Часник - лікувальні і корисні властивості .
Сьогодні без часнику не обходиться жодна кухня світу.
А чи знали ви, що він — найстаріша культивована рослина у світі, яку
споживали ще 6000 років тому? Часник — це лікарська і харчова
культура, яка належить до спецій. А крім того, це найдешевший і
найефективніший природний антибіотик.
1. Батьківщина часнику
Батьківщиною часнику прийнято вважати Центральну Азію, звідки він
поширився по всьому світу. Часник здобув славу цілющої рослини, завдяки
якій на Русі лікували депресію, виснаження і шлункові коліти, а в епоху
Середньовіччя це був найперший захист від епідемії.
У Стародавній Греції та Римі часник їли перед боєм, оскільки він
вважався чудовим антибіотиком, а в Єгипті його використовували у якості
афродизіаку. Але в храм Афродіти забороняли заходити тим, від кого чути
аромат часнику. Його застосовували як антисептик для профілактики
гангрени під час Першої та Другої світових воєн.
В Україні часник наділяли не лише лікувальною силою. Вважалося, що
часник має здатність захищати від злих духів. Його вплітали в косу
нареченої перед вінчанням і носили зубчик часнику на шиї, як оберіг від
гадюк. Не дарма наші предки надавали такого важливого значення, адже
користь його беззаперечна
2. Користь часнику
У часнику міститься калій, кальцій, магній, залізо, фосфор, марганець,
селен та цинк, а також вітаміни С, В1, В2, В3, D, PP. Він багатий на
органічні кислоти, вуглеводи, фітостерини, ефірні і жирні масла,
інсулін, алліцин. Часник зовсім не містить жирів, у головці часнику
всього лиш 4 калорії. Його широко застосовують як у медицині, такі в
кулінарії, своєї цілющої сили він не втрачає навіть у поєднанні з іншими
стравами.
3. Часник сприяє здоровій шкірі
Часник містить багато корисних елементів та вітамінів, які чудово
подбають про красу вашої шкіри. Особливо велика кількість вітаміну А, С,
В1, В2, В3 зроблять вашу шкіру свіжою, пружною та додадуть молодості.
Часник використовується для лікування акне, оскільки часниковий сік має
здатність чинити антибактеріальну дію і загоювати рани. Рекомендують
зубчик часнику дрібно порізати і трішки роздушити, щоб виділився сік,
змішати з невеликою кількістю води (чистий, нерозбалений сік може
спричинити опік) і протирати проблемну шкіру.
4. Часник покращує роботу серця
Вживання часнику в помірних кількостях збереже здоров’я вашого серця.
Корисні речовини, які містяться в часнику, розріджують та покращують
циркуляцію крові, розширюють кровоносні судини, сприяють зниженню
холестерину. Часник запобігає виникненню атеросклерозу, знижує
артеріальний тиск. Алліцин, який міститься в часнику, розслабляє судини.
5. Часник вилікує від застуди
Ще наші бабусі нам не раз розповідали, що потрібно їсти часник, щоб бути
здоровим і не хворіти. Саме часник має здатність зміцнювати нашу імунну
систему та боротися з різними вірусами та бактеріями. Він діє як
природний антибіотик. Рекомендують при ангіні полоскати горло часниковим
настоєм. Для цього зубчик часнику порізати дрібненько і залити склянкою
теплої води, настояти годину і процідити. Ще один відомий «часниковий»
метод від застуди та нежитю: подрібнити декілька зубців часнику і
покласти на тарілочку в кімнаті, щоб вдихати аромат, який виділяє
часник.
6. Часник при хворобі кишечника
При хворобі кишечника часник слід вживати особливо обережно, щоб не
перестаратись з лікуванням. Часник здатен вбивати шкідливі бактерії, не
порушуючи мікрофлору кишечника. Тому він є обов’язковими ліками при
діареї, дизентерії та коліті.
7. Часник проти раку
Окрім того, що часник зміцнює імунітет, покращує травлення і роботу
серцево-судинних органів, запобігає виникненню шкірних захворювань, він
ще й протидіє виникненню злоякісних, ракових пухлин.
8. Часник і гострий зір
Вживання часнику покращує зір, тому що селен та вітамін С, які у ньому
містяться, позитивно впливають на очі, запобігають виникненню очних
інфекцій. Часник має протизапальну, антивірусну та протигрибкову дію.
9. Часник при діабеті
Часник рекомендують вживати в їжу при цукровому діабеті. Він чудово
зміцнює імунну та нервову систему, покращує зір, травлення і роботу
серця.
10. Кому не варто вживати часник
Якщо для одних людей часник виключно корисний, то іншим може завдати
шкоди. До цієї категорії належать люди з підвищеною секрецією шлунка,
хворою печінкою, нирками та жовчним міхуром.
11. Ще декілька «часникових» цікавинок
Щоб позбутися специфічного запаху після вживання часнику, варто пожувати шматочок лимона, гілочку петрушки чи паличку кориці.
Назва американського міста Чикаго походить від індіанського слова, яке означає «дикий часник».
Найбільше у світу часнику вживають у Південній Азії. А в Сан-Франциско
існує кафе, де відвідувачі кожен місяць з’їдають понад тонну часнику.
Саме в цьому кафе, яке носить назву «Garlic», існує часникове морозиво.
Девіз кафе звучить так: «Ми приправляємо наш часник їжею».
Якщо зубчик часнику покласти в ємність з крупою, це вбереже її від псування.
12. Як правильно зберігати часник
Для зберігання часнику найкраще підійде комора, льох або підвал — саме
там панує оптимальна температура повітря, яка не дозволить часнику
проростати або всихати. Головки часнику можна скласти у стару панчоху,
чи сіточку з-під апельсинів чи інших фруктів, щоб був доступ повітря, та
підвісити. Часник можна зберігати й у холодильнику. Для цього головки
часнику помістити в полотняний мішечок, який попередньо вимочити в
соляному розчині і висушити, можна пересипати лушпинням з цибулі, щоб
часник не почав гнити. Ще один цікавий спосіб — помістити часник у
паперову коробку і пересипати борошном або крупною сіллю. А щоб часник
не проростав, потрібно після підсушування головок часнику, обпалити
корінець над вогнем.
|