Лляна олія – давній слов’янський секрет здоров’я
Які олії ми вживаємо щодня? Соняшникову, час від часу, можливо, оливкову. Вимушено їмо пальмову – її використовують у кондитерських виробах, морозиві тощо.
Між тим, здавна у нашому Поліссі вирощували льон, чавили лляну олію. І досі учені відводять їй гідне місце у харчуванні. Лляна олія допомагає попередити хвороби і позбавитися від них.
Як отримують лляну олію.
Справжню корисну лляну олію отримують так званим способом холодного віджиму.
Насіння пресують при температурі не вище 45 градусів. Тільки так зберігаються усі біологічно активні речовини, вітаміни, ненасичені жирні кислоти.Найцінніше у лляній олії – поліненасичені жирні кислоти: лінолинова (ОМЕГА-3) і лінолева (ОМЕГА-6).
Ці речовини організм людини не синтезує, тому вони називаються незамінними. Без балансу ОМЕГА-6 і ОМЕГА-3 не буває нормального обміну речовин. ОМЕГА-6 містять і інші олії: соняшникова, гірчична, оливкова. А от ОМЕГА-3 є лише у риб’ячому жирі та у лляній олії. Причому у.....