КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Березень » 23 » Березовий сік - еліксир здоров'я
13:33
Березовий сік - еліксир здоров'я

              

              ЧАС  ЗАГОТОВЛЮВАТИ  СІК !

       Березовий сік - еліксир здоров'я

 .

  Здавна люди шанували березу за корисні властивості, якими щедро наділила її матінка-природа. З незапам'ятних часів береза зігрівала, поїла, лікувала людей.

  Ледь-ледь почне сходити сніг, а вона вже прокидається зі сну. Недарма ж і перший місяць весни у нас називається березнем,- у дереві починається рух соку. Потужним насосом постачає коріння життєдайну вологу кроні - гіллю і брунькам. Але листків - споживачів соку ще немає, тому протягом двох-трьох тижнів, поки вони не розпустяться, із стовбурів через щонайменшу щілину у корі виділяється сік.

   Березовий сік - справжній еліксир здоров'я. Він приємний на смак, добре освіжає і тонізує, містить вітаміни С та групи В, мінеральні солі й мікроеле-менти, а також цукор (1,1 % ), окис кальцію, магній, мідь, калій, залізо, яблучну кислоту, сполуки сапоніну, бутулол, ефірну олію, дубильні, ароматичні та інші корисні речовини. Це дуже цінний лікувально-дієтичний продукт. Особливо потрібен він організмові ранньою весною, коли в їжі мало вітамінів. У хворих з високою температурою він добре вгамовує спрагу. Сік активізує обмін речовин, видільні функції, зміцнює нервову систему, а також діє сечогінно. Використовують його як вітамінний, протисклеротичний, глистогінний і загальнозміцнюючий засіб. Він корисний при цинзі, золотусі, подагрі та ревматизмі, хворобах нирок, печінки і шлунково-кишкового тракту. Його приймають при хворобах, які супроводжуються високою температурою, має цілющу дію при туберкульозі, бронхітах, виявляє легку сечогінну дію. Застосовується при порушеннях обміну речовин і при цинзі, ревматизмі, артритах, подагрі, венеричних хворобах    Корисний він хворим на ангіну, туберкульозом легень. Крім того березовий сік є цінним косметичним засобом, який тонізує шкіру. Фінські лікарі виявили, що сиропи, приготовлені з березового соку, попереджають карієс зубів і зупиняють його розвиток. Льодяники, сиропи, березовий сік рекомендують застосовувати дітям для профілактики захворювання зубів.  Найкраще  лікує тільки свіжий сік,  до того ж він має бути правильно зібраний. Адже сік, зібраний зі стовбура, не має цілющих властивостей. Екологічно чистий сік можна зібрати лише на верхівці дерева.  

      Лікарі радять випивати по 1 склянці соку в день, тоді зникне дратівливість, відчуття втоми, зникне сонливість та інші явища, які супроводжують клімакс. 

   Народна медицина рекомендує

Народна медицина рекомендує пити березовий сік при захворюваннях суглобів, трофічних язвах, фурункульозах, вуграх, екземах, інших хворобах шкіри. Соком виводять пігментні плями. Для живлення шкіри, підвищення загального її тонусу, розгладжування зморщок соком корисно зранку і ввечері протирати обличчя, руки, шию. Для виведення лупи, зміцнення волосся і запобігання його випаданню голову миють березовим соком . Лікувально-дієтичні властивості березового соку підвищуються, якщо його настояти на цілющих травах, наприклад звіробої, чи змішати із соком плодів або ягід горобини, чорниці, клюкви,  яблук, вишні, груші, сливи, малини, ожини.

 При екземі, захворюваннях суглобів, при подагрі, каменях у нирках і сечовому міхурі, при діатезі і лишаях сік приймають ½ склянки або 1 склянці 3 або 4 рази на день, протягом 3 або 4 тижнів. Корисно вживати березовий сік при втраті апетиту, підвищеної стомлюваності, коли ми відчуваємо весняну втому.

З лікувальною метою березовий сік п'ють у свіжому вигляді, зберігають в холодильнику не більше 2 діб. На день потрібно приймати по 1 склянці за 20 або 30 хвилин до їди, 3 рази на день. Курс лікування 2 чи 3 тижні. 

 При шкірних хворобах (висипах, лишаях, екземі), при хворобах, які протікають з високою температурою, при пологової гарячці, приймають по 3 склянки березового соку в день 

Також   із «сліз берези» роблять не лише напої, їх успішно використовують у парфюмерній промисловості при виготовленні кремів, лосьйонів, шампунів 

 Як зовнішній засіб березовий сік застосовують при шкірному лишаї і екземі. Березовим соком вмивають обличчя при вуграх.

        Березовий сік  заготовляємо  про запас

   В якості вітамінного   корисний сік, змішаний з соком чорниці, брусниці, чорноплідної горобини. У березовий сік можна додати яблучний, горобиновий, журавлинний сік, настій соснової хвої, м'яти, звіробою, напій зі смородини, полуниці, вишні та інших рослин. Все це збагачує його біологічно активними речовинами, мікроелементами, вітамінами, надає своєрідний і приємний присмак.

    Із соку, заправленого підсмаженим ячменем або сухими грушами чи лимоном, виготовляють квас, який зберігає свої властивості кілька місяців.  

 Його можна заготовити про запас, розлити по пляшках, в кожну пляшку покласти 2 чайні ложки цукру і помістити в темний і холодний льох. У промисловості на літр березового соку додають 5,5 грама лимонної кислоти, 125 грам цукру, фільтрують і розливають в банки, попередньо пастеризують і закручують банки кришками. . 

 Березовий сік зміцнює, освіжаючий, приємний напій, в нього додають сік чорниці, брусниці, чорноплідної горобини. Березовий сік можна наполягати на плодах шипшини, квітках липи, кмину, ромашка, чебрець. До нього можна додавати сік смородини, яблук, вишні, настої соснової хвої, меліси, м'яти, звіробою та інші. 

 З березового соку можна приготувати напій по-білоруськи. Сік наллємо у велику пляшку, поставимо на 2 або 3 дні в темне прохолодне місце. Потім додамо в нього підсмажені товчені сухарі, солод з ячменю. На 5 літрів березового соку знадобиться 30 грам сухарів або ячмінного солоду. 

 З березового соку готуємо бальзам. На відро соку потрібно 4 дрібно нарубаного лимона, 2 літри вина, 3 кілограми цукру. Все це поставимо бродити в льох на 2 місяці, потім Розіллємося по пляшках і витримаємо ще 3 тижні. 

 Непогано зробити з березового соку медок. Беремо на кожні 400 грам патоки 12 склянок березового соку і варимо 1 годину на слабкому вогні, потім остудити, перелити в бочонок і додамо дріжджів. Коли бродіння перестане, розіллємося в пляшки. 

 Робимо квас з березового соку. У бочку з березовим соком опустимо на мотузочці маленький мішечок з горілими корочками житнього хліба. Через 2 доби з кірок перейдуть дріжджі в сік, і почнеться бродіння. Потім в бочку насиплем відро дубової кори, як дубильний засіб, а для аромату стебла кропу і листя і ягоди вишні. Через 2 тижні квас готовий, зберігається всю зиму.    

      Збір березового соку

  Ті берези, які ростуть на відкритих сонячних підвищеннях, дають більш корисний і смачний сік.  Сік найбільш рясно йде з 12 до 18 годин.

     Для збору березового соку немає потреби робити глибокі та великі надрізи, пошкоджувати деревину глибше 5-8 мм, максимум 20 мм від поверхні стовбура. Після закінчення соковиділення отвори забивають дерев´яними кілочками і замазують садовим варом, чи гриною.

   Ці правила загальні для всіх, і дотримуватися їх повинен кожен при збиранні соку. Але є один секрет збору березового соку, який принесе найменше шкоди дереву і найбільше користі людям: якщо зробити надрізи на гілочках одно-дворічного віку і опустити в прикріплені до них пляшечки, то сік, який ви отримаєте, буде набагато смачнішим і кориснішим від зібраного звичайним способом. Без сумніву, він буде текти набагато довше, але тут, мабуть, варто прислухатися до правил : "Краще менше, та краще”.

                                 Також читайте  попередні наші публікації.-  Способи  заготівлі березового соку 

                                                             ШАНОВНІ ЧИТАЧІ ! 

Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті    http://korjukivka-sity.at.ua/  

ТА У РУБРІЦІ ЗДОРОВ-Я      http://korjukivka-sity.at.ua/news/zdorov_ja/1-0-1

  

 

 

Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 3523 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України