (варені та сік) потрібні для хворих на цукровий діабет, однак овочі слід порізати соломкою і витримати в холодній воді впродовж 10—12 годин, щоб зменшити цукристість. Жінкам бурякотерапія вкрай потрібна, особливо в разі порушення місячного циклу, в дні місячних та в клімактеричному періоді. Варто пити сік по 50—100 мл двічі-тричі на день. Звісно, на допомогу здоровому способу життя: не переобтяжувати організм кофеїном, нікотином, алкоголем, жирною, солоною та іншою нездоровою їжею.
ВІД БУРЯКІВ — СУДИНИ ЧИСТІ Для нормальної життєдіяльності організму не менш важливий від якісного кровотворення стан системи кровообігу, бо від нього залежить, чи вдасться крові вчасно та вільно дістатися до органів. Безперешкодному плину крові сприяють деякі складники буряків: магній (вміст більший, ніж у будь-якому з овочів), кальцій, калій, цинк. Вони посилюють дію один одного, сприяючи розчиненню солей щавлевої кислоти, їх виведенню, очищаючи кровоносні судини від атеросклеротичних бляшок, розширюючи їх, зміцнюючи стінки капілярів, розріджуючи кров. Тому буряки корисні за гіпертонії та інших серцево-судинних хвороб: варикозу нижніх кінцівок, аденоми простати, геморою, атеросклерозу, аритмії, а також мігрені, неврозу, послаблення гостроти зору. Рекомендацій багато: — щоденно їсти натще варені буряки із зубком часнику; — пити по 1 ст. л. перед їдою 3—4 рази на день суміш бурякового соку з медом (1:1); — тричі на день за 1 годину до їди чи за 3 години після вживати по 1 ст. л. такої суміші: 1 склянку тертого хрону залити 200 мл холодної перевареної води, витримати в закритій банці впродовж 36 годин. Змішати настій в емальованому посуді з 1 склянкою соку буряків, 1 склянкою морквяного соку, 500 г меду, соком 1 лимона, добре перемішати дерев’яною ложкою, перецідити і злити в банку. Тримати в холодильнику.
ВПЛИВ НА ЕНДОКРИННУ ТА ТРАВНУ СИСТЕМИ Дуже багато в буряках йоду, про дефіцит якого в продуктах харчування говорять усе частіше. Йод же бере участь у створенні фагоцитів — патрульних клітин крові, які знищують баластні та чужорідні тіла в клітинах (недарма рани припалюють йодом). Крім того, без йоду неможливий синтез гормону щитоподібної залози тироксину, порушується діяльність усіх органів ендокринної системи, внаслідок чого утворюються зоб, тиреотоксикоз, ожиріння, порушується психічний та фізичний розвиток організму, робота центральної нервової системи та серця. Виявлений у 50-х роках ХХ ст. противиразковий вітамін U спочатку вважали притаманним лише капусті, однак він входить і до складу буряків, тож ці плоди теж протидіють запальним процесам у кишечнику, знеболюють, сприяють загоєнню виразок. За виразки, хронічного гастриту ліпше вживати варені овочі. Крім того, вони добре очищають травний тракт завдяки клітковині та пектинам, що вбирають шкідливі речовини: продукти розпаду мікробів, залишки кишкових паразитів, холестерин, солі важких металів тощо, активізують перистальтику. Тому буряки повинні бути обов’язково в меню тих, хто страждає від запору, атеросклерозу. Люди літнього віку мають починати день із салату з сирих чи варених буряків. Останнім часом доведено, що вітамін U має протиалергійні властивості. Добре діє сирий сік (0,5 склянки) чи салат із сирих буряків натщесерце. Але годяться і варені овочі, адже в буряку під час варіння корисні речовини зберігаються: варто з’їдати по 150—200 г зі сметаною. А в разі стійких хронічних запорів ще Авіценна рекомендував застосовувати чистий буряковий сік для клізм. Нині ця процедура щадніша: сік для клізм розводять теплою перевареною водою (1:10), бажано утримувати його в кишечнику впродовж 10—15 хв. Допомагає очищенню кишківника і буряковий квас: обчищені буряки порізати, скласти в банку, залити вщерть теплою перевареною водою, додати 1—2 ст. л. яблучного оцту, зав’язати горло полотнинкою. За 3—5 діб утвориться тягуча рідина, яку слід пити по 1 склянці з 1 ст. л. меду на день. Щоразу кількість випитої рідини доливати, поки квас буде тягучим. Академік Б. Болотов пропонує свій рецепт очищення шлунка, кишечнику, кровоносних судин та відновлення епітелію травного тракту. Буряки натерти на тертці з дрібними вічками, сік здушити. Відстояти, випити після їди чи на ніч. А вичавки (до 3 ст. л.) у вигляді невеликих горошинок швидко проковтувати, не змочуючи слиною. Годяться 5—6-денні вичавки. У буряках виявлено біологічно активну речовину бетаїн, що не лише зміцнює стінки капілярів, гальмує розвиток атеросклерозу, а й регулює жировий обмін, перешкоджає ожирінню печінки, та сприяє відновленню її структури та функцій. Корисність коренеплоду для печінки, жовчного міхура, лімфатичних залоз зумовлює наявність хлору. Тож хворим на жовчнокам’яну хворобу, холецистит рекомендують пити по чверті склянки за 30 хв до їди тричі на день приготований таким чином сироп: буряки порізати, залити водою і варити впродовж тривалого часу на слабкому вогні.
ПРОТИПУХЛИННИЙ ЗАХИСТ У буряках міститься ще багато корисних речовин, розповісти про які немає можливості. А от обійти увагою червоний барвник (антоціани) не можна, адже він, як вважають, активний проти пухлин. Для лікування пухлин буряки використовували в народній медицині здавна, однак є напрацювання і офіційної медицини. Так, угорський доктор медицини А. Ференчі упродовж 18 років лікував червоними буряками хворих зі злоякісними пухлинами. Незалежно від нього цей метод застосовували німецькі лікарі. Вони констатували, що не всі хворі сприйняли бурякотерапію, що одні ліпше реагували на цільний овоч (деякі хворі з’їдали до 1 кг варених буряків), інші — на сік. Дози теж різнилися — від 200 до 600 мл соку. Коротко узагальнені рекомендації щодо лікування можна викласти так: — пити 600 мл соку на добу, через однакові проміжки часу, розподіливши порівну на 5—6 разів; — ліпше вживати сік за 10—15 хв до їди натще, ледь підігрівши, маленькими ковтками, повільно; — сік має бути відстояним, його не запивати і не заїдати, можна змішувати з вівсяними пластівцями, хроном, кислим молоком; — крім соку, щоденно їсти варені буряки не менш як 200 г; — лікування тривале, протягом року, а то і всього життя, адже протипухлинна дія триває, поки приймати бурякові ліки. Вживання буряків сприяє поліпшенню стану хворих і під час променевої терапії та лікування цитостатиками. У китайській народній медицині буряки застосовували для лікування фіброміоми, фіброаденоми, мастопатії. Сирі коренеплоди помити і витримати необчищеними впродовж 2—4 годин у холодній воді, часто міняючи її. Тоді натерти на тертці з малими вічками, здушити. Вичавки накласти на груди і низ живота як компрес на всю ніч. Уранці масу зняти, покласти в холодне місце, можна використати це двічі. Наступного дня процедуру повторити, а третього — перерва. Далі компреси накладати через день. Курс — 20 процедур, повторити через місяць-півтора. Крім того, завдяки бактерицидним та знеболювальним властивостям, буряки (терту кашку) прикладають на полотнинці до ран, подряпин, виразок, обпечених місць. Можна використати для примочок та обмивань буряковий відвар. Ним же змочують голову (на 20—30 хв) у разі надмірної жирності шкіри. Свіжий сік допомагає позбутися бородавок (змащувати по кілька разів на день до повного оздоровлення), пігментних плям, лупи, педикульозу (змащувати голову, накладати зверху компрес на годину). Отже, буряки і кров оздоровлюють, і енергії додають, і нормалізують діяльність серцево-судинної, нервової, ендокринної, травної, сечостатевої системи. Так і хочеться побажати: їжте, люди, буряки, будете здорові.
|