ПИЙ ТА НЕ ВПИВАЙСЯ ! Алкоголь і кава - задоволення для дорослих
.
Кава, як усім відомо, хороша в будь-яких видах. І гарячою, і пронизливо крижаною. І жагуче-солодкою, і гіркою, яка бадьорить. І сама по собі, і з вершками, і зі східними прянощами. Але ось кава з алкогольними напоями завжди пилася з подвійним задоволенням, бо ці два інгредієнти - кава і алкоголь - на подив чудово підходять один одному.Так, рутинна чашка кави стає пікантним задоволенням, а банальна чарка коньяку - респектабельним дослідженням. Цим напрочуд гармонійним поєднанням напоїв люди вважають за краще насолоджуватися як в традиційному ключі, коли кава і спиртне подаються за принципом "разом, але окремо", так і у вигляді новомодних і різноманітних до надзвичайності міксів і коктейлів.
Які ж алкогольні напої найбільш прийнятні для того, щоб відтіняти і посилити смак і аромат міцної кави? Передусім, практично усі міцні, що називається, чоловічі - горілка, ірландський віскі, ром і коньяк, напої "фруктового" походження, такі як граппа, грушовый шнапс, вишнівка, кальвадос, а також королеви кавопиття (замітьте, саме королеви, а не королі, оскільки найбільшу популярність вони мають саме у прекрасних пані) лікери - переважно цитрусові (кюрасао, куантро, гран марньє), фруктові, м'ятні, горіхові і ванільні. Замість лікерів, які, на думку незабутнього професора Преображенского, "обважнюють і погано діють на печінку", допустимо подавати десертні вина - шеррі, портвейн і мадеру.
Проте старатися з кількістю алкоголю в каві не варто. Будь-який кофеман із стажем знає напам'ять це основне правило любителя напою для дорослих. Кава з алкоголем найчастіше подається гарячою, в товстостінній, добре зберігаючій тепло посуді, а чим вище температура, тим виразніше присутність зайвого алкоголю в напої. У тандемі ж головну роль повинна грати, все-таки, кава. Інакше усе задоволення буде зіпсовано, бо древні зовсім не даремно мовляли, що краще - ворог хорошого.
Є і ще одне класичне правило, яке свідчить, що в одній чашці кави не повинні зустрічатися два або більш спиртних напою вищого сорту, щоб не забити його смак і аромат. Проте, велика різноманітність сьогоднішньої алкогольної продукції і її воістину відмінна якість дозволяє домагатися незвичайних, щонайтонших відтінків смаку, додаючи в каву, у тому числі, і композиції, часто багатокомпонентні, із спиртних напоїв.
Ямайська кава
Зваріть класичну чорну каву і процідіть її. Покладіть у неї половинку апельсина і четвертинку лимона, нарізаних скибочками, і знову поставте на вогонь. Коли напій закипить, влийте в нього столову ложку рому, всипте столову ложку цукру, ретельно перемішайте і зніміть з вогню і знову процідіть. На дно широкої товстостінної чашки покладіть скибочку лимона, налийте каву і відразу ж подавайте.
Кава по-фризськи
Зваріть дуже солодку чорну каву або эспрессо і додайте крихітну чарку рому. Перелийте каву в широку підігріту чашку не доливаючи до краю 1 сантиметр, простір, що залишився, заповніть холодними збитими вершками.
Королівська кава (cafе Royale)
Приготуйте каву по-турецьки, але без цукру - щонайтоншого помолу каву залийте холодною водою і варіть на повільному вогні. Коли кава дійде практично до кипіння, покладіть в ложку шматок цукру, щедро змочений ромом, і підпаліть над туркою так, щоб імпровізована карамель крапала в каву. Коли увесь цукор розплавиться, зніміть каву з вогню, ретельно перемішайте і подавайте, розливши в маленькі чашки.
Венеціано
У важкий скляний келих або склянку, яку треба заздалегідь як слід прогріти, налийте на два сантиметри високоякісного бренді. Влийте міцну гарячу каву, яку можна за бажанням підсолодити, і покладіть зверху збиті вершки. Вершкову шапку полийте десертною ложечкою бренді.
Каршенбойм
Візьміть дуже дрібне сито і утрамбуйте в нім повну ложку кави тонкого помелу. Полийте двома ложками коньяку, насипте згори ще одну ложку кави, утрамбуйте. Тримаючи ситечко над чашкою, на дно якої слід покласти скибочку лимона, дуже повільно, практично по краплях, лийте 100 мілілітрів крутого окропу. Коли чашка наповниться, прикрийте її на пару хвилин, а потім відразу ж подавайте з шматочком коричневого цукру.
Колоніальна кава з коньяком
Ця кава зазвичай готується і подається на двох. Приготуйте міцну чорну каву (можна подвійної міцності) і як слід процідіть її. У підігріті чашки для эспрессо плесніть по 25 грамів коньяку, покладіть по шматочку коричневого цукру, налийте каву і відразу ж подавайте - колоніальна кава має бути гарячою.
Африка
Покладіть у металевий посуд 6 чайних ложок з верхом кави дуже тонкого помелу, дві чайні ложки без верху какао, трохи меленої кориці і цукор, долийте окропом і тримайте на вогні не доводячи до кипіння. Через три хвилини напій готовий. Додайте в нього трохи коньяку, перемішайте і розлийте по чашках.
Пряна кава з коньяком (кава Фери) Буде потрібно дві місткості. У джезві, турці або кавнику зваріть звичайну чорну каву. У мілкій металевій каструлі зробіть фламбе - дрібно нарізану цедру половини лимона і апельсина, дві гвоздички, паличку кориці і десять шматків білого рафінаду залийте чвертю склянки коньяку і підпаліть. Коли алкоголь вигорить, додайте кави і залиште настоювати хвилин п'ять, після чого процідіть, розлийте по чашках і подавайте.
Джерело http://www.probuem.ru/
|