КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Квітень » 18 » Що про нього пишуть в інтернеті ! Березовий сік: як збирати, де зберігати і що лікувати
09:45
Що про нього пишуть в інтернеті ! Березовий сік: як збирати, де зберігати і що лікувати

          Що про  його пишуть в інтернеті !

    Березовий сік: як збирати, де зберігати і що лікувати

.

   Весна! Природа пахне. Розпускаються бруньки на деревах. Настав час збирати березовий сік. Навесні береза вихлюпує в листя всі життєві сили, які накопичувала протягом зими.Багато хто із задоволенням п’є прохолодний березовий сік, та мало хто знає, в чому його користь. Красиве і струнке деревце, назва якого з латинської перекладається, як «ощасливлений, блаженний», протягом приблизно трьох тижнів ділиться з нами своїми «сльозами» і оздоровлює... 

 Березовий сік, або березовиця, як його називають в народі, - дуже цінний продукт, що чинить благотворний вплив на весь організм людини.  Не дарма на Русі завжди так любили і поважали білокоре дерево, присвячуючи йому так багато душевних пісень і віршів.    Точний період виділення березового соку встановити важко, тому що воно залежить від погодних умов. Наприклад, якщо під час березневої відлиги сік вже почав текти, і несподівано ударили морози, він може на якийсь час припинити виділятися. Проте, як правило, сік починає бігти, коли тане сніг і набухають бруньки, приблизно у середині березня. Збирати сік припиняють, коли вже розпускається листя, в другій половині квітня.

  Збирати «березові сльози» потрібно тільки в екологічно чистих лісах, тому що дерево здатне вбирати шкідливі речовини і вихлопні гази.Краще всього вибрати березу, діаметр якої не менш як 20 см, з добре розвиненою кроною. На відстані 20 см від землі в стовбурі дерева акуратно проробляють маленький отвір. Важливо знати, що, в основному, сік йде в поверхневому шарі між корою і деревиною, тому глибоку дірку робити зовсім не потрібно. У зроблений отвір або під ним прикріплюють лоток з берести або інше напівкругле пристосування, по якому стікатиме сік. Жолобок повинен бути направлений в пляшку, банку або пакет.

  Кращим часом для збору соку вважається проміжок між 12 і 18 год., коли він тече найсильніше. Від діаметру дерева залежить кількість отворів, які можна зробити: якщо 20-25 см - то тільки один, при об`ємі 25-35 см - два, при 35-40 - три, а якщо діаметр більш як 40 см - допустимо зробити чотири отвори.Після того, як зберете сік, не забудьте допомогти дереву видужати: потрібно туго закрити отвір воском, пробкою або мохом, щоб в стовбур не потрапили бактерії, які можуть нести серйозну загрозу для життя дерева. Зберігати березовий сік можна в холодильнику трохи більше 2 діб.

  Медичні дослідження показали, що прийом хоч би однієї склянки в день протягом 2-3 тижнів (оптимально випивати три рази на день по склянці за півгодини до їжі) допоможе організму впоратися з весняною слабкістю, авітамінозом, неуважністю, втомою і депресією. Протипоказаний березовий сік тим, у кого алергія на пилок берези.

   У березовому соці містяться органічні кислоти, дубильні речовини, мінеральні речовини, залізо, калій, кальцій, глюкоза, фруктоза, фітонциди. Вживання березового соку сприяє розщеплюванню каменів в сечовому міхурі і нирках, очищенню крові, посиленню обмінних процесів. Корисно пити сік і при виразці шлунку, захворюваннях печінки, дванадцятипалої кишки, жовчного міхура, зниженій кислотності, радикуліті, ревматизмі, артриті, бронхіті, туберкульозі, цинзі, головному болі і венеричних захворюваннях.

До того ж, березовий сік підвищує опірність організму до застудних, інфекційних і алергічних захворювань, має глистогінну, сечогінну, протипухлинну дію. Також соком берези корисно протирати шкіру при екземі, вугрях, для зволоження і очищення сухої шкіри. Дуже добре нанести на шкіру обличчя наступну маску: змішати 1 ст. л. сметани з 2 ст. л. березового соку і 1 ч. л. меду. Тримати таку маску потрібно близько 15 хвилин, змити прохолодною водою, шкіра після неї матиме красивий матовий відтінок.
  А ще березовим соком корисно мити волосся при лупі, для посилення їх росту і появи блиску і м`якості (ту ж властивість має настій березового листя).
  Щоб зберегти березовий сік, з нього готують квас: нагрівають до 35 градусів, додають по 15-20 г дріжджів і 3 родзинки на 1 літр, на смак можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закривають і залишають на 1-2 тижні. Вийде дуже смачний, газований напій!
  Квас можна приготувати дещо по-іншому: до 10 л березового соку додають сік 4 лимонів, 50 г дріжджів, 30 г меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штучки на пляшку. Розлити по пляшках і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці. У описаних вище випадках квас може бути готовий вже через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується: його можна зберегти на все літо.  Наші предки пили березовицю без додавання цукру - це був традиційний слабкоалкогольний напій на застіллях. Можна настояти березовий сік на сухофруктах, в банці, прикритій марлею, теж приблизно 2 тижні. А ще можна додавати в «березові сльози» сік ягід, настої їх на травах, загалом, використовуйте на здоров`я цей чудовий весняний подарунок природи! 

  Березовий сік «Заряджаємо батарею»

Ще з давніх літописів відомо, що слов’яни поклонялися березі, вважаючи її богинею. Лікувалися її бруньками, листям, і, звичайно, соком. Це – смачний цілющий напій (у випадку, якщо ви не збирали його біля траси або в промисловій зоні міста).

До складу соку входять цукри (фруктоза, глюкоза, сахароза), органічні кислоти, ферменти і речовини, що володіють високою антимікробною активністю (фітонциди). Також чимало мінеральних елементів, яких потребує ослаблений весняним гіповітамінозом організм.
  Випивши березового соку, ми немов «подзаряжаем батарею», поповнюючи організм запасом калію, кальцію, натрію, магнію, заліза, марганцю, міді…
Весняний свіжий сік можна вважати, мабуть, одним з кращих дієтичних засобів. Систематичний його прийом надає тонізуючу дію. Якщо випивати хоча б по склянці соку на день, відчуєте себе бадьоріше і енергійніше. Зникнуть сонливість, пригніченість, втома.
Тільки користь

Березовий сік – добрий загальнозміцнюючий засіб при різних захворюваннях. Крім іншого, він має сечогінну дію. Стимулює функцію нирок. Сприяє виділенню сечової кислоти, посилює діурез. Він корисний людям із захворюваннями нирок і сечовивідних шляхів.

Прозорий напій зміцнює сили тих, хто має захворювання легенів, артрит або бронхіт. Проте людям з сечокам’яною хворобою та виразкою шлунка варто проконсультуватися з лікарем, перш ніж вирішили оздоровитися за допомогою березового соку.

Але варто розуміти: цей сік – не ліки, а подарований природою добрий підтримуючий засіб, який варто застосовувати в комплексному лікуванні головного болю, кашлю, захворювань суглобів.

Рекомендується пити його при шкірних проблемах – екземі, лишаї, фурункульозі. Ним полощуть горло при ангіні…

У косметичних цілях соком берези обмивають обличчя при вуграх, використовується для миття голови з метою зміцнення волосся.

Березовий сік містить фруктовий цукор, і його часто призначають при діабеті. У ньому багато дубильних речовин, вітамінів. Березовий сік є сечогінним і глистогінним засобом.

Тонізує і зміцнює весь організм. Сприяє виведенню шлаків, корисний при бронхіті, туберкульозі, каменях у нирках, ревматизмі, анемії, ангіні, при набряках і ін

Навесні він допоможе від втоми, авітамінозу.

Пити його слід до 3 склянок на день. Курс 3-4 тижні.

Правила збору

Сезон збору соку починається в березні і закінчується в останніх числах квітня, коли на деревах з’являються перші сережки.

Вирушати за березовим соком краще раніше – зранку сік тече інтенсивніше, а ближче до вечора його рух майже повністю завмирає. Перед Тим, як почати збір соку, слід вибрати «правильне» дерево.

Берізка не повинна бути занадто молоденькою або занадто старою. Молодим деревцям «сокопускання» протипоказано, а кора літніх надто товста, вам буде складно зробити надріз. Так що краще зупинити свій вибір на дереві з окружністю стовбура близько 25 см.

Після того як дерево виявлено, можна зробити надріз глибиною 2-3 см на відстані приблизно 50 см від землі і вставити в нього дерев’яний або металевий жолобок. Не варто розраховувати відразу ж наповнити трилітрову банку. З одної берези можна зібрати лише близько півлітра соку, інакше дерево може засохнути.

Після того, як сік зібраний, заліпіть отвір садовим варом, мохом або грунтом.

Наливати сік краще в скляну тару. Пластикові пляшки можуть надати напою стороннього запаху.

Якщо ви жодного разу не збирали сік з підрізу стовбура берези, зробити це буде непросто. Можна і дереву нашкодити, позбавивши його життєвої сили, і не отримати той обсяг соку, який хотіли. Якщо все вмієте – зібрали сік і вирішили заготовити його взапас, знайте, що для зберігання напою потрібен темний льох.

Як зберігати

Свіжий березовий сік зберігається не більше двох днів.

Однак ви можете продовжити цей термін, законсервувавши напій.

Для цього підігрійте сік до 80 градусів, розлийте в стерилізовані банки і закупорьте. Після цього поставте банки в гарячу (80-90°) воду на 15-20 хвилин для пастеризації.

Є й інший спосіб зберегти березовий сік. Напій випарюють на повільному вогні до ¼ первинного об’єму і розливають в стерилізовані банки. Концентрований сік розводять водою до початкового об’єму і п’ють.
Що приготувати

Настій для волосся
Маска для волосся на основі березового настою допоможе позбутися від лупи і надати волоссю здоровий блиск. Готують настій так: у скляній банці ретельно змішайте дві склянки березового соку, одну чайну ложку рідкого меду і одну чайну ложку кухонної солі. Після того, як сіль розчиниться, перелийте суміш в затемнений посуд, додайте склянку горілки, ретельно перемішайте і залиште в темному місці на 10 днів. Коли настій буде готовий, нанесіть його на шкіру голову і волосся, залиште на 40 хвилин, а потім вимийте голову шампунем.

Березовий квас
Нагрійте сік до 35 градусів, додайте 15-20 г. дріжджів і 3 родзинки на 1 л, на смак можна додати лимонну цедру. Після цього банку або пляшку щільно закривають і залишають на 1-2 тижні. Квас можна приготувати і по-іншому. До 10 л березового соку додають сік 4 лимонів, 50 г. дріжджів, 30 г. меду або цукру, родзинки з розрахунку 2-3 штучки на пляшку.

Розлити по пляшках і тримати 1-2 тижні в темному прохолодному місці. Квас може бути готовий вже і через 5 днів, але від того, що він простоїть довше, напій не зіпсується, його можна зберегти на все літо.

Сироп
На 1 л березового соку додайте 125 г. цукру і 5 г лимонної кислоти. Потім відфільтруйте напій, розлийте в банки, закатайте кришками і пропастеризуйте.

Цілющі коктейлі
На основі березового соку можна приготувати корисні та смачні коктейлі. Для цього всього лише додайте в склянку соку що-небудь з перерахованого:
Журавлинний сік. Така суміш здатна повернути гарний настрій, зняти втому після напруженого робочого дня і навіть посприяти вашій кар’єрі, оскільки такий коктейль підвищує активність мозку і збільшує працездатність.
М’ятні листочки. Цей коктейль ефективний при розладі шлунка, його використовують для профілактики гастритів і для того, щоб впоратися з нудотою. Суміш покращує травлення і апетит.

Настій шипшини. Увечері залийте літром окропу 2 жмені ягід шипшини і до ранку настоюйте в термосі. Потім змішайте настій з березовим соком в рівних пропорціях. Цей напій впорається з весняною нестачею вітамінів, зміцнить імунітет, підвищить працездатність і життєвий тонус.

Березовий сік – користь і корисні властивості березового соку

Березовий сік – це рідина, поточна всередині стовбура березових дерев, з точки зору поживної цінності це дуже корисний продукт, що містить масу потрібних для організму речовин. Здавна слов’яни шанували, поважали і любили березу, як джерело цінних і цілющих компонентів, листя, бруньки, гілки та сік берези використовувалися в народній медицині як потужні ліки проти багатьох недуг. І сьогодні береза ​​залишається цінним медичним препаратом, саме з її деревини роблять активоване вугілля, дьоготь, ксиліт (замінник цукру). Також на березі росте гриб – чага. Корисні властивості чаги також вельми значний вплив чинять на організм.

Користь березового соку

Березовий сік славиться своїм багатим вітамінно-мінеральним складом і потужними корисними властивостями. У соку містяться вітаміни, сапоніни, органічні кислоти, дубильні речовини, цукри, ферменти і фітонциди, а мінеральний ряд взагалі вражає своєю різноманітністю. Березовий сік містить солі магнію, натрію, кремнію, калію, кальцію, алюмінію, міді, марганцю, заліза, титану, барію, нікелю, фосфору, цирконію, стронцію, також виявлені сліди азоту).
Завдяки такій різноманітності корисних речовин березовий сік надає комплексну дію на організм, застосовується при авітамінозі, для зміцнення здоров’я і відновлення сил, для підвищення тонусу організму і очищення від токсинів.
Фітонциди, що містяться в соку, значно підвищують опірність організму до вірусних інфекцій, вбивають бактерії і мікроби, посилюють імунітет, на цьому засновані протизапальні корисні властивості соку.
Також відомо, що березовий сік покращує обмін речовин, прискорює метаболізм, тонізує нервову систему, допомагає впоратися з сезонною нудьгою і депресією. Березовий сік широко застосовують для схуднення, недарма кажуть «струнка, як берізка», вживаючи сік берези можна легко повернути собі стрункість і гнучкість фігури, адже поживна цінність напою дуже висока, а енергетична цінність низька – 24 калорії на 100 мл соку. Березовий напій також застосовують при лікуванні ожиріння різного ступеня.
Корисні властивості березового соку
При регулярному вживанні соку берези очищається кров, підвищується гемоглобін, виводяться шлаки, токсини, продукти розпаду та інші шкідливі речовини, також значно поліпшується загоєння ран, пошкоджень шкіри, рубцюються виразки. Значно поліпшується функція нирок, що важливо при таких хворобах як пієлонефрит і сечокам’яна хвороба.
Не можна не відзначити чудові косметологічні властивості березового соку. Застосовуючи зовнішньо березовий сік, можна позбутися від пігментних плям на шкірі, від вугрів і гнійників, від ран і виразок, вилікувати екзему, фурункули, запалення. Березовий сік відмінно тонізує шкіру, усуває зайву жирність. Для сухої шкіри сік берези також корисний, звичайно його змішують з медом у пропорції 1:1. Корисні властивості меду, з’єднуючись з цілющою дією березового соку, чудово позначаються на стані шкіри, надаючи їй здоровий привабливий зовнішній вигляд.
Корисний березовий сік і для краси волосся. Для поліпшення росту волосся, для зменшення їх ламкості, для усунення лупи – березовий сік втирають в шкіру голови. Народні рецепти для поліпшення росту волосся також містять і відвар березового листя.
Як добувають і зберігають березовий сік?
Сік добувають з стовбурів берези ранньою весною, як тільки починається сокотечіння і починають набухати бруньки. У хорошого, міцного дерева з розкидистою кроною і діаметром стовбура не менше 20 см, проробляють отвір глибиною 2-3 см, і підставляють ємність, в яку починає капати сік. З одного дерева можна зібрати 1-2 літри соку, більше збирати не рекомендується, щоб дерево не загинуло.
Зберігають свіжозібраний сік у холодильнику не більше 2-х діб, для подальшого зберігання соку його заморожують, або консервують.
Примітно, що такий корисний продукт як березовий сік, не має протипоказань до застосування, його можна пити всім, за винятком людей, які страждають від алергії на березовий пилок.

Березовий сік є не лише смачним і оригінальним напоєм, але і дуже корисним. У чому ж його користь?

Березовий сік добре виводить токсини з організму, він очищає кров і допомагає при лікуванні жовтяниці. Окрім цього, такий сік є ефективним при лікуванні хвороб нирок. Оскільки березовий сік є сечогінним засобом, то він здатний видаляти камені з сечовивідних шляхів.

Березовий сік застосовується при шкірних захворюваннях - причому не лише внутрішньо, але і зовнішньо. Компреси, виготовлені за допомогою настоянки з березових бруньок, добре допомагають для лікування садн, пролежнів, виразок і артритів.

Окрім цього, березовий сік корисний при лікуванні захворювань дихальних шляхів. Відомо, що березовий сік допомагає вилікувати нежить і захворювання легенів(наприклад, бронхіт). Тим, хто швидко застуджується і часто кашляє, рекомендується пити березовий сік з молоком або відвар, приготований з березового листя.

Окрім цього, березовий сік налагоджує обмін речовин в організмі і попереджає розвиток онкологічних захворювань.

    Також про березовий сік читайте в попередніх наших публікаціях

   Весняний подарунок лісу Способи заготівлі березового соку     http://korjukivka-sity.at.ua/news/vesnjanij_podarunok_lisu_sposobi_zagotivli_berezovogo_soku/2011-03-26-742

ЧАС ЗАГОТОВЛЮВАТИ СІК ! Березовий сік - еліксир здоров'я   http://korjukivka-sity.at.ua/news/berezovij_sik_eliksir_zdorov_ja/2012-03-23-1380

                                                                          ШАНОВНІ ЧИТАЧІ ! 

Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті    http://korjukivka-sity.at.ua/  

ТА У РУБРІЦІ ЗДОРОВ-Я      http://korjukivka-sity.at.ua/news/zdorov_ja/1-0-1

 

Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 3795 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України