КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Лютий 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2020 » Лютий » 4 » Десять запитань про монетизацію пільг і субсидій, які цікавлять людей
10:10
Десять запитань про монетизацію пільг і субсидій, які цікавлять людей

Десять запитань про монетизацію пільг і субсидій, які цікавлять людей

 Починаючи з жовтня минулого року, люди, які мають пільги по сплаті комунальних послуг, хапалися за голову. Вони не знали, як їм тепер платити за комірне, що таке віртуальний кабінет в банку?

Зрештою, багато хто вирішив розраховуватися за компослуги власними грошима. А сталося все це тому, що держава монетизувала пільги і направила їх в Ощадбанк, а нормально роз’яснити людям, як тепер бути — не змогли

Коли в Україні монетизували пільги?

З 1 жовтня 2019 держава почала виплачувати пільги грошима: або готівкою, або через АТ «Ощадбанк». Проте ніхто толком не пояснив людям, як це відбуватиметься.

Тому багато хто став повністю платити «за комуналку» своїми грошима, і тоді кошти за пільгу почали накопичуватися у їхньому власному кабінеті в Ощадбанку. Або взагалі не платити, що загрожує нарахуванням пені.


Хто має пільги?

У Корюківському районному управлінні соціального захисту пояснили, що пільги надаються людям, які відповідно до законодавства набули особливого статусу. Це діти та учасники війни, учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, чорнобильці і так далі.

В залежності від того, яку пільгу має людина, на такий відсоток менше вона раніше сплачувала за комунальні (від 25 до 100 відотків).

Але починаючи з 1 жовтня 2019 року, запрацював новий механізм виплати пільг. Порядок розрахунку майже не змінився, її розмір щомісячно розраховує управління соціального захисту населення.

Однак відтепер держава виплачує кошти не безпосередньо надавачу комунальної послуги, як було раніше, а кожній людині окремо. Видає готівкою або переказує на рахунок Ощадбанку.

На кінець грудня 2019 року в Корюківському районі пільги на житлово-комунальні послуги отримували майже 1500 домогосподарств.

 

Як отримати пільгу готівкою?

Отримувати пільгу «живими грошима» можна з жовтня 2019 року. Для цього треба було до початку опалювального сезону написати заяву в управлінні соцзахисту про бажання мати пільгу готівкою. Та мало хто про це знав.

Однак, таку можливість надали й з 1 січня 2020 року. Хто бажає, може звертатися до управління соцзахисту у будь-який час.

Пенсіонерам кошти за пільгу можуть приносити листоноші разом з пенсією, або вона надходитиме на банківську картку. Працюючі люди зазвичай її отримуватимуть на картку: зарплатну чи пенсійну (для пенсіонерів, що продовжують трудитися).

Після цього людина сама має сплачувати у повному обсязі за спожиті комунальні послуги.



Що буде, якщо не написати заяву?

Громадяни, котрі не написали заяву на отримання пільги готівкою — матимуть справу з безготівковим розрахунком, що набагато складніше. Відбувається це так.

Управління соцзахисту нараховує людині суму пільги. Кошти автоматично (без звернення особи) надходять в Ощадбанк. Інформація про це зберігатиметься у власному кабінеті пільговика, який йому створили на сайті банку.

На мобільний телефон пільговика надходить смс-повідомлення, що кошти надійши, вони перераховані за комунальні послуги (за всі чи частину) і скільки треба доплатити (якщо перерахованої суми не вистачило на оплату всіх компослуг).

І тут починаються для багатьох проблеми. То людина есемеску не прочитала, то не зрозуміла, що в ній написано. А треба ж знати, скільки коштів і за яку послугу перераховано банком, а скільки треба самій людині доплатити.



Як банк перераховує кошти за пільгу?

Ощадбанк перераховує кошти надавачам комунальних послуг не за принципом «усім потрохи», а в певній послідовності.

Спочатку платиться за постачання теплової енергії, постачання та розподіл природного газу або постачання та розподіл електричної енергії за наявності відповідного виду індивідуального опалення.

Якщо кошти ще є — перераховують за постачання гарячої води, централізоване водопостачання, централізоване водовідведення.

Ще лишилися — тоді за постачання та розподіл електричної енергії, постачання та розподіл природного газу, поводження з побутовими відходами.

Якщо сума пільги достатня, то банк заплатить за всі спожиті комунальні послуги стовідсотково. Може навіть бути залишок, який перерахують на наступний місць.

Якщо суми пільги недостатньо, банк заплатить лише за ті послуги, на які вистачить коштів. А вже сам пільковик повинен контролювати, за яку комунальну послугу не сплачено і скільки. За нього ніхто цього робити не буде.

 

Що буде із заощадженими коштами?

Якщо щомісяця чи в окремі місяці у людини виходитиме економія, то її можна буде отримати готівкою після завершення опалювального періоду (орієнтовно з червня). СМС — повідомлення про суму заощаджених коштів надішле Ощадбанк.

Якщо у пільговика є рахунок в Ощадбанку, то ці кошти автоматично зарахують на нього, а якщо немає — його можна буде відкрити з червня по грудень поточного року. Після цього на нього покладуть зекономлені гроші.

 

Як користуватися власним кабінетом в Ощадбанку?

Спочатку кошти пільговика банк спрямує на оплату за тепло, потім за газ, потім за електроенергію і т.д. Зрештою, виходить так, що частину платежів за пільговика проводить АТ «Ощадбанк», а частину він має сплатити самостійно.

Виникає запитання: як же дізнатися, скільки платити і за яку послугу?

Для цього потрібно зареєструватия і зайти у власний кабінет в Ощадбанку та подивитьися, скільки там є коштів, куди і кому перераховувались, скільки, можливо, лишилося, або скільки треба заплатити самому.

Зайти в кабінет можна через Інтернет. Але багато громадян не можуть це зробити. Наприклад, немає доступу до Інтернету, або просто не вміють ним користуватися.

У такому випадку необхідно зателефонувати на номер: 0800210800 (безкоштовно) і запитати все, що вас цікавить. Телефонувати можна лише з того номера, який пільговик вказав в управлінні соцзахисту.

На тому боці слухавки запитають прізвище, ім’я, дату народження, можуть поцікавитись паспортними даними, ідентифікаційним номером, а вже потім дадуть відповіді.



Чим субсидія відрізняється від пільги?

Бувають випадки, коли людині вигідніше відмовитсяь від пільги і оформити субсидію.

Працюючим громадянам-пільговикам у більшості випадків вигідніше отримувати пільгу, ніж субсидію. Бо розмір субсидії розраховується, зважаючи на доходи родини. Якщо доходи великі, субсидії взагалі може не бути. А розмір пільги від доходів не залежить.

Натомість у непрацюючих громадян і пенсіонерів — навпаки: в опалювальний перод сума субсидії зазвичай більша, ніж пільги.



Коли розпочалася монетизація субидій?

Монетизація субсидій в Україні розпочалася з 2019 року. Механізм її виплати передбачає два варіанти: безготівковий та готівковий.

Станом на грудень 2019 року житлові субсидії в Корюківському районі мали 4,5 тисячі домогосподарств.

Ще торік більшість громадян почала отримувати субсидію грошима. Її приносили разом з пенсією чи перераховували на банківську картку. Але були й ті, хто не отримував субсидію готівкою, кошти їм перераховували в Ощадбанк. Механізм його дії такий же, як і при безготівковій виплаті пільг.

Людям, яким у попередньому опалювальному сезоні субсидія надходила в Ощадбанк, а також громадянам, які одержували її готівкою і у них не було заборгованості по комунальних платежах — на нинішній опалювальний період її призначили «живими грошима».

Всім іншим субсидія надходитиме у безготівковій формі. Але після закінчення цьогорічного опалювального періоду субсидія і їм уже нараховуватиметься готівкою.

 

Як оформити субсидію в сільській місцевості?

У сільській місцевості заяви громадян з необхідними документами для призначення житлових субсидій приймаються уповноваженими особами, яких визначили виконавчі комітети селищних і сільських рад. Потім все передається до управління соціального захисту населення.
 

Категорія: Право знати | Переглядів: 9007 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України