ВІД СПЕКИ ВАС СПАСЕ ДОМАШНІЙ КВАС .
Квас має принаймні тисячолітню історію. У давнину його готували переважно з житнього зерна, згодом стали додавати вівсяне, гречане борошно. Хлібний квас містить вуглеводи, білки, вітаміни Е, С, групи В, РР, D та мінеральні солі кальцію, магнію, марганцю, фосфору. У процесі приготування в ньому утворюються екстрактивні та ароматичні речовини, зокрема молочнокислі бактерії, отож він добре вгамовує спрагу, збадьорює, а ще регулює обмін речовин, діяльність серця, травного тракту, перешкоджає розмноженню хвороботворних бактерій.Виготовлений із ягід, фруктів чи овочів (буряки, морква) квас поповнюється тими корисними біологічно активними речовинами, що характерні для кожного плоду.
Хлібний квас
Один кілограм житнього хліба нарізати тонкими скибочками й підсушити в духовці до коричневого кольору, подрібнити. Воду закип’ятити, охолодити до температури 80 С, залити сухарі й залишити для настоювання на 1-2 години. Настій злити, а сухарі повторно залити гарячою водою (всього води – 7 л), за годину злити. Обидва настої з’єднати, охолодити до 25 С, додати склянку цукру, розведені в склянці цього ж настою дріжджі (20-30 г). поставити в тепле місце на 8-12 годин. Коли процес бродіння припиниться, квас перецідити й зберігати в прохолодному місці, можна використовувати для холодника.
Квас із м’ятою
Півкілограма підсушеного житнього хліба залити 5 л окропу, настояти 3-4 години, процідити, додати склянку цукру, 15 г розведених дріжджів, настій м’яти (50 мл листя настояти у 200 мл води), залишити для бродіння на 3-4 години. Розлити в чисті простерилізовані пляшки, в кожну додати по 2-3 родзинки, витримати за кімнатної температури до появи пухирців. Тоді пляшки закоркувати й винести на холод. За 1-2 доби квас готовий до вживання.
Квас із кмином
Настій сухарів підготувати, як у попередньому рецепті, злити. Додати 10-15 г дріжджів, 250 г цукру, 25 г насіння кмину й поставити на 2-3 дні в тепле місце для бродіння. Тоді перецідити й зберігати в прохолодному місці.
Квас із ревенем
Обчищені стебла ревеню (800 г) подрібнити на шматочки по 2-3 см, покласти в окріп (5 л) і варити впродовж 5-7 хв, процідити крізь марлю, охолодити. Додати 500 г цукру, розтерті дріжджі (25 г), поставити в тепле місце. За 8-10 годин напій готовий до споживання. Розлити в скляний посуд, зберігати в холодному місці.
Квас зі свіжих ягід
Миті ягоди (1 кг полуниць, малини, смородини) розім’яти, залити окропом (10 л) і накрити кришкою. За 12 годин перецідити, додати цукор (700-800 г), 20-30 г дріжджів, по смаку лимонної кислоти. (Можна обійтися без дріжджів, замінивши настоєм: 5-10 ч. л. родзинок та 1 ст. л. цукру залити такою ж кількістю теплої води й настояти 2-3 дні.) Розмішати, накрити посудину чистою тканиною й знову поставити в тепле місце на півдоби.
Квас із полуниць
Із підготовлених ягід (1 кг) здушити сік. В емальованому посуді вичавки залити водою (5 л), довести до кипіння, зняти з вогню і за 10 хв перецідити через марлю. Додати сік, 100 г цукру, розтертого з дріжджами (25 г), 250 г меду, 5 г лимонної кислоти, добре перемішати й поставити на 1-2 доби в тепле місце. Тоді квас розлити в чисті пляшки, додати в кожну по 5-6 родзинок, міцно закоркувати й тримати в холодному місці.
Квас із малини
Свіжу малину (1 кг) розтерти з цукром (250 г) дерев’яною ложкою, розвести водою (4-5 л), поставити на вогонь і довести до кипіння. Коли охолоне, додати цукровий сироп (250 г цукру), лимонну кислоту, розведені дріжджі (25 г). Розлити в пляшки, покласти в кожну по 2-3 родзинки, залишити в теплому приміщенні на кілька годин. Тоді кожну пляшку підносити до вуха: якщо чути шипіння, негайно закорковувати й виносити на холод. За 1-2 доби квас готовий.
Квас хлібно-яблучний
Півтора кілограма житніх сухарів, 4 ст. л. подрібненої м’яти залити в емальованому відрі окропом (8 л), закутати теплою ковдрою й залишити на ніч. Уранці перецідити через 2 шари марлі, додати 2 склянки цукру, розведені хлібним настоєм дріжджі (30 г) та борошно (2 ст. л.), добре розмішати. Влити 1,5 склянки яблучного (малинового, полуничного) соку й залишити на 6 годин для бродіння. Тоді знову перецідити, розлити в пляшки, додавши по 2-3 родзинки, закоркувати й поставити на холод на 5 діб.
Квас із груш
Півтора кілограма груш нарізати тонко, посипати цукром (600 г), додати лимонну кислоту, розтерті з цукром дріжджі (20 г), поставити в тепле місце. Коли на поверхні з’явиться піна (за 10-12 годин), перецідити через марлю й розлити в пляшки, додавши по 2-3 родзинки. Пляшки міцно закоркувати, поставити в холодне місце.
Квас із яблук
Кілограм-півтора кислих яблук порізати разом зі шкіркою, довести до кипіння в 5 л води, настояти до охолодження, настій злити, додати 2 склянки цукру, 15 г дріжджів, розтертих із цукром, лимонну чи апельсинову шкірку, тримати в теплому місці, поки не з’явиться піна. Перецідити, перелити в пляшки, додавши по 2-3 родзинки, закоркувати. Зберігати в холодному місці, подавати зі шматочками льоду.
Квас із вареної моркви
Півкілограма житніх сухарів залити 2,5 л окропу, настояти впродовж 6-8 годин, з’єднати з відваром моркви (200 г, 0,5 л води), охолодити до кімнатної температури, додати дріжджі (25 г), розведені разом з борошном (1 ст. л.), 0,5 склянки цукру або меду й поставити в тепле місце на 10-12 годин. Пити по 1 склянці 2-3 рази на день. Квас корисний у разі захворювань верхніх дихальних шляхів, трахеїту, бронхіту, людям у період одужання після тяжких хвороб.
Джерело ”Здоров’я і довголіття” №22 за 2012 р.
|