Вживайте волоські горіхи на здоров'я !
- .
Деякі дослідники вважають волоський горіх найдавнішою
окультуреною людством рослиною, плоди якої ми вживаємо в їжу вже багато
тисячоліть.На Кавказі горіхове дерево донині
вважають священним – саме там можна зустріти окремі екземпляри віком
понад 4 століття. У Стародавньому Вавилоні жерці, помітивши благотворний
вплив волоських горіхів на роботу головного мозку, забороняли їх
споживати простолюдинам, щоб ті не стали занадто розумними.
![](http://jisty.com.ua/wp-content/uploads/2015/09/TSikavi-fakti-pro-voloski-gorihi-yaki-nikoli-ne-buli-gretskimi.jpg)
До речі, волоські горіхи (які ще
називають «грецькими») не мають нічого спільного із Грецією. У Росії їх
стали так називати лише тому, що їх привозили грецькі купці. Насправді ж
батьківщина цього горіха – Середня Азія та деякі райони Кавказу.
Український термін «волоський горіх» пов’язаний зі словом «волохи»,
вживаним як загальна назва середньовічного населення Придунав’я і
Трансильванії.
Волоський горіх для жіночої краси та чоловічої сили
Волоські горіхи – цінне джерело альфа-лінолевої кислоти. Недавні
дієтологічні дослідження підтвердили, що часте регулярне вживання цієї
корисної жирної кислоти сприяє зниженню ризику виникнення
серцево-судинних захворювань і зміцненню кісткової тканини. Усього
чверть склянки волоських горіхів на добу забезпечать вас денною нормою
цієї жирної кислоти.
![](http://jisty.com.ua/wp-content/uploads/2015/09/TSikavi-fakti-pro-voloski-gorihi-yaki-nikoli-ne-buli-gretskimi1.jpg)
Волоські горіхи – найкращі друзі спортсменів. У горіхах міститься
амінокислота аргінін, яка стимулює розширення кровоносних судин,
покращуючи приплив крові до м’язів.
Через багатющий вміст вітаміну Е волоський горіх допомагає жінкам
зберегти красу шкіри, волосся і нігтів, а чоловіків захищає від раку
простати.
Регулярне вживання волоських горіхів благотворно впливає на
репродуктивну функцію у чоловіків – поліпшує якісні та кількісні
характеристики сперми, що безумовно допомагає подружнім парам зачати
довгождану дитину.
![](http://jisty.com.ua/wp-content/uploads/2015/09/TSikavi-fakti-pro-voloski-gorihi-yaki-nikoli-ne-buli-gretskimi5.jpg)
Не даремно ядро волоського горіха
порівнюють з півкулями мозку. Вчені довели, що завдяки великій кількості
біоактивних речовин і лецитину волоські горіхи зміцнюють пам’ять,
знімають нервову напругу і активують роботу мозку.
Корисні волоські горіхи і для щитовидної залози. За рахунок високого
вмісту йоду їх регулярне вживання – це чудова профілактика хвороб
щитовидки. А народні цілителі пропонують готувати настоянку з горіхових
перетинок, яку можна використовувати вже безпосередньо для лікування
цієї недуги.
А ще волоські горіхи забезпечують організм марганцем і міддю –
мінералами, які активно борються з вільними радикалами, що викликають
передчасне старіння.
Олія волоських горіхів у кулінарії та косметології
З перемелених волоських горіхів віджимають олію з насиченим смаком і
вишуканим ароматом. У кулінарних цілях її активно використовують при
приготуванні страв грузинської та французької кухні. З горіховою олією
будь-яка страва смакуватиме вишукано.
![](http://jisty.com.ua/wp-content/uploads/2015/09/TSikavi-fakti-pro-voloski-gorihi-yaki-nikoli-ne-buli-gretskimi4.jpg)
Олія волоського горіха багата на антиоксиданти, вітамін Е, мідь та
марганець. Використовують її і як допоміжний засіб для лікування
захворювань шкіри, і як ліки для профілактики запальних захворювань.
А ще олію волоського горіха широко застосовують у косметології – вона
підходить для будь-якого типу шкіри, прекрасно зволожує і робить її
шовковистою. Особливо рекомендується така олія тим, у кого чутлива і
схильна до подразнення шкіра.
Як вибирати та зберігати волоські горіхи
Сьогодні волоські горіхи можна купити як у шкаралупі, так і очищеними.
Купуючи очищені волоські горіхи, пам’ятайте, що горіхи з темною шкіркою
цінуються менше, ніж зі світлою. Перевірте, чи вони не пахнуть
прогірклою олією. Звичайно, очищені горіхи – це повністю готовий до
вживання продукт, однак термін їх зберігання значно коротший, ніж у
горіхів у шкаралупі.
![](http://jisty.com.ua/wp-content/uploads/2015/09/TSikavi-fakti-pro-voloski-gorihi-yaki-nikoli-ne-buli-gretskimi3.jpg)
Якщо ви вирішили зупинити свій вибір на
неочищених горіхах, зверніть увагу на шкаралупу: на ній не повинно бути
тріщин, плям і дірочок – це може бути ознакою того, що в середині
поселилися шкідники.
Через високий вміст жирних кислот волоські горіхи при неналежному
зберіганні можуть швидко зіпсуватися. Горіхи в шкаралупі слід зберігати в
герметичному контейнері в холодильнику або морозилці. А очищені горіхи
можна зберігати в сухому, темному і прохолодному місці до 6 місяців.
Волоські горіхи на вашій кухні
Волоські горхи – універсальний інгредієнт, який використовують як у
солодких, так і в несолодких стравах. Жменя подрібнених горішків додасть
цікавих смакових відтінків салату, зробить ситнішим будь-який соус та
прикрасить солодку випічку чи десерт.
![](http://jisty.com.ua/wp-content/uploads/2015/09/TSikavi-fakti-pro-voloski-gorihi-yaki-nikoli-ne-buli-gretskimi6.jpg)
Однак слід пам’ятати про те, що будь-які горіхи – досить калорійні
продукти. Рекомендована добова норма – не більше 10 штук на день.
Длятого, щоб волоські горіхи повністю розкрили свій смак, їх
рекомендується підсмажити на сухій пательні або в духовці. Розігрійте
духовку до 180 градусів і обсмажте їх протягом 5-10 хвилин, періодично
помішуючи.
Як привчити себе їсти волоські горіхи
Їжте волоські горіхи на сніданок. Подрібніть і вмішайте їх у ранковий йогурт, смузі або кашу. Чудову компанію складе мед.
Додавайте волоські горіхи в гарніри. Посипайте ними дієтичне морозиво,
смажені овочі, салати. Додавайте до приготовленого рису або страв з
куркою.
![](http://jisty.com.ua/wp-content/uploads/2015/09/TSikavi-fakti-pro-voloski-gorihi-yaki-nikoli-ne-buli-gretskimi7.jpg)
Додавайте волоські горіхи у коктейлі та
смузі. Змішайте 1 середній банан зі склянкою ванільного йогурту, додайте
0,25 склянки горішків і змеліть суміш у блендері.
Їжте волоські горіхи як снеки. Під час перегляду захоплюючого кінофільму
або гри улюбленої команди спробуйте перекусити горіховим коктейлем
замість чіпсів і печива.
Подрібніть і змішайте в блендері 1 склянку волоських горішків з 0,5
склянки родзинок, 0,5 склянки сушених абрикосів та 2 столовими ложками
рідкого меду. Кілька ложечок цієї суміші на добу забезпечать ваш
організм енергією та всіма необхідними вітамінами
Джерело інтернет
|