Печінка — унікальний орган. Він, порівняно з іншими, найбільше здатний до відновлення. Як не пропустити золотий час у лікуванні печінки, розмовляємо з завідувачкою гастроентерологічного відділення Чернігівської міської лікарні №1, міським гастроентерологом Лілією Кисіль.
— Печінка, кажуть, не болить, бо там нема нервових закінчень. Як зрозуміти, що вона хвора?
— Буває, не болить, а буває, й болить, — говорить Лілія Кисіль. — Печінка болить, коли ...
— Причина цирозу, найчастіше, алкоголь...
У алкоголіків цироз проявляється не відразу. Зазвичай (у п’ятдесяти відсотках) через 10-15 років з початку «алкогольного стажу». Люди можуть і не помітити, що хворі. Цироз розвивається повільно.
— Чому з’являється швидка втомлюваність?
— Бо в організмі багато токсинів. Печінка — це дезінтоксикаційний орган. При цирозі відмирають гепатоцити — печінкові клітини. Чим більше відмирає гепатоцитів, тим більше рубців на печінці, тим менше вона працює...
— У першу чергу, мабуть, чистка печінки. Існує маса рецептів, кожен з яких подається як панацея.
— Чистка печінки — так у народі називають процедуру очищення, у першу чергу, жовчних протоків. Відходить жовч із жовчного міхура. Застосовують жовчогінні препарати. Трави. Соки...
Якщо є захворювання печінки і жовчного міхура, потрібно звернутися до лікаря.
— Дієта при захворюваннях печінки — обов’язкова. Смаженого не можна, жирного.
— Все в міру добре.
— Вино? — Червоне вино у невеликих кількостях можна...
— Для підтримки печінки часто радять трави...