КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 109
Гостей: 109
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2014 » Квітень » 11 » Вовки і рисі – у полі й лісі, або фауністичний світ Сіверського краю.
12:44
Вовки і рисі – у полі й лісі, або фауністичний світ Сіверського краю.

 Вовки і рисі – у полі й лісі, або фауністичний світ Сіверського краю.

.

   На Чернігівщині зустрічається близько чотирьох сотень видів хребетних тварин: від беззахисної землерийки до хижого вовка. Про фауну області: її видове різноманіття, географічне поширення, червонокнижні та регіонально рідкісні види тварин далі в інтерв’ю з зоологом, старшим викладачем кафедри екології і охорони природи хіміко-біологічного факультету Чернігівського національного педагогічного університету Олександром Федуном.

- Олександре Миколайовичу, розкажіть коротко про фауністичний світ Придесення: які тварини живуть у нас в області, до яких груп вони належать, які види переважають, які ж - навпаки, потребують допомоги. Тобто, загальна характеристика тваринного світу Чернігівщини.

- Фауна хребетних тварин області нараховує 423 види. Якщо коротко по систематичним групам, то це – Клас Міноги (водні хребетні). До речі, мінога українська занесена до Червоної книги.

Чомусь багато хто думає, що міноги дуже шкодять рибному господарству, насправді ж вони лише паразитують на рибах. Ці змієподібні тварини мають замість ротового отвору присоску, якою присмоктуються до риб і паразитують на них, але не вбивають, як це багато хто думає.

Також на Чернігівщині досить багатий видовий склад риб – 47 видів. Серед них цікавий представник, своєрідна «візитівка» Десни – стерлядь. Ця риба відноситься до давньої групи «ганоїди», викопні форми яких відомі ще з Силурійського періоду.

- До речі, як риби сплять?

- Звичайно, риби не сплять так, як ми звикли це бачити на прикладі інших тварин, тобто з заплющеними очима. Риби сплять з відкритими очима, тому багато людей вважають, що риби ніколи не відпочивають. Насправді це не так.

Цікавий механізм сну у акул. Ці морські хижаки змушені постійно знаходитися на течії, адже їм для дихання весь час необхідний розчинений у воді кисень. Відтак, акули сплять з відкритим ротом.

- Про міног та риб поговорили, які ще систематичні групи зустрічаються в області?

- Земноводні – жаби, ропухи, тритони. Невелика група – в області 12 видів всього. Більшість з них усім нам відомі: земляна жаба, ропуха сіра, зелені жаби, жаба озерна, жаба ставкова.

- Давайте поговоримо про «аристократів неба» - птахів Чернігівщини.
 

- Це велика група – у нас в області їх налічується 291 вид. Найчисельніша з хребетних тварин група. 194 види – це ті, які гніздяться на території області. Серед них 50 є осілими. Велика група і червонокнижних видів. Варто відмітити орлана-білохвоста, шуліку чорного, наприклад.

- Ще таке питання… чи дійсно ворон живе 300 років?

- Ну, триста не знаю, але живуть довго – близько 70 років. Навіть більше. Ворон – це довгожитель серед птаства. Ми з вами ще не поговорили про рептилій – це невелика група.

Сюди відноситься лише 7 видів. Це в області. Серед них – три змії: вуж звичайний, мідянка і гадюка звичайна. Інші – черепаха болотяна і декілька видів ящірок: прутка, живородна і веретільниця – безнога ящірка, наземна.

- Багато людей вважають, що вужі та мідянки кусаються, більше того – вони отруйні.
 

- Хочу розвіяти ці міфи про змій. Запам’ятайте, отруйним видом є лише гадюка звичайна, інші – вуж і мідянка – зовсім не отруйні. Мене мідянка кусала, я проводив своєрідний експеримент, як бачите, я живий.
 

- Про ссавців ми ще не говорили…
 

- Так. В області близько 65 видів ссавців. Велику групу серед них складають гризуни і рукокрилі – кажани.

- До речі, в народі також багато міфів є про кажанів, мовляв, вони кров п’ють. Чи правда це?
 

- Є серед кажанів такі «екземпляри», вони мешкають у Південній Америці і відносяться до підродини Вампірові. Вони дійсно п’ють кров. При чому можуть нападати не лише на корів, а і на людину.

Але небезпечні не самі укуси вампірів, а вже їх наслідок. Слина цих тварин містить спеціальні речовини – антикоагулянти, які перешкоджають згоранню крові. Тому людина може померти від втрати крові. А щастя, українські рукокрилі безпечні.
 

- Серед ссавців кого ще можна відмітити?

- Приємно, що в області з’явилася рись – родина Котячих. Це досить специфічний хижак, про якого багато розповідають досить неприємних речей. Кажуть, що на людей нападає рись… Насправді я дуже сумніваюся в цих даних.

- Вовків багато на Чернігівщині?
 

- Звичайно. У нас популяція вовків досить чисельна. Вони поширені по всій області.
 

                       Петро СИЧ   http://www.newvv.net/crime/adventure/230097.html


 

Категорія: Тут я живу | Переглядів: 683 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України