ОБОВ'ЯЗКОВО ТРЕБА ЗНАТИ ! ОБЕРЕЖНО ! Харчові добавки
Дуже часто, коли подивишся на склад якогось продукту, то там можна побачити інгредієнти, про які практично нічого не відомо. Позначаються вони так: Е ххх, де замість ххх - стоїть якась цифра. Ось вирішив трохи про них дізнатись. Результат мене вразив, а в деякій мірі навіть шокував.
Індекс "Е" ставлять на продуктах харчування, що містять харчові домішки, які окремо в їжу не вживають, але вони надають продуктові певних властивостей. Наприклад, не дають черствіти, окислюватися, пліснявіти або зберігають структуру, поліпшують зовнішній вигляд. Усі вони поділяються на кілька класів:
Е 100 - Е 182 - барвники;
Е 200 - Е 299 - консерванти;
Е 300 - Е 399 - антиокислювачі (за дією схожі на кoнсерванти - зменшують окислення, продовжуючи тим самим термін зберігання);
Е 400 - Е 499 - стабілізатори (зберігають задану консистенцію продукту);
Е 500 - Е 599 - емульгатори (за дією схожі на стабілізатори);
Е 600 - Е 699 - підсилювачі смаку та аромату;
Е 700 - Е 799 - запасний діапазон позначень;
Е 900 - Е 999 - антифламенги (протипінні речовини знижують піну, наприклад, при розливанні соків);
Е1000 та інші глазуруючі речовини, підсолоджувачі соків, кондитерських виробів, домішки, що перешкоджають утворенню грудок у цукрі, солі, борошні, крохмалі. Цей вид добавок повністю заборонений в Україні
• Добавки, які викликають появу злоякісних пухлин: Е 103, Е 105, Е 121, Е 125, Е 126, Е 130, Е 131, Е 142, Е 152, Е 210, Е 211, Е 213-217, Е 240, Е 330, Е 447.
• Добавки, які спричиняють захворювання шлунково-кишкового тракту: Е 221-226, Е 320-322, Е 338-341, Е 407, Е 450, Е 461-466.
• Алергени: Е 230, Е 231, Е 232, Е 239, Е 311-331.
• Добавки, які сприяють появі хвороб печінки і нирок: Е 171-173, Е 320-322.
• Інґредієнти, позначені літерами Е-102, 110, 120, 124, 127, визнані експертами небезпечними, Е-123 - дуже небезпечний.
• Цілий ряд харчових домішок - Е-104, 122, 141, 150, 171, 173, 180,241 та 477-мають статус підозрілих.
• Консерванти і стабілізатори з літерами Е -131,142, 210, 211, 212, 213, 215-217, 240, 330 вважаються концерогенними,
• з літерами Е - 230-232,238 - шкідливі для шкіри,
• Е -250, 251 - викликають розлади тиску,
• Е -311-313 - висипки,
• Е - 320-322 - сприяють підвищенню рівня холестерину в крові.
• Консерванти з індексами Е -338-341, 407, 450, 461-463, 465, 466 специфічно вражають шлунок і, нарешті, харчові компоненти з літерами Е-103, 105, 111,121, 125, 126, 130, 152 взагалі заборонені в Україні через їх винятково токсичний вплив на організм людини.
Висновок: купувати тільки екологічно чисті продукти у спеціалізованих магазинах. Це, звичайно, недешево. Але здоров'я дорожче. Взято з http://www.center.lviv.ua
|