ПОРАДА ДО ЧАСУ
Готуємо різдвяний стіл: кутя, узвар та інші страви
Отже, на Різдвяний стіл господині подавали 12 традиційних страв: калачі, мед, кутю, узвар, борщ, вареники, голубці, рибу, горох, городину (морква, буряки, капуста), яблука-груші-сливи (інколи квашені) та гриби. На столі не має бути нічого тваринного!
Наші пращури на святковий стіл клали 12 полін, перекладених навхрест, що символізувало появу вогню від тертя об дерево. Вони вірили, що Сонце свою силу передало деревині, яка народилася і виросла під цим Сонцем. Пізніше традиція трансформувалася і їжу на Різдвяному столі їли дерев'яними ложками.
Три куті
Кутя - головна звичаєво-обрядова страва, яку асоціюють з язичницьким богом багатства Велесом. Кутя готується за Різдвяні свята тричі:
Перша кутя - "Багата кутя", вона готується в переддень Різдва.
Друга кутя - "Щедра кутя", готується на Василя (Старий Новий рік 14-го січня).
Третя кутя - "Голодна кутя", готується в переддень Водохреща (хоча у деяких місцевостях саме цю кутя називають "Багатою").
Як приготувати кутю
Кутю залежно від регіону та традиції готують по-різному, але......