.Різдву передує піст. Його останній день називається Святим вечором, або Багатою кутею. У цей день люди намагаються не їсти до сходу першої зірки. Потім починається святкова вечеря. На стіл ставлять 12 пісних страв.
Головна різдвяна страва – кутя. Інші 11 мають бути пісні: без м’яса, молока, яєць та жиру.....
Ось перелік пісних страв, які Ви зможете додати на свій стіл, щоб чогось не забути…
Узвар Кутя Січеники з гороху Смажена, або заливна риба Пісний борщ (з грибами та чорносливом)
Тушкована капуста з грибами Голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком, або голубці під грибним соусом, з пшоном Салат із буряка і оселедця Салат із солоних огірків, кислої капусти та...
Головна страва Кутя – символізує єднання з Богом, пшениця в якій – це сакральна частина вечері – тема життя і смерті, єднання світу живих із світом померлих, мак – символ мучеництва, безневинно пролитої крові, мед – чистоти...
Вареники символізують достаток, а грибна підлива до них – продовження роду...