КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2010 » Жовтень » 14 » ІСНУЄ 10 ЗАГРОЗ МІСЦЕВИМ ВИБОРАМ ?
10:35
ІСНУЄ 10 ЗАГРОЗ МІСЦЕВИМ ВИБОРАМ ?

ІСНУЄ 10 ЗАГРОЗ МІСЦЕВИМ ВИБОРАМ ?

13.10.2010
В рамках громадського прес-центру "Місцеві вибори-2010. Факти, порушення, тенденції”, організованого Громадянською асамблеєю України, відбулася прес-конференція, на якій експерти оприлюднили 10 найбільших загроз місцевим виборам 2010 року.

На заході були названі наступні загрози:

1. Нерівномірне представництво політичних партій у територіальних виборчих комісіях, що створює умови для зловживань. ТВК мають безпосередній вплив на приняття рішення щодо реєстрації та зняття з реєстрації кандидатів, оголошення офіційних результатів виборів тощо. ТВК в такому складі можуть працювати найближчі 5 років. Крім того, призначення на керівні посади в ТВК (голови, секретарі, заступники) здійснювалося за нечіткими критеріями. Перевірку та відбір серед 10700 кандидатів найдосвідченіших, за відсутності бази даних членів виборчих комісій попередніх кампаній, члени ЦВК не могли зробити фізично.

2. Дозвіл держслужбовцям на агітацію. Закон дозволяє державним служборцям брати участь у агітації в неробочий час, що може призвести до адміністративного впливу керівництва владних інституцій на підлеглих, чи представників бюджетної сфери.

3. Використання силових відомств для тиску на кандидатів. Все більше повідомлень надходить щодо використання правоохоронних органів, податкової, КРУ, з метою перешкоджання ведення ними повноцінної виборчої кампанії. Не поодинокими є факти відкриття кримінальних справ на державних службовців, представників місцевого бізнесу одразу після їх публічних заяв щодо участі у виборах.

4. Зняття кандидатів з реєстрації під надуманими приводами. Ми прогнозуємо, що непоодинокими будуть випадки використання судів та тиску на ТВК, з метою зняття кандидатів з реєстрації. Адже, ще до закінчення терміну для подання документів кандидатами (до 6 жовтня), розпочався процес винесення з боку ТВК "технічних” попереджень щойно зареєстрованим кандидатам. Нагадуємо, що 2 попередження є підставою для скасування реєстрації. Варто очікувати і тиску на суди, на які покладено повноваження розв’язувати виборчі спори. Нагадуємо, що оружні суди є новоствореними, а всі судді призначені на перші 5 випробувальних роки.

5. Погана якість виборчих списків і мало часу на їх уточнення.

6. Погана організація виборчого процесу. Короткі строки, що зумовлюють фактичну відсутність повноцінної виборчої кампанії. Такі терміни виборчої кампанії не надають шансів новим обличчам місцевої політики провести повноцінну агітаційну кампанію, що вже призвело до порушення ними строків ведення агітації. Кандидати були змушені ще з серпня обходити закон та організовувати сплановану кампанію з використанням прихованої реклами. Погана організація дня голосування – може призвести до хаос на виборчих дільницях. Це може призвести до спотворення результатів виборів через порушення під час голосування і під час підрахунку голосів.

7. Фальсифіації під час голосування. Існує можливість кількаразового голосування. Занепокоєння викликають зміни до Закону України "Про державний реєстр виборців”, що спрощують процедуру зміни виборчої адреси і можуть призвести до організованого голосування виборців як за місцем реєстрації, так і за новоотриманою виборчою адресою. Не варто забувати, що норма чинного виборчого закону, передбачає кримінальну відповідальність тільки в разі кратного голосування на одній дільниці. Можливі також значні порушення під час голосування на дому.

8. Маніпулятивні технології, метою яких є розпорошення голосів виборців. Наприклад, реєстрація кандидатів з однаковими прізвищами та іменами. Вже в 4 громадах різних регіонів зафіксовано реєстрацію кандидатів з однаковими ПІП. Тобто, виборець, отримавши на руки бюлетень, щоб проголосувати за кандидата на посаду міського голови, може побачити в переліку 2-х кандидатів з абсолютно ідентичними данними. Також мова йде про поширення чорного PR і неправдивої інформації.

9. Підкуп виборців. Можливим є підкуп виборців напередодні дня голосування та т.зв. "непрямий підкуп”. Утворення т.зв. "соціальних магазинів” (згідно закону, підкупом можна вважати в тому числі і надання безоплатних товарів чи послуг, або за заниженими цінами, що супроводжується закликом голосувати, чи не голосувати за кандидата).

10. Зрив виборів та визнання виборів не дійсними в окремих містах.

Громадський прес-центр "Місцеві вибори-2010. Факти, порушення, тенденції” створено громадськими організаціями, які ведуть моніторинг і спостереження за місцевими виборами: Комітетом виборців України, Громадянською мережею ОПОРА, Мережею підтримки реформ, Фондом "Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, Громадянською асамблеєю України.

Вперше місцеві вибори відбуваються окремо від парламентських. Це може привернути більшу увагу громадськості до обрання місцевої влади. Проте велика кількість одночасних виборів, відсутність виборів у столиці, де зосереджені головні медіа – це також і розосередження уваги виборців, особливо на національному рівні. Доступ громадськості до повної інформації про перебіг виборів та висвітлення найважливіших чи типових фактів зловживань зможе перешкодити безкарному застосуванню адмінресурсу та інших форм виборчих фальсифікацій чи порушень. Перші порушення розпочалися ще до місцевих виборів – з прийняттям змін до закону із недотриманням процедури та встановленням обмежень для реалізації виборчих прав українців. Вже сьогодні про зловживання та загрози повідомляють члени Центральної виборчої комісії, громадські спостерігачі, виборці, журналісти, доповідачі ПАРЄ. Такі тенденції ми трактуємо як спроби повернути радянські традиції "ручного” регулювання суспільних процесів. Якщо ці порушення матимуть системний характер – це спотворить результати вільного демократичного волевиявлення. Ми можемо попередити цю загрозу через взаємний публічний обмін інформацією.

Мета громадського прес-центру "Місцеві вибори-2010. Факти, порушення, тенденції” – докладне інформування про:
• перебіг виборчої кампанії,
• ключові моменти та тенденції,
• оцінки експертів та спостерігачів
• зловживання та спроби застосування адмінресурсу
• позитиви та негативи місцевих виборчих кампаній

Джерело: Громадський прес-центр "Місцеві вибори-2010. Факти, порушення, тенденції”


Категорія: Громада та влада | Переглядів: 845 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України