КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 127
Гостей: 127
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Березень » 10 » ВЕСНА ПРИЙШЛА Як вибрати насіння квітів
12:55
ВЕСНА ПРИЙШЛА Як вибрати насіння квітів

          ВЕСНА  ПРИЙШЛА

     Як вибрати насіння квітів


.

   Далекі від землі люди наївно вважають, що садові турботи  починаються в травні. Вони, звичайно ж, помиляються! Весняні турботи вже почалися. Бувалі садівники знають, що можна і потрібно закуповувати насіння в лютому-березні. Зараз таке розмаїття насіння - і в гарних пакетиках, і в простих. Стоїш перед вітриною, і очі розбігаються. Але при купівлі насіння все-таки слід дотримуватися деяких правил. 

 Вивчаємо упаковку. У першу чергу потрібно звернути увагу на упаковку. Пакетики з насінням, призначені для роздрібної торгівлі всередині країни, повинні містити наступну інформацію: 

 1. Найменування, адреса і телефон організації - продавця насіння.

 2. Назва культури і сорту в точній відповідності з Державним реєстром селекційних досягнень, допущених до використання  . В реєстр занесено 817 сортів рослин. Наприклад, 82 сорти півоній, 135 сортів гладіолусів, 88 сортів айстри однорічної, 87 сортів ірисів і т.д. 

 3. Позначення стандарту - ДСТУ на посівні якості.

 4. Номер партії.

 5. Маса (у грамах) або кількість (в штуках) насіння в пакетику.

 6. Термін реалізації.

 Термін реалізації встановлюється:

- Для насіння, упакованих у паперові пакетики одинарні, - віддати / упаковки поточного року до кінця наступного року;

-Для насіння, упакованих в подвійну упаковку із застосуванням повітронепроникного матеріалу,

-Віддати / поточного року до кінця наступного року реалізації.

  Після закінчення терміну реалізації пакетики з насінням виводять з торгового обороту, піддають додатковому контролю, перемарковувати або знищують. На пакетику може бути додаткова інформація, що стосується даних насіння (опис і агротехніка). Контроль за виконанням цього порядку здійснюється державними органами, які мають відповідні повноваження. 

  Радимо уважно дивитися на термін придатності насіння. Ще краще, якщо вказана ще і дата їх збирання: справа в тому, що деяке насіння (зокрема, дельфініума, айстр, примули) треба сіяти лише свіжими, так як вони швидко втрачають схожість. Якщо на пакеті зазначено, що насіння можна сіяти під зиму, то вони потребують стратифікації. 

  Стратифікація - метод підготовки насіння до посіву, при якому насіння на певний час (до наклеювання ) поміщають у вологе холодне середовище. На початку лютого саме час почати стратифікацію насіння дельфініума, примули, сонцецвіту. Посійте насіння в баночки і поставте в холодильник, або до середини березня закопайте у сніг. В останні роки насіння стали дражувати . Цією процедурою, наприклад, піддаються насіння бегонії і петунії: вони відрізняються малими розмірами, а оболонка укрупнює їх і крім того містить в собі запас мікроелементів. Таке насіння коштує зазвичай дорожче, але їх додаткові переваги цілком виправдовують ціну.

 Якщо не пощастило. У разі невідповідності якості насіння в придбаному пакетику необхідно звертатися в організацію, що захищає права споживача, тобто до відділу з прав споживача. Але звернутися за дозволом таких ситуацій можна лише, якщо насіння було придбане в торгових точках, які мають право на такий вид діяльності. Тобто торгівельна точка повинна мати спеціальний паспорт-дозвіл. Також необхідно, щоб у Вас збереглися чек і пакетик, в якому було упаковане насіння. 

  До відома. У всіх торгових точках на реалізовані партії насіння овочевих та квіткових культур повинні бути документи про якість, в яких інформація, позначена і зазначена на пакетиках, повинна збігатися. Документи про якість насіння видають насіннєві інспекції, акредитовані на право проведення аналізів. На вимогу покупця (для порівняння) продавець зобов'язаний пред'явити відповідні документи - сертифікат або посвідчення про якість. Продавець може надати свідоцтво у вигляді загального списку культур, які надійшли в продаж в дану торговельну точку, завіреного оригінальною печаткою, тією організацією, в якій закуплені насіння.

 «Сіяли - знаємо!». Ринок по реалізації насіння сьогодні величезний. Щоб не потонути в цьому «морі», пропонуємо кілька підказок. 

 Підказка 1. У першу чергу звертайте увагу на показник «схожість». Насіння квіткових рослин повинні мати схожість не нижче 40-50% (залежно від виду). Необхідно мати на увазі, що польова схожість (тобто у вас на грядках і квітниках) може бути нижчою, ніж лабораторний.   

 - Природні умови, агротехніка, грунт та ін

 Підказка 2. Не «купіться » на барвисто оформлену упаковку (яскраві кольорові пакети), тому що якість насіння не пов'язано з красивою упаковкою, а ось на вартості це відбивається. 

 Підказка 3. Необхідно для себе вибрати торговельну організацію, якій ви найбільше довіряєте.

 Підказка 4. На написи на пакетику «термін придатності насіння» (не плутати зі «терміном реалізації!") Увагу не затримуйте, бо ця інформація для фахівців інспекцій. У кожної культури свій термін придатності, тобто насіння різних культур можуть бути «живими» різну кількість років. Це залежить від умов зберігання, а також від правильної агеотехнікі.

 Про купівлю розсади. Тут багато чого залежить від того, чи вдасться зберегти посадковий матеріал до висадки у відкритий грунт. Цікавтеся у продавця, чи доживе куплену рослину до весни.  Отож:

 •   Лілейники вдасться зберегти в холодильнику. 

 • Бульби та цибулини краще прикупити в лютому, оскільки ціни зараз нижче, ніж навесні. Зберігати їх теж можна на нижній полиці холодильника або в ящику для овочів, тільки не в целофані, а в газеті.

 • Є культури, які дуже важко зберегти до посадки. Дуже примхливі герань, саджанці деревовидного півонії, кущі флокса. Краще не ризикувати, а залишити «важкі» покупки на квітень-травень.

  І ще один момент: заздалегідь розплануйте свій квітник, щоб знати, де буде клумба, де бордюр, де рабатка (рабатка - це вузький прямокутний квітник шириною від 50 до 150 см і завдовжки як мінімум в три рази більше ширини). Важливо і те, вирощуєте ви квіти для зрізання або вам потрібні ті, що залишаться весь сезон «на своєму місці». Виходячи з цього ви зможете підібрати потрібні культури і сорту і придбати необхідну кількість насіння.

 Ну і на останнє,  якщо ж говорити про конкретні сортах, то фахівці рекомендують звернути увагу на сорт айстр «барбара» (з великими суцвіттями червоно-пурпурового забарвлення), суміш насіння айстри «принцеса» (має стійкість до несприятливих погодних умов). З більш ранніх культур гарні своєю ніжною забарвленням двулетники маргаритка і незабудка «садова блакитна» (обидві рослини відрізняються рясним цвітінням вже з квітня-травня). Ароматна матіола «дворога лілово-рожева» цвіте з червня по серпень  і холодостійка, а календула з інтенсивно-жовтими квітками «каблуна жовта» виносить заморозки до -5 ° С. З середини червня по жовтень цвіте агератум «весняні капели», який прикрасить навіть спорожнілий осінній сад. Виключно симпатичний декоративний соняшник «ведмежа» заввишки 50-60 см: він віддає перевагу теплому і сонячну погоду,   цвіте з липня по вересень, буде дуже хороший і в букеті. 

 

 

Категорія: Поради | Переглядів: 1465 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України