КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Березень » 26 » Весняний подарунок лісу Способи заготівлі березового соку
15:43
Весняний подарунок лісу Способи заготівлі березового соку

            Весняний подарунок лісу

Способи заготівлі березового соку 

Що найперше нам дарує ліс після довготривалої зими? Ну, звичайно, березовий сік. Як тільки зійшла біла ковдра, а в лісі сніг розтає дещо пізніше, сокорух вже розпочався. Перш за все потрібно визначити чи з'явився сік, бо цей процес залежить не від конкретної дати, а від погодних умов — якою була зима і якою є весна. Для цього у другій половині березня можна відломити гілочку біло плямистого дерева, або навіть зробити шилом кілька проколів на березах товщиною близько 10 см. Якщо сік пішов на місці, де відламали гілочку, або у точці уколу, там виступить крапля соку. Тоді можна починати його збір. 
Про це ми дізналися від лісничого Чернігівського лісництва Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» Вадима ФЕСЮНА  , який детально розповів про особливості збору та зберігання цього чудово-корисного весняного напою. 

Березовий сік збирають, як правило, протягом двох тижнів. Найкращий, найкорисніший сік «середній», а вже наприкінці він запліснюється і в ньому вже немає стільки споживних речовин, які містяться на початку заготівлі та після кількох днів з початку збору.

Спосіб збору такий — у стовбурі робиться поглиблення або отвір і в нього вставляється жолобок, трубочка, гніт або суха та скручена трава для збігання соку в підставлену ємність.
Серед консервативних способів залишається використання деревини з бузини, з якої швидко та легко виготовляють трубки бажаного діаметру, що вставляють в просвердлений отвір.
А щодо металевих трубок, то тут треба бути обережним, оскільки деякий метал, згідно законам фізики, у сполученні з соком, може окислюватися, а відтак можна не підзарядитися вітамінами, а, навпаки, зашкодити своєму організмові.
Для заготівлі березового соку в якості альтернативи добре підходить солома, стебла і листя порею, осоки або іншої подібної трави.
В якості ємностей можна використовувати пластикові та скляні пляшки та банки, відра, поліетиленові мішки.

Що взяти з собою?

Вирушаючи за соком візьміть з собою такі інструменти та приладдя:
Акумуляторний шуруповерт або ручну дрель з двома 8-10 мм свердлами. Одне запасне, у берези тверда деревина і бувало, що перезакалювані свердла ламалися.
Пластикову трубку діаметром рівну свердлу. Довжину розраховуйте приблизно так - по метру на кожне місце збору і ще два метри про запас.
Залишиться, не біда, вона не важка.
Ніж. Начебто брати ніж в ліс само собою зрозуміле, але не зайве буде нагадати, інакше як ви будете різати трубку.

Напої з березового соку

Зібраний березовий сік краще всього пити свіжим. Деякі роблять з нього коктейлі та напої, додаючи цукор, мед, лимон, спеції. Вадим Фесюн вважає, що це вже зайве. Свіжий березовий сік хороший сам по собі, без добавок. Але зазвичай соку набирається більше, ніж можна спожити за раз, а свіжим він зберігається в холодному місці не більше 3 днів, ось і встає питання заготівлі його про запас.

Простий рецепт від Вадима Фесюна

За звичай навесні скляні банки випорожняються, в яких чудово зберігається квас із соку. Для цього треба на 3-літрову банку додати 1 шматочок (дольку) лимона. Він не дає швидко соку зіпсуватися – не перекисає. Такий сік зберігатиметься аж три місяці.

Інші рецепти

Пінний квас. До соку додають трохи дріжджів, приблизно 50 г на 10 літрів соку, цукор за смаком і жменю білого, без кісточок родзинок. Ставлять у тепле місце. Через 2-3 дні, коли сік почав сичати і піниться, розливають його в пляшки, банки й ставлять у льох.

Квас традиційний. До березового соку додають сухарі або обсмажений ячмінь. Єдина відмінність березового квасу від звичайного в тому, що замість води використовується березовий сік.

Березова водиця. Вона робиться швидко, але за смаковими якостями гірше і зберігається не так добре як квас. Для її приготування в пластикову пляшку кладуть штук 5 родзинок, наливають свіжий березовий сік, закупорюють і відразу ставлять у погріб до літа. Відкривайте пляшки з березової водицею обережно, вона виходить як шампанське. Розливати потрібно в ємності максимум по 1-1,5 літра і споживати відразу, тому що буквально через кілька годин березова водиця стає тягучою.

Консервований сік. В 1 л соку додають близько 100 гр цукру та 5 грам лимонної кислоти. Розливають в банки і стерилізують, літрові банки 15-20 хвилин, трилітрові 30-40. Закатують кришками. Тримати стерилізований березовий сік краще в прохолодному місці. Також, якщо є просторий морозильник, або морозильна камера, і не відключають світло на довгий час, березовий сік можна заморожувати в целофанових пакетах. Але, як зазначає Вадим Фесюн, заморожений, а особливо консервований сік вже не містить корисних споживних речовин, які є у свіжому соку або зробленому з нього квасу.

Березовий бальзам. На відро свіжого березового соку кладуть до 3 кг цукру, 2 літри вина чи горілки та штук 5 дрібно порізаних лимонів із шкіркою. Заливають у діжку й ставлять на 2 місяці в погреб чи комору. Потому напій розливають у пляшки й витримують у горизонтальному положенні ще 3-4 тижні, після чого отримують готовий алкогольний продукт.
Березова настоянка. Настоювати березовий сік найкраще з листям звіробою та ягід горобини, можна також на м'яті та мелісі, ягодах шипшини, на липовому цвіті. Розрахунок − 1 жменя на 1 літр березового соку, настоювати треба 5 годин, потім консервувати. Крім того, можна ще березовий сік змішувати з фруктовими та овочевими соками.

Щоб не втрапити в халепу
Чи можна заготовляти березовий сік без спеціальних дозволів, чи потрібен для цього так званий «лісовий квиток»? По це ми поцікавилися в начальника відділу лісового господарства Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрія Пономаренка.
— Щороку обласна рада затверджує відповідні ліміти щодо заготівлі соку. Щоб збирати березовий сік необхідно, у відповідності до Лісового кодексу України, придбати в місцевому лісництві (краще в «Агролісі», відділення яких є в кожному районі області) «лісовий квиток».
Без наявності такого квитка або дозвільної картки за заготівлю соку уразі пошкодження дерева, у тому числі і методом свердління, передбачена адміністративна відповідальність (штраф).
Він визначається від ступеня і розміру кожного деревця в діаметрі (визначується діаметр біля шийки кореня). За пошкодження до 10 см штраф — 11 грн. Від 10 до 14 см штраф — 26 грн., від 14,1 до 18 см — 58 грн., 18-22 см — 126 грн., 22-26 см — 216 грн., 26-30 см — 316 грн., 30-34 — 427 грн., 34-38 — 553 грн., 38-42 — 685 грн., 42-46 — 791 грн., 46-50 — 896 грн.
За кожне 1-сантиметрове перевищення 50 – сантиметрового діаметра стягується штраф (додатково до вищезазначеної шкали) у розмірі 26 грн. За кожний кущ чагарнику — теж 26 грн.
Не зайве знати
Робити отвір для збирання березового соку потрібно на висоті близько 1,5 метри від землі, де є найсмачніший сік. Крім того, отвір варто робити з північного боку берези, де зазвичай збирається найбільше березового соку. Більше одного отвору робити в одній березі не варто.
Нормальна швидкість збирання березового соку: 3-х літрова банка під 20-річним деревом має заповнитися за 6 годин.
У жодному разі НЕ МОЖНА ЗБИРАТИ БЕРЕЗОВИЙ СІК МОЛОДИХ БЕРЕЗ, діаметр стовбура яких менших за 25 см.
Після того як закінчили збирати сік, заткніть отвір у дереві мохом і замажте глиною або землею. Це допоможе зберегти дерево від хвороб і гниття.

Традиційний поліський напій містить більш як 30 цінних компонентів, у т.ч. корисні цукри, високий вміст вітаміну С і солей калію, магнію й заліза, органічні кислоти та ферменти, що покращують кровообіг людини й роботу її кишечника, виводять з організму всілякі шлаки.

                                         Джерело  інтернет   

Категорія: Поради | Переглядів: 5980 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України