КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 121
Гостей: 121
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Березень » 13 » Якою очікується весна на Чернігівщині
22:14
Якою очікується весна на Чернігівщині
    


        Якою  очікується весна на Чернігівщині

.

   На Чернігівську землю прийшла довгоочікувана весна. Щоправда, лише календарна. Колись у наших пращурів березнем розпочинався рік. Саме з ним люди пов'язували оновлення всього живого в природі. Та цього року на Чернігівщині, як і в більшості регіонів країни, перші березневі кроки весни є невпевненими і майже непомітними. Вперта боротьба із зимою ще попереду. Чим же - здивує нас весна-2013? Своїми прогнозами поділився з кореспондентом керівник чернігівської метеостанції Микола Глущенко. Ось що він розповів...

Про зиму, що минула

Зима на Чернігівщині цього року видалася тривалою і, як завжди, з повним кошиком різноманітних погодних явищ, сюрпризів і проблем. Найбільшого клопоту завдавали снігові замети та ожеледиця. Розпочавшись якраз на початку грудня, зима впевнено нарощувала міць, посилаючи морози та кидаючи на землю нові й нові порції снігу. Холодніше за норму було лише в грудні, коли мінімальна температура по області знижувалася до -19 -23°С. Кількість опадів була більшою за середні багаторічні показники.
 До речі, найхолоднішою з часу початку метеорологічних спостережень на Чернігівщині видалась зима 1984-85 рр. Тоді середня температура трьох зимових місяців склала -10,5°С при нормі -4,5°С. А от зима 2006-2007 років поки що є найтеплішою - її середня температура склала лише 1,5'С нижче нуля.

Березень

Отже, календарна весна вже вступила в свої права. Для Полісся березень, як стверджує народна мудрість, ще не весна, але точно вже не зима. Березень - це ніби місток від однієї пори року до іншої.
В першій половині березня на Чернігівщини ще спостерігатимуться зимові риси. Нічні температури повітря будуть мінусовими, а під час вторгнення холодного арктичного повітря в наші широти стовпчики термометрів можуть знижуватись аж до 15-20°С морозу. Опади - переважно у вигляді снігу та мокрого снігу. Лише в двадцятих числах жителі області зможуть відчути справжній весняний подих. В окремі дні третьої декади березня повітря буде прогріватися до +13 +16°С, а в південних районах до+18+20°С.
В кінці другої - початку третьої декади березня на Чернігівщину прийде так звана кліматична весна - це коли середньодобова температура стійко переходить у плюсову. І вже з 22 березня весна міцно захопить владу над природою.
Цьогорічний березень, згідно з прогнозами, обіцяє бути на 1-2 градуси теплішим за середні значення.
Опадів у березні буде небагато, місячна їх сума не перевищить норму - 35-45 міліметрів.
 До речі, абсолютний мінімум температури в області у березні був зафіксований у 1964 році на метеостанції у Щорсі (-36,9°С). Абсолютний максимум - у 1990 році на метеостанції в Чернігові (+22,8°С).

Квітень

Квітень ніколи не буває холоднішим за березень і теплішим за травень. В квітні помітно посилиться приплив сонячної енергії до поверхні землі. У порівнянні з березнем середньодобова температура повітря підвищиться на 7-9 градусів і в третій декаді впевнено перейде позначку +10°С.
Саме в квітні на Чернігівщині починається період цвітіння плодових дерев. В кінці місяця денна температура по області вже буде сягати позначки +23 +27°С, а середньомісячна температура складе +8 +9°С.
Середній весняний місяць на Чернігівщині має, як правило, примхливий характер. Не стане винятком і 2013 рік. І хоча за попередніми розрахунками основні метеорологічні характеристики квітня (температура повітря, опади, вітер) будуть знаходитися у межах середніх багаторічних значень, все ж таки істотні погодні зміни неминучі. Наростання тепла у квітні буде стрімким, і вже з середини місяця встановиться по-справжньому тепла, майже літня погода. Проте в останні квітневі дні почнуться інтенсивні дощі, різко знизиться температура повітря, вночі не виключені і слабкі заморозки.
 Абсолютний мінімум температури у квітні спостерігався у 1952 році на метеостанції у Ніжині (-17,6°С), а абсолютний максимум - у 1950 році на тій же метеостанції (+30,1°С).

Травень

Якщо в першій половині місяця переважатимуть весняні погодні процеси з різкими перепадами температури, то в третій декаді травня на Чернігівщину прийде літо. Середньодобова температура буде становити +15°С і вище, що є кліматичним показником літньої пори року. Середньомісячна температура травня в області буде перебувати в межах +14 +15°С. Кількість опадів помітно збільшиться, приблизно до 53-60 міліметрів.
Цього року розпочавшись прохолодою, травень швидко надолужить згаяне, і вже з середини місяця встановиться літня спека, перевершивши температурну норму місяця на 1-2 градуси.
До речі, абсолютний максимум температури на Чернігівщині в травні було зареєстровано метеостанцією у Прилуках в 2005 році (+34,8°С). Абсолютний мінімум спостерігався у 1999 році на метеостанції у Покошичах на Корюківщині (-5,5°С).

На завершення нагадаємо, що прогноз метеорологічних елементів на весняний період 2013 року є орієнтовним і надалі може уточнюватися!

                                      Марія Савіна, тижневик «Чернігівщина» №10 (390)
Категорія: Тут я живу | Переглядів: 906 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України