КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 96
Гостей: 96
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2018 » Листопад » 12 » Отримувачів субсидій побільшає?
10:37
Отримувачів субсидій побільшає?
  

                Отримувачів субсидій побільшає?

 .  В жовтні цього року Уряд прийняв нову постанову, яка регулює механізм призначення субсидії. Внесли чимало змін до обставин призначення та відкоригували механізм надання адресної допомоги. Ця постанова дозволяє розв’язати два найболючіші питання: надання субсидії сім’ї, де є безробітні та сім’ям заробітчан. Також субсидію тепер можуть отримати люди, які перебувають у складних життєвих обставинах через хворобу або коли в родині є онкохворі, наркозалежні чи алкоголіки працездатного віку. 

  За статистикою, у вересні 2017 року на Чернігівщині отримувачами житлової субсидії були понад 250 тисяч житлових господарств. У результаті запровадження у квітні цього року постанови № 329 кількість таких господарств зменшилася до 147,7 тисячі. Тобто, практично 42% домогосподарств втратили право на отримання житлової субсидії.

    «17 жовтня 2018 року Урядом була прийнята нова постанова № 841, завдяки чому багато родин знову мають право на отримання субсидії, – розповідає директор Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Олег Русін. – З цього приводу до органів соціального захисту області за останні декілька тижнів уже звернулися понад 32 тисячі домогосподарств. І звернення продовжуються».

   Він запевнив, що звертатися у відділи соціального захист населення за призначенням субсидії можна і взимку. І в разі призначення субсидії громадянам буде відшкодовано витрати за час повної оплати послуг. Тим, кому раніше вже було призначено субсидію на 2018-2019 роки, повторно звертатися до управлінь соцзахисту не треба.

   «Зараз субсидія призначається з моменту звернення до закінчення опалювального періоду, – продовжує Олег Русін. – Тобто, якщо людина вже звернулася в травні за субсидією, то їй субсидія буде до квітня 2019 року. Відповідно 147, 7 тисячі домогосподарств, які звернулися в травні і отримали субсидію, звертатися нікуди не треба. Єдиний виняток – якщо відбулися зміни: хтось виписався чи прописався, якщо зробили покупку на 50 тисяч гривень і більше, якщо отримали земельну ділянку відповідної вартості або ж змінилася кількість отриманих послуг. Саме таким громадянам треба звернутися повторно».

Норми виростуть

  Серед суттєвих змін, які запроваджені новою постановою, є збільшення переліку осіб, яким субсидія може бути призначена на понаднормову площу житла, але не більш ніж 30% від норми. Таке рішення може прийняти в індивідуальних випадках комісія при органі місцевого самоврядування. Стосуватиметься воно осіб, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, досягли пенсійного віку чи отримують пенсію за вислугою років, отримують державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства.



  «Ці категорії населення тепер мають право отримувати субсидію на понаднормову житлову площу, – продовжує Олег Русін. – Відповідне рішення має приймати комісія при органах місцевого самоврядування. Тобто, якщо зараз норма – 48 квадратів на родину з одного члена домогосподарства, а на кожного наступного додається по 13.65 м2, то тепер комісії мають право призначати відповідним категоріям населення на 30% більше цих норм».

  Крім того, з 1 жовтня цього року при визначенні права на отримання субсидії враховується не загальна площа житлового приміщення, а опалювальна. Якщо саме опалювальна площа житлового приміщення 120 метрів квадратних для квартир та 200 квадратних метрів для індивідуальних будинків, то субсидія призначається.

Які види доходів не враховуватимуть

  До доходу при призначенні субсидії тепер не враховують сплачені аліменти і дотацію за вирощування телят. Тобто у тих, хто вчасно сплачує аліменти, та у селян, які утримують молодняк худоби, сума субсидії буде більшою через неврахування частини доходів, які бралися до розрахунку раніше.

  Не враховуються доходи батьків у разі призначення субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитку за місцем навчання, а також доходи одного з батьків дитини при призначенні субсидії другому з батьків, який проживає з дитиною, у випадку, коли батьки розлучені.



Нова постанова не обійшла стороною тему заборгованості і виплати аліментів.

   «У новій постанові прописано, що якщо в складі домогосподарства є особа, яка є боржником по сплаті аліментів більше трьох місяців, то це домогосподарство не має права на субсидію, навіть за рішенням комісії, – підкреслив пан Русін. – Спочатку сплачуємо аліменти, потім ідемо по субсидію. Також аліментні виплати не враховуватимуться отримувачу аліментів. Тобто показати ці доходи треба, але при нарахуванні субсидії вони враховуватися не будуть».

Безробітні, алкоголіки та заробітчани мають право на субсидію

Відтепер без обов’язкової сплати єдиного соціального внеску субсидію можуть отримати безробітні в сільській місцевості, райцентрах, селищах міського типу, а також безробітні в містах за умови перебування на обліку в центрі зайнятості. Та знову ж таки, це має вирішуватися на комісії.

«Постановою 481 Уряд врегулював питання отримання субсидії для людей працездатного віку, які офіційно не працюють, – зауважив Олег Русін. – Для сільських жителів діють одні правила, для містян – інші. В сільській місцевості люди подають документи через управління соціального захисту населення з поміткою «Прошу розглянути питання на комісії при органах місцевого самоврядування». Адже тепер субсидію для непрацюючих осіб можуть призначати лише за рішенням цієї комісії. Для громадян, які проживають у місті, правила інші. Їм для отримання субсидії обов’язково потрібно перебувати в центрі зайнятості на обліку як особам, які шукають роботу. Також за два місяці до звернення за субсидією у таких громадян має бути сплачений єдиний соціальний внесок з мінімальної заробітної плати (зараз це близько 840 гривень, – Авт.). Людина сама має право укласти договір з державною фіскальною службою і сплатити за себе єдиний соціальний внесок. Після того, як всі пункти виконані, можна подавати документи на комісію. При призначенні субсидії безробітним буде враховуватися дохід від одного до трьох мінімумів для непрацездатних громадян. Один мінімум призначається домогосподарствам, які мають складні життєві обставини, якщо є особи з важкими захворюваннями. Для інших непрацездатних громадян, які претендують на субсидію, рахуватимуть два мінімуми у міській місцевості, один або два – в сільській».

Також в постанові з’явилися і досить цікаві пункти для призначення субсидії. Якщо в родині є людина хвора на онкозахворювання, на алкоголізм чи наркоманію. При цьому початкова стадія останніх може бути врахована за довідкою дільничного лікаря. Субсидію цим категоріям може призначати лише комісія з питань призначення субсидій.

Наразі в Уряді не надали чіткого алгоритму, в який спосіб отримати документальне лікарське підтвердження про те, що людина хворіє на алкоголізм чи наркоманію. Стверджують, що його можна отримати у дільничного лікаря, та чи візьме той на себе таку відповідальність? А якщо у того, хто претендує на субсидію, є «дар переконання», то лікар може непогано «підзаробити» на видачі таких довідок. Адже загадані діагнози можуть встановити наркологи та психіатри, і, звісно, ця процедура не обмежиться одним прийомом.

Право на субсидію отримали також родини заробітчан.

«Тим домогосподарствам, де один з його членів працює за кордоном, також дали можливість отримати субсидію, – розповідає Олег Русін. – Якщо людина працює там офіційно і сплачує там єдиний соціальний внесок, то потрібно взяти довідку з місця роботи, зробити її переклад на українську мову та надати в орган соціального захисту населення. Якщо працюють неофіційно, то тоді треба самостійно заплатити єдиний соціальний внесок через державну фіскальну службу, за два місяці до моменту звернення».

Обов’язкова частка – не така й обов’язкова? Попередня постанова зобов’язала споживачів щомісяця сплачувати обов’язковий платіж незалежно від того, використала на таку суму людина послугу чи ні. Нова ж постанова таку норму частково скасувала.

«Якщо вартість фактично спожитої послуги менша, ніж обов’язковий платіж, то людина має право сплатити лише за спожиту послугу, – наголосив Олег Русін. – І не платити за те, чого не використала».

                                              Марія Пучинець, «Чернігвщина» №45 (706) від 8 листопада 2018

Категорія: Право знати | Переглядів: 453 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України