Зігрітися чаєм, зустрітися за чашкою чаю... Чаювання - це ритуал, привід для зустрічі або розмови. Ми знаємо, що чай буває білий, чорний, зелений, духмяний та запашний. А що ще відомо про цей напій?
1. До XVIII століття європейці в вважали, що зелений і чорний чай виробляють з різних рослин. А китайські підприємці щосили приховували цей секрет вирощування. Але обидва сорти отримують з однієї і тієї ж рослини – Camellia Sinensis (камелія китайська).
2. Найдорожчим чаєм у світі вважається легендарний китайський чай Та Хун Пао, належить до виду улун (напівферментований). Для його виробництва листя збирають всього з 6 кущів, яким близько 350 років. Щорічно виробляють всього півкілограма цього незвичайного сорту.
3. Чайний пакетик винайшов постачальник з Нью-Йорка Томас Салліван. Він виявив, що доставка чаю в металевих банках дорого обходиться. 1904 року він почав продавати чай в паперових пакетах. Один з них клієнт Саллівана випадково впустив у воду і виявив, що виходить непоганий чай. Ця легенда, звісно ж, красива, але патент на пакетики з чаєм датований 1903 роком. Та й більшість поціновувачів чаю вважають, що винахід чаю в пакетиках погіршив смак і властивості напою.
4. Зелений чай містить на 50% більше вітаміну С, ніж звичайний чорний.
5. Свіжозаварений чай чудово підходить для очищення дерев'яних меблів, підлог і дзеркал.
6. У Китаї перед вживанням чаю жінкам рекомендують стерти помаду з губ, щоб не зіпсувати смак напою.
7. Найякісніший зелений чай практично весь виробляється в Китаї і Японії. Йому значно поступаються зелені чаї, вирощені на Цейлоні і в Індії.
8. Щодня в світі випивається три мільярди чашок чаю.
9. Коли чай тільки з'явився в Європі, на одному з королівських прийомів з чайного листя був приготований салат. Люди не знали, що чай потрібно заварювати. Також наприкінці XII століття у Франції популярною була порада про куріння чаю замість тютюну, а попіл використовували для відбілювання зубів.
10. Гадати можна не тільки на каву. Знання про чайні таїнства називається тасеологія або тасеографія.