. Нерідко бачимо, як осипаються додолу гарні стиглі плоди і люди топчуть їх, проходячи повз дерево, часто й не здогадуючись, що нехтують чудодійними ліками. Чернігівська обласна газета "Біла хата" завжди до сезону знайомить своїх читачів з корисними властивостями фруктів, овочів та різнотрав'я. Саме доспіла шовковиця...Шовковиця — це ефективний і вітамінний, і кровотворний засіб. У шовковиці менше кислот, але більше, ніж в інших ягодах, цукрів, що легко засвоюються... Є у цій маленькій ягоді білки, жири, вітаміни, фосфорна кислота, вкрай необхідне нашим дітям для кровотворення залізо.
А ще — ягоди та сік із шовковиці допомагають лікувати атрофію зорового нерва... Листя шовковиці має заспокійливу, протизапальну дію, є жарознижувальним засобом. Особливо показані відвари й настої від головного болю, запаморочень, невралгії, набряків, паралічу рухових нервів... У науковій медицині ягоди використовують при гіпохромній анемії, яка пов’язана з гастритом зі зниженою кислотністю шлункового соку. Корисна шовковиця при шлунково-кишкових захворюваннях (ентероколіти, дизентерія, дисбактеріоз) і хворобах жовчовивідних шляхів...
Ось кілька кулінарних рецептів: Компот ... Варення... Екстракт із білої шовковиці (бекмес) ...
Шовковиця в цукровому сиропі ... Повидло ... Напій із шовковиці з молоком ...