КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 100
Гостей: 100
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2017 » Травень » 22 » Олег Осадців: «Йод зберігається у йодованій солі навіть після кип'ятіння»
08:41
Олег Осадців: «Йод зберігається у йодованій солі навіть після кип'ятіння»
  

       Олег Осадців: «Йод зберігається у йодованій солі навіть після кип'ятіння»

Кінець навчального року. «Як ти тести напишеш? Що у тебе в табелі буде?» — лаємо дитину. Або просимо: «Учись». А вона не хоче, а в неї не виходить. То, може, винна не дитина, а брак йоду в організмі? Йододефіцит проявляється затримкою розвитку, погіршенням пам’яті та уваги і навіть слабоумством. А також знесиленням, дратівливістю.

За обмін йоду в нашому організмі відповідає маленький, але дуже важливий орган, розташований на шиї, — щитовидна залоза. Збій у її роботі нерідко призводить до порушення функцій багатьох органів і систем організму людини.

Що правда, а що вигадки у ставленні до щитовидки, розповідає кандидат медичних наук, лікар-ендокринолог Чернігівського обласного центру радіаційного захисту населення Олег Осадців.

5 правд

1. Можна самостійно себе продіагностувати.

— Можна, перед дзеркалом, — підтверджує Олег Іванович. — По-перше, зверніть увагу на контури своєї шиї. Якщо шия потовщена у нижньому відділі або є асиметрія — згладження шиї з одного боку, це може свідчити про захворювання щитовидки, про наявність так званого зоба.

По-друге, якщо очні щілини розширені, якщо є блиск в очах, це може бути ознакою порушення функції залози. (За умови, коли цей стан — тривалий час. Адже емоційне збудження проявляється аналогічно).

2. Зміни у роботі щитоподібної залози відчуваються людиною

— Одна з найперших ознак пониженої функції щитоподібної залози (гіпотиреозу) — погіршується пам’ять. Не вистачає енергії. Слабкість, сонливість. Важко зробити повсякденні справи. Якщо підвищена функція — людина збуджена, нервова. їй також важко сконцентруватися. Упевнитися у діагнозі можна, здавши аналізи на вміст гормонів щитоподібної залози, зробивши її УЗД.

— Чи існують тести (експрес-діагностика) на виявлення хвороби?

— Таких ще не придумали.

3. Щоб нервові клітини нормально працювали, потрібен йод.

— До гормону щитоподібної залози — тироксину — входить чотири атоми йоду. Тироксин необхідний для роботи нервових клітин, для створення так званої мережі зв’язку між клітинами. Йоду в організмі часто не вистачає. Адже ми — у йододефіцитній місцевості. Як і вся Україна, вся Європа. Можна збагачувати грунти йодом. Є спеціальні добрива (біойодіс. — Авт.), Але найпростіше, найефективніше і найдешевше вирішення проблеми — вживати йодовану сіль.

Їі потрібно споживати постійно замість звичайної нейодованої.

4. Йодована сіль і морська — яка краща?

— Та, в якій достатня кількість йоду. Сіль має містити від 20 до 40 мг йоду на кілограм. Якщо у солі морській, наприклад, 5 або 15 мг/кг, — це недостатньо. Взагалі людина має споживати не більше 7-10 грамів (приблизно чайна ложка) солі на добу. Збільшення цієї дози може зашкодити серцево-судинній системі.

— Дитяча норма відрізняється від дорослої?

— Необхідна кількість йоду для дитини менша, ніж для дорослого. Зазвичай дитина з’їдає менше. У підсумку: кожен отримує з їжею стільки йоду, скільки йому потрібно.

5. Крім солі, йод — у морепродуктах і морських водоростях.

— Морепродукти (кальмари, креветки, краби, омари, мідії) мало хто споживає, бо дорогі. Доступна морська капуста. Краще морожена, необроблена, без оцту, приправ. Або суха морська капуста (сушена ламінарія, продається в аптеці). Можна еламін — концентрат з морської капусти. Був розроблений для екіпажів атомних підводних човнів, для профілактики та на випадок аварій. Морепродукти і водорості, крім йоду, містять корисні вітаміни та мікроелементи. Профілактика йододефіциту морепродуктами буде ефективною лише при щоденному тривалому їх вживанні.

5 міфів

1. Якщо кинути йодовану сіль у суп, йод втрачає свою активність.

— Не факт, — говорить Олег Осадців. — Проводили дослідження. Йод зберігається у йодованій солі до 70 відсотків кількості від початкової навіть після кип’ятіння. Якщо беремо стандартну для України йодовану сіль, у якій 40 мг йоду на кілограм, і припускаємо, що навіть половина йоду з неї випарується, решти ще буде достатньо для профілактики йододефіциту.

2. Якщо сіль відкрита давно і майже не пахне йодом, користі нема.

— Раніше сіль збагачувалася йодидом калію, тепер — йодатом калію. Йодид руйнувався за 2 тижні. Йодат — за 9 місяців. Ми досліджували збагачену йодатом сіль, яка простояла три роки. Навіть у ній йод був. Звичайно, значно менша кількість, ніж у свіжій.

3. Річка Десна багата йодом. Це поможе з профілактикою йододефіциту.

— Це не має практичного значення. Концентрація йоду у воді незначна. Нам йод потрібен щодня. Ми повинні споживати його із продуктами. Якщо з водою — то мали б випивати щодня до 10 літрів. Якщо купатися у Десні, якийсь відсоток йоду, звичайно, буде всотуватися. Але, як у анекдоті («Де ви миєтеся?» — «У річці» — «А взимку?» — «А скільки тої зими?». — Авт.), — скільки того літа? Купаємося у Десні два-три місяці, якщо погода дозволяє.

4. Йодована сітка, а краще — йод через поріз.

— Незначна кількість йоду всмоктуватиметься через шкіру. Але і для профілактики, і для лікування цього недостатньо.

— А якщо себе повністю сіткою обмалювати? Спеціально зробити порізи і мазати?

— Нащо? Це як чухати праве вухо лівою рукою. Можна купити йодовану сіль, користуватися нею щодня і навіть забути, що вона йодована — а користь буде.

5. У декого алергія на препарати йоду, а саме — на йодомарин. Це через концентрацію йоду.

— На йод не може бути алергії, бо це життєво необхідний структурний елемент нашого організму. Може бути алергія на препарат, а не на йод. Крім йоду, у таблетці багато речовин, які її формують. При алергії слід підібрати інші ліки.

...і один напівміф

Бурштинове намисто помагає від зоба

— Якимось чином впливає, — говорить Олег Осадців. — Я помічав незначні позитивні зміни. Але це не доказовий рівень. Коли у мене запитують, чи носити бурштинове намисто, кажу: «Якщо вам подобається, носіть». Сосни росли на березі океану, бурштин — з їхньої смоли.

Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №20 (1619), 18 травня 2017 року

Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 712 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України