Такі висновки зробили науковці, проаналізувавши харчові звички близько 400 тисяч людей протягом 9 років.
На клітковину багаті фрукти, овочі, цільнозернові продукти, горіхи, насіння, соя та боби. Вони збагачують організм поживними речовинами та дають тривале відчуття насичення.
Середня добова норма клітковини (за висновком Управління продовольства і медикаментів США) — 25 грамів на день (https://goo.gl/faYpnw) за умови споживання близько 2 тисячі калорій на день. Денна норма може бути більшою або меншою в залежності від загальної потреби в споживанні калорій.
Зокрема науковці визначили й інший орієнтир за кількістю клітковини в раціоні, що базується на наявності певного хронічного захворювання (https://goo.gl/wSR9qG):
✅ для діабету – 30-50 г на добу — сприятиме зниженню рівня цукру в крові
✅ ожиріння – 20-27 г на добу — через тривале насичення сприятиме зменшенню спожитих калорій
✅ хвороб серця – 13-33 г на добу — може покращити рівень жиру в крові та зменшити запалення
Продукти, що природно багаті на клітковину, містять також корисні для здоров‘я вітаміни, мінерали та сполуки.
Щоби збільшити споживання клітковини з максимальною користю для здоров‘я, дотримуйтесь цих порад:
1️⃣ Збільшуйте кількість клітковини в раціоні поступово.Споживання одразу занадто великої кількості клітковини може призвести до здуття та навіть болі в животі.
2️⃣ Пийте достатньо рідини. Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин, і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам.
3️⃣ Намагайтесь їсти на перекус горіхи, якщо у вас немає на них алергії. Вони багаті на клітковину, водночас містять здорові ненасичені жири. Але майте на увазі - горіхи досить калорійні.
4️⃣ Додавайте висівки та насіння до домашньої випічки, використовуйте цільне борошно замість білого.
Докладніше https://goo.gl/2goHC4мм Міністерство охорони здоров'я України