Лікувальні властивості амаранту .
Не помилимося, якщо назвемо амарант (щириця) чудодійною скарбницею ліків від багатьох недуг: запальні процеси сечостатевої системи в жінок і чоловіків, профілактика аденоми, геморою, вживають для швидшого одужання післяопераційних хворих, за гіповітамінозу, знесилення. Амарант корисний для профілактики та лікування недокрів’я, атеросклерозу, ожиріння, каменеутворення, будь-яких запальних процесів, онкологічних недуг, зокрема, пов’язаних із впливом радіації. Нічне нетримання сечі в дітей лікують відваром волоті з насінням (пити його як чай). Ось тільки незначна частина тих захворювань, за яких амарант виявляє позитивну дію. Лiкувальними властивостями характеризується вся рослина. Цілющі властивості амаранту забезпечує вміст у ньому заліза, кальцію, калію, фосфору, вітамінів, білка, який легко засвоюється людським організмом. Значний вміст валіну, лейцину, лізину, метіоніну, фенілаланіну, триптофану робить амарант справжнім лікувальним продуктом. При цьому відсотковий вміст у насінні амаранту амінокислот вищий, ніж у білку пшениці, соєвих бобів, коров’ячому молоці. Останніми роками вченi виявили в насiннi амаранту дуже цiнну бiологiчно активну речовину — сквален, який одержували лише з жиру печiнки акул. Доведено, що сквален має потужний лiкувальний ефект. За вживання насiння амаранту, в якому мiститься сквален, полiпшується стан здоров’я, пiдвищується опiрнiсть органiзму до рiзних захворювань, радiозахисна активність. Учені встановили, що амарант виводить з організму радіонукліди, а олія, одержана з його зерен, за вмістом таких амінокислот, як лізин, гістидин, аргінін, аспарагінова кислота, глютамінова кислота та ін., переважає обліпихову олію.
Настоянка з насіння амаранту: стигле зерно, можна з відвійками, залити горілкою в пропорції 1:3, настояти 8--10 діб у темному місці, час від часу збовтуючи. Процідити, вживати по 5--6 крапель з молоком чи теплою водою перед їдою. За смаковими та харчовими властивостями в амаранту немає конкурентів, у багатьох країнах він входить у щоденний раціон. За прийнятою шкалою якості білок амаранту оцінюється 100 балами, в той час як білок сої — 60.
Дієтологи стверджують: харчові якості амаранту вищі, ніж у гречки. За широтою використання амаранту в їжу його можна порівняти зі шпинатом і капустою. Із ніжних листків молодих рослин готують чудові салати. Салати, тістечка, паста, хліб, борошно, олія, крохмаль — ось неповний перелік продуктів, отриманих із цієї диво-рослини. Насіння амаранту годиться для пророщування, що дуже корисно, особливо взимку. За смаком воно нагадує горіхи й під час нагрівання перетворюється в апетитний хрумкий продукт. Якщо, випікаючи хліб, до звичайного борошна додати 10% амарантового, значно поліпшаться смакові якості й цінність такого хліба.
Підсмажене чи підсушене, схоже на пшоно насіння амаранту використовують для приготування каш і супів.
Збираючи амарант з оздоровчою метою, треба пам’ятати, що на зелень його можна використовувати вже тоді, коли рослина досягла 25-30 см заввишки, а листочки збирають з нижніх ярусів протягом усього літа до пізньої осені. Період дозрівання насіння дещо розтягнутий. Збирання слід розпочинати, коли на стеблах рослин і листових пластинках з’являється червонувате забарвлення. Тоді під час струшування суцвіття насіння починає випадати - можна збирати. Найчастіше суцвіття зрізають вручну, тонким шаром розкладають під наметом чи на підлоговій сушарці. Протягом одного-двох тижнів насіння дозріває, його обмолочують і очищають від домішок.
Олiя, яку одержують iз зерна, характеризується лiкувальними властивостями. Її ефективно використовують за хвороб шлунка, променевих уражень шкiри, рiзних опiків, пролежнів, екземи, променевої терапiї раку. Любов ДУДЧЕНКО
кандидат біологічних наук
ШАНОВНІ ЧИТАЧІ !
Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті http://korjukivka-sity.at.ua/
|