КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 100
Гостей: 100
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2016 » Травень » 15 » Поради лікаря Як не пропустити золотий час у лікуванні печінки
10:22
Поради лікаря Як не пропустити золотий час у лікуванні печінки
        Поради лікаря 

    Як не пропустити золотий час у лікуванні печінки   


Лілія Кисіль— Печінка, кажуть, не болить, бо там нема нервових закінчень. Як зрозуміти, що вона хвора?

— Буває, не болить, а буває, й болить, — говорить Лілія Кисіль. — Печінка болить, коли розтягується капсула, в якій вона міститься. Це може бути при гепатиті А (хворобі Боткіна), вірусних гепатитах В, С, D. Коли починає боліти печінка, це може свідчити про дуже виражену клініку цирозу. Коли загибель печінкових клітин призводить до фіброзу, до заміщення печінкової тканини сполучною. Потрібно обов’язково з’ясувати причину болю. Адже у правому підребер’ї може боліти і при жовчнокам’яній хворобі, холангітах (запаленнях жовчних протоків), холециститах (запаленнях жовчного міхура).

Причина цирозу, найчастіше, алкоголь.

— Алкоголь, а також вірусні гепатити В, С, й, запущена жовчнокам’яна хвороба, отруєння грибами, важкими металами, зловживання гормональними препаратами (дуже рідко — хвороба Вільсона-Коновалова, див. «Вісник» за 28 квітня 2016 року. — Авт.).

У алкоголіків цироз проявляється не відразу. Зазвичай (у п’ятдесяти відсотках) через 10-15 років з початку «алкогольного стажу». Люди можуть і не помітити, що хворі. Цироз розвивається повільно.

Як починається цироз? Спочатку жовтіють склери очей. Потім шкіра. Спочатку жовтуха незначна. Вона може
минути. Потім знову наростає. Жовтуха свідчить про надмірний вміст білірубіну (жовчного пігменту) у крові.

Якщо людина смаглява, то відразу й не помітить пожовтіння.

— Крім жовтухи, є й інші симптоми. Слабкість. Швидка втомлюваність.

Чому з’являється швидка втомлюваність?

— Бо в організмі багато токсинів. Печінка — це дезінтоксикаційний орган. При цирозі відмирають гепатоцити — печінкові клітини. Чим більше відмирає гепатоцитів, тим більше рубців на печінці, тим менше вона працює. Коли з’являється жовтуха, починає збільшуватися живіт. Асцит виникає (у черевні порожнині накопичується рідина). Ноги набрякають. Людина худне.

Не у кожного алкоголіка розвивається цироз. Впливає спадковість?

— Спадковість, супутні хвороби.

Цироз часто вважають невиліковною хворобою, але на початковій стадії з ним можна справитись.

— На початкових стадіях всі набуті захворювання лікуються, і цироз теж. Проте якщо людина дізнається про діагноз «цироз», починається паніка, самолікування.

У першу чергу, мабуть, чистка печінки. Існує маса рецептів, кожен з яких подається як панацея.

— Чистка печінки — так у народі називають процедуру очищення, у першу чергу, жовчних протоків. Відходить жовч із жовчного міхура. Застосовують жовчогінні препарати. Трави. Соки. Чистку можна робити, якщо нема жовчнокам’яної хвороби. Якщо там (у жовчному міхурі, у протоках) тільки одна жовч застояна або жовч з домішками солей, — так, це відійде.

Але якщо там є каміння, воно обов’язково заворушиться, захоче вийти. Хворі кажуть — камені розчиняються. Камені рідко коли розчиняються. Бувають же холестеринові і білірубінові. Якщо одні розчиняться і вийдуть, інші закупорять жовчні протоки. Після такої «чистки» хворі потрапляють в хірургію. Доводиться видаляти камені разом із жовчним міхуром.

Якщо є захворювання печінки і жовчного міхура, потрібно звернутися до лікаря. Ми самі чистимо, робимо так звані сліпі зондування або дуоденальні зондування (дуоденальні — ті, що мають відношення до дванадцятипалої кишки. — Авт.). Вони стимулюють відтік жовчі із жовчного міхура. Під час дуоденального зондування хворий приходить
у відділення, ковтає тоненький зонд. Гонимо жовч під наглядом медичної сестри.

Сліпе зондування робимо вдома.

— Так. Особливо корисно його проводити після свят. Ми всі живі люди, всі любимо смачно поїсти. А шлунок не виділяє достатню кількість ферментів, їжа погано перетравлюється, виникає застій, біль, закреп. Якщо назавтра після застілля встаєш — важкість у шлунку, у кишківнику, і якщо ти знаєш (робив УЗД), що у тебе нема каменів у жовчному міхурі, немає перепон, які можуть перекрити жовчні протоки, — прийми жовчогінне, зроби сліпе зондування.

Випити алохол, мінеральну воду?

— Може бути й алохол. Дуже добре ксиліт або сорбіт. Це порошок. Дві столові ложки на склянку води, можна «Миргородської», підігрітої. Випити у теплому вигляді. Грілку під правий бік, і полежати на ній.

Скільки?

— Бажано хвилин 45. Після цього відійде жовч, застояні солі. Людина відчує себе набагато легше. На курс лікування ми зазвичай назначаємо сім зондувань. Профілактично можна раз у місяць робити або ж після переїдання.



Дієта при захворюваннях печінки — обов’язкова. Смаженого не можна, жирного.

— М’ясо і риба — тільки варені або на парі, і більше фруктів і овочів, у яких вітаміни і клітковина. Не зловживати яйцями. А от кисломолочний сир — це дуже добре. Печена картопля — дуже добре. Вона містить калій. Коли людина приймає сечогінні препарати, щоб зменшити набряки при недостатній функції печінки, разом із сечею виводиться калій. Страждає серце. Тому калій треба поповнювати.

Шоколад, міцні чай, кава — цього не можна.

— Все в міру добре.

Вино?

— Червоне вино у невеликих кількостях можна. Сухе, не міцне. Взагалі, якщо у людини будь-яке захворювання печінки, спиртні напої не показані. При захворюваннях шлунка, кишківника, органів травлення дуже шкідливі шампанське і пиво. Піняться, викликають бродіння у шлунку, а потім і в кишківнику.

Для підтримки печінки часто радять трави. Розторопша — може, її користь це міф?

— Ні, не міф. Розторопша і артишок — рослини, які входять і в склад жовчогінних препаратів. Інша справа, що безконтрольно не можна приймати ні таблетки, ні трави. Крім розторопші, як жовчогінне, навіть діткам радимо відвари безсмертника, кукурудзяних рилець, шипшини. Можна у термос кинути шипшину подрібнену, дві чайні ложки на склянку окропу. На ранок — будь ласка, легкий жовчогінний засіб. Приймати тричі на день перед їжею. Курс десять днів або місяць.

Холосас (готовий сироп шипшини, з аптеки) можна?

— Холосас дуже добре з мінеральною водою. Півсклянки мінеральної або кип’яченої води, ложку холосасу. Для дорослих — столову ложку, для дітей, залежно від віку, — чайну або півчайної. Розчин дає легкий жовчогінний ефект. Випити натще. Їсти через півгодини. За цей час виділиться жовч для участі у травленні.

Мінеральна вода теж показана для відновлення печінки?

— Воду приймають залежно від кислотності шлунка. Якщо кислотність підвищена, п’ють за 40 хвилин до вживання їжі. Якщо понижена — за 20 хвилин. Якщо дуже низька кислотність (це людина й сама відчуває, бо хочеться чогось кислого), під час їжі приймаєш цю воду. їси і водою запиваєш. Тоді вона більший ефект дає.

Плями на тілі — веснянки - не веснянки, родимки - не родимки. Це теж свідчення того, що погано працює печінка?

— Не завжди. Але може бути. Зазвичай дерматологи направляють хворих до гастроентерологів. Ми проліковуємо. Плями зменшуються.

                                                        Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №18 (1565)

Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 956 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України