Як правильно зберігати цибулю та часник
.
Як правильно зберігати цибулю та часник я розпитувала жінок, які продають цибулю і часник біля «Привокзального» ринку в Чернігові.
— Перед тим, як ховати цибулю на зиму, її потрібно добре висушити. Сушити не на сонці, а в холодочку. Потім — пообрізати хвостики, залишивши 3-5 сантиметрів, позбирати городину у сітки чи марлеві мішечки і сховати у прохолодне місце. Найкраще зберігається у погребі. Для цибулі-ріпки найкраща температура зберігання 1-5 градусів. Якщо при такій температурі зберігати і цибулю-саджанку, тоді вона не буде давати стрілок, — розказує Ніна Петрушевич, дачниця з Чернігова.
— Можна зберігати цибулю і у теплі, при температурі +18-20 градусів, — говорить Галина Руденок. — Просушили на горищі, пообрізали хвостики, зібрали в фанерний чи картонний ящик — і під ліжко. Головне, щоб вологість повітря не була підвищеною, а приблизно 70%. При підвищеній вологості верхнє лушпиння цибулин відволожується, мокріє шийка і, як наслідок, цибуля гниє.
— Щоб цибуля не гнила, її треба зберігати у віночках, — радить Марія Маховик з Киїнки.—Зав'язуєте кінці мотузки чи осокової трави у вузол. Зв'язуєте по дві цибулини по всій довжині, обрізаєте хвостики, які стирчать, готовий віночок можна повісити або на балконі, або в кухні. Найкраще за основу для віночка брати плюшняк, щоб цибуля не хворіла. Часник просушуєте, обтираєте від землі і кладете у трилітрову банку, накриваєте кришкою з дірочками, щоб був доступ повітря.
— Якщо зима не сувора, то цибуля й на горищі лежить добре, — додає Олександра Максюта. — Розложу в один шар на поличку, а коли морозець прихватить, вкриваю старим теплим одягом, і так до весни. От часник зберігаю разом із сіллю. У пластмасове відро кладу шар часнику, зверху шар солі і так доверху. Відро ставлю на нижніх східцях у погребі.
Про ще один спосіб зберігання часнику розказала Ольга Коваль з Чернігова, колишня вчителька: — Треба взяти парафінову свічку. Розтопити її на вогні у якійсь посудині. Просушені, обтерті голівки часнику по черзі опускаєте в «білий віск». Голівки обгортаються прозорою плівкою і не псуються.
Олена Сподаренко, тижневик «Вісник Ч» №32 (1370)
|