ЦІЛЮЩІ НАПОЇ ВІД ЗАСТУДИ
.
- Теплий чай із медом і лимоном.
Дуже корисний неміцний чорний або зелений чай із додаванням 1 ч. л. меду (має протизапальну і бактерицидну дію, а також містить безліч корисних мінералів, мікроелементів і вітамінів) і соку лимона. Лимон важливо додавати не в окріп, а в уже трохи охолоджений чай, аби зберегти вітамін С.
- Чай із плодами малини і квітками липи.
Ягоди малини і липовий цвіт вирізняються яскраво вираженими потогінною, жарознижувальною і протизапальною діями. До того ж малинка надає чаю смачного аромату і своєрідного приємного смаку. Корисно додавати в чай сухі плоди малини, але можна використовувати і варення, а також листя рослини.
- Відвар плодів шипшини.
Шипшина — ідеальне джерело вітаміну С. Також вона має сечогінну та жовчогінну дію. Приготування настою: подрібнити 3 ст. л. сухих плодів, залити 0,5 л окропу в термосі і настояти ніч. Уранці процідити і пити по 0,5 склянки 4 рази на день за 30 хв до їди. У напій можна додати мед. Приготування відвару: сухі плоди (2 ст. л.) залити 2 склянками окропу і витримати на повільному вогні протягом 10 хв. Охолодити, процідити.
- Морс журавлинний (або брусничний).
Журавлина і брусниця незамінні в лікуванні застуди. Вони унікальні за своїми бактерицидними властивостями. До того ж справляють сечогінну та протизапальну дію. Приготування морсу: розтерти ягоди журавлини або брусниці з цукром (3:1), 2 ст. л. суміші залити 0,5 л теплої води. Корисний напій готовий!
- Гаряче молоко з… мінеральною водою.
Таку суміш (1:1) вживати кілька разів на день (останній прийом — перед сном) за гострого катару верхніх дихальних шляхів, у разі кашлю, тому що сприяє відходженню мокротиння. Мінеральну воду бажано використовувати лужну (наприклад, Поляна квасова, Лужанська, Боржомі) або соляно-лужну (Єсентуки №17 і № 4).
- Молоко з часником.
Часник має потужну бактерицидну дію. У тепле молоко додати 10 крапель соку часнику і випити (краще на ніч).
- Компот із сухофруктів.
Відвар із сухофруктів має загальнозміцнювальну та пом’якшувальну дію в разі застуди. 100 г сухофруктів перебрати, великі фрукти подрібнити, ретельно промити в теплій воді. Яблука і груші варять протягом 30 хв, потім можна додавати урюк і чорнослив, а родзинки і курагу — за 5 хв до кінця варіння. У готовий компот додають сік лимона або апельсина, мед.
- Імбирний чай з лимоном.
Зігріє і допоможе позбутися застуди такий напій: до 1 склянки гарячої води додати 1 ст. л. меду, 1 ст. л. соку лимона, 0,5 ч. л. подрібненого імбирного кореня і дрібку кориці. Можна додати трохи сухого подрібненого листя м’яти.
- Ромашковий чай.
Ромашка — м’який протизапальний засіб. У поєднанні з липою та медом є гарним протизастудним засобом. Приготування чаю: взяти по 1 ч. л. квіток ромашки і цвіту липи, заварити 1 склянкою окропу, настояти 20 хв, процідити. Пити по 1/3 склянки тричі на день до їди. Можна додати меду за смаком.
- Чай із травою ехінацеї.
Ехінацея — відомий імуностимулювальний, противірусний і протизапальний засіб. Приготування настою: 1 ст. л. трави ехінацеї залити 0,5 л окропу в термосі і залишити на ніч. Процідити, пити по 1/3 склянки тричі на день за 30 хв до їди.
© Джерело ”Здоров’я і довголіття” №3 за 2012 р. ШАНОВНІ ЧИТАЧІ !
Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті http://korjukivka-sity.at.ua/
|