Печемо паску. Успіху Вам.
Пекти паску – непроста наука. Не кожній досвідченій господині щоразу вдається досягти успіху. Пропонуємо кілька порад і зауважень, та безліч рецептів які можуть допомогти у цій справі.
Етнографічні записи свідчать, що до цього ритуалу господиня одягала чисту сорочку. Готували тісто здебільшого опарним способом, коли воно підходило двічі, господиня, промовивши: «Господи, благослови Своїм Духом Святим», виробляла паски, зверху з двох смужок тіста викладала хрест і колоски. Пасок пекли багато, не лише для членів своєї родини, а й для вбогих.
Паску пекли лише раз на рік, і кожна господиня намагалася зробити її найсмачнішою. Звісно, це залежало від уміння та від складових, наприклад, яєць клали навіть по 130 штук. Кажуть, що паска на самих жовтках довго не черствіє. Нині рецепти дещо спростилися, однак головні правила приготування цього ритуального виробу збереглися. Пропонуємо кілька порад, що можуть допомогти у цій справі.
ОТОЖ:
- Дріжджі повинні бути свіжими, світлими, з приємним дріжджовим запахом.
- Духовку прогрівайте якомога довше, перш ніж покласти туди виріб.
- Борошно обирайте лише вищого гатунку, сухе і обов’язково...
Господині, які поділилися своїми рецептами, радять вимішувати тісто майже годину, воно мусить добре відставати від рук. Форму треба заповнити тістом на третину – під час випікання паска підійде. Готову накривають рушником, щоб пом’якшала. Доки печуться паски, не можна відкривати духовку – тісто «присяде». Вважають, що перед випіканням треба завісити вікна. Якщо хтось загляне у вікно, коли готують тісто, паски не вдадуться.
Рецепти
на вибір
Лимонна паска ... Паска традиційна ... Паска апельсинова... Сирна паска ...
Паска моєї мами ... Бабка з цукатами ... Паска ярмаркова...