КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2016 » Січень » 21 » Війна за паї в окремому селі Місце події Чернігівщина Корюківський район село Хотіївка
16:09
Війна за паї в окремому селі Місце події Чернігівщина Корюківський район село Хотіївка
 

    Війна за паї в окремому селі

  На лаври Нострадамуса не претендую, але чомусь мені здається, що прочитавши заголовок цього матеріалу, багато хто з читачів одразу ж згадає Романа Карцева з його «маленькими і великими» раками, які коштували відповідно по три і по п’ять рублів. Та мова піде, на жаль, не про делікатесні страви, а про селянські справи.

    І щоб не дуже розпорошуватися на деталі, одразу хотілося б розпочати з повідомлення, що суботнього дня 26 грудня ще 2015 року до приміщення Хотіївської сільської ради (Корюківський район Чернігівської області) зійшовся місцевий люд на «загальні збори» села, які зініціював депутат Корюківської районної ради Олексій Мотчаний. Ним же було запропоновано й офіційну назву цьому зібранню: «Загальні збори колишніх членів та співвласників майна колишнього колективного сільськогосподарського підприємства (КСП) «Полісся» (діяло воно на території цієї сільської ради та було реорганізоване у сільськогосподарський виробничий кооператив (СВК) «Полісся»). Для участі в них прибули деякі мешканці територіальної громади, начальник управління агропромислового розвитку Корюківської РДА Тетяна Олійник, ще один (закріплений за «Хотіївським виборчим округом») депутат Корюківської райради Олександр Левченко та (завбачливо!) працівники поліції. Головне питання, яке обговорювалося на зборах, стосувалося співпраці нового керівництва СВК «Полісся» з колишніми членами КСП «Полісся» – власниками майнових та земельних паїв.







Хотіївська сільрада



Оголешення в газет Урядовий кур'єр про загальні збори

Розпочалися збори гучно: із взаємних звинувачень конфліктуючих сторін та спростувань тих «звинувачень». Тому, щоб об’єктивно подати матеріал, автор буде намагатися надавати більше цитат та прямої мови від учасників описаних подій.
– Нове керівництво СВК «Полісся» обманним шляхом заволоділо правом на майно колишніх членів КСП «Полісся», використовує його на свій розсуд та знищує його (ріже на металобрухт працюючу техніку), не залишаючи нічого селянам і не думаючи навіть про те, чим чистити сніг взимку на вулицях села, - твердив, виступаючи, депутат Корюківської районної ради Олексій Мотчаний, якого одразу ж на цих зборах присутні обрали головою комісії з майнових питань. – Складаючи договори оренди землі під мінімальний відсоток (3%) і на максимально можливий строк, ці люди просто обкрадають селян, бо середньообласний показник складає - 6%. Самовільно обробляють чисельні ділянки землі, що знаходяться на території сільської ради, без належного їх оформлення, в тому числі і сіножаті, дороги, за що отримують неконтрольовані прибутки та не платять податки, а також незадовільно розраховуються із спадкоємцями й родичами померлих орендодавців за використання землі навіть за діючими договорами оренди. Вони навмисне уникають загальних зборів колишніх членів КСП, тому що практично всі селяни мають претензії та невдоволення щодо їх господарювання і одноголосно не підтримують їхніх дій…





Збори


Заперечував цим словам представник компанії-інвестора "УРОЖАЙ СИСТЕМ ЛІМІТЕД". Люди ж, що були присутні на зборах, здебільшого цікавилися, чому одні інвестори, що «зайшли» на Корюківщину, платять по 5% орендної плати за паї, а їхній – по 3%. «Перетягування ковдри» (чи симпатій власників паїв) продовжувалося й до кінця зібрання. Закінчивши ж збори, члени новообраної комісії вирушили на територію сільськогосподарського кооперативу й почали робити «інвентаризацію» майна…



Микола Галушка

– В мене, як у юриста, одразу виникло кілька питань, - почав розповідати одразу після закінчення зборів юрисконсульт агрохолдингу "УРОЖАЙ СИСТЕМ ЛІМІТЕД" Микола Галушка. – Перше: «А наскільки ці «Збори» можна вважати правомочними зборами співвласників майна?» Адже, згідно Рекомендацій щодо проведення зборів співвласників майнових паїв, затверджених Наказом Міністерства аграрної політики України № 16 від 07.02.2001 р., збори вважаються правомочним, якщо на них присутні не менше двох третин співвласників і рішення приймаються більшістю голосів, представлених на цих зборах. Слід зазначити, що у Рекомендаціях йдеться саме про Співвласників, а не про депутатів рад різного рівня, мешканців села, представників місцевих органів влади, поліції, тощо.
Збори розпочав громадянин Мотчаний О.О., мотивуючи свої повноваження тим, що він є народженцем цього села, депутатом районної ради та співвласником декількох майнових паїв, право власності на які отримав за рішенням суду про визнання права власності на майно своїх померлих родичів.
Тут виникає друге питання: «Який саме з трьох перелічених статусів дав йому право відкривати збори?» Перед початком засідання не вівся реєстр присутніх, отже - не була визначена їх кількість, також не було визначено хто саме має право голосу та яким чином буде підраховуватися кількість голосів. Отже виникає третє питання: «Як могло бути переобрано цими «Зборами» комісію з вирішення майнових питань?», адже ж одразу ці «Загальні збори співвласників» плавно перейшли у засідання комісії з вирішення майнових питань!



Депутат Корюківської районної ради Олексій Мотчаний

Йдемо далі. Смішно було спостерігати, як новообрана «комісія» почала обирати собі «голову». Мотчаний всім її членам по черзі пропонував посаду очільника, але ніхто не погоджувався, а коли всі в один голос запропонували обрати головою його самого, то він, почервонівши і спітнівши, довго «віднікувався» та все ж мусив погодитися. А як можна пояснити те, що секретарем цих зборів було обрано секретаря Хотіївської сільради, яка навіть не була на них присутня? Саме ж вона повинна вести протокол засідання! Ну, і в фіналі цього дійства Мотчаний поставив на голосування питання проведення присутніми інвентаризації майна СВК «Полісся» та у супроводі групи з кількох чоловік вирушив на територію та почав «обстежувати» будівлі підприємства. І тут виникає останнє з цього переліку питання: «Яке право мають ті люди проводити інвентаризацію майна суб’єкта господарювання приватного права (так само, як і будь-якої іншої юридичної особи)?». Це вже є справжнісіньким кримінальним злочином! Тому я звернувся до поліції з заявою про втручання в діяльність підприємства і сподіваюся, що в рамках досудового розслідування кримінального провадження працівниками поліції буде дана належна оцінка всім подіям, що сталися 26 грудня. Отаку виставу для мешканців села влаштував депутат Корюківської районної ради Олексій Мотчаний. Навіщо? На мою думку всю цю «катавасію» він вчинив не заради своїх земляків, а заради власної вигоди – заради вирішення власних майнових потреб через маніпулювання іншими співвласниками майнових паїв. Бо напередодні зборів від нього мені надійшла пропозиція «вирішити» майнові питання шляхом передачі йому у власність будівлі зерноскладу і лише тоді він припинить «тиск на підприємство». Під час особистої зустрічі Мотчаний підтвердив свої наміри та запропонував обговорити її детальніше вже після зборів. Отже, підсумовуючи, я хочу «розкрити очі» людям для того, щоб вони побачили те, що Мотчаний О.О., використовуючи у тому числі свої депутатські повноваження, намагається прибрати до рук деякі сільськогосподарські землі та виробничу базу для задоволення або ж власних інтересів або ж інтересів третіх осіб.

На цей закид юрисконсульта про пропозицію "домовитися", Олексій Мотчаний "парирував" наступне: "Навпаки, це Галушка М.В. особисто і неодноразово пропонував «по хорошему решить вопросы по Хотеевских паях без лишнего шума, так как мне это не выгодно». І не важко зрозуміти, яку козирну карту він би отримав при моїй згоді, після чого я в захист односельців жодного слова не сказав би. Він сподівався на це. Але йому не пощастило. Я не приїхав в район з Луганської чи Харківської області, не обманюю і не грабую селян, збільшуючи свої статки. Я народився, навчався, працював і жив в рідному селі Хотіївка, мої діди-прадіди, батьки, родичі все життя працювали на рідній землі, і мої земляки знають про мене не з розмов, тому й вибрали мене і головою зборів, і головою комісії, повірили мені і тому я вважаю своїм обов’язком захищати їхні права стільки, скільки буде необхідно. Вибачте, шановні представники і керівники СВК «Полісся», але незважаючи на ваші брудні технології, рано чи пізно вам прийдеться відповідати.
В першу чергу – перед людьми. Можливо зараз у нас юридично не все гаразд: протоколи, комісії, інвентаризація,.. Справа не в цьому. Головне те, що і ви і суспільство будете зобов’язані рахуватися з жителями села, які законно відстоюють свої права і бажають працювати з порядним орендатором землі. І я як депутат районної ради, як громадянин взяв на себе відповідальність і зобов’язання допомагати своїм землякам і всім жителям району, хто буде до мене звертатись. Знаю, що це невдячна і нелегка робота, але вона, всупереч наклепам і брутальним образам в мою адресу, продовжується».


    А Микола Вікторович відповів ще й на питання щодо нищення техніки на тракторному стані СВК «Полісся», яке піднімалося в публікації районної газети «Маяк» (№ 51 від 19.12.2015р) в матеріалі О. Гончара «Ні ріжок, ні ніжок?..»:
– Щодо подання деякими засобами масової інформації відомостей про те, що ріжеться на металобрухт сільськогосподарська техніка, зокрема й силосний комбайн КСК-100, який ще позаторік заготовляв корми для скоту, хочу зазначити наступне. Тільки необізнананій людині не втямки, що обладнання, яке морально та матеріально застаріло, не може використовуватися у сучасному виробництві та потребує оновлення. Тому утилізація старого обладнання та заміна його новим – це звичайна частина виробничого процесу. Без заміни застарілого обладнання не можна говорити про будь який прогрес та інтенсивне виробництво. Згаданий у статті комбайн КСК-100 не приймав участі у виробництві вже більше трьох років і тому, враховуючи його технічний стан, подальше його використання було недоцільним. Хочу зауважити, що з 2013 року заготівля силосу для тварин у СВК «Полісся» здійснювалася за допомогою сучасних німецьких комбайнів Claas Jaguar. Подальше ж зберігання застарілої та неробочої техніки не має ніякого сенсу, тим паче, що це майно є об’єктом постійних посягань з боку злодіїв. Правоохоронці можуть підтвердити мої слова про те, що протягом 2013-2015 років за фактами крадіжок майна з території СВК «Полісся» було порушено кілька кримінальних справ. Деякі з них були доведені до суду, але за жодною не відбулось ніяких відшкодувань. Так чого нам треба було чекати? Розтягування й решти?
– Мене більше за все цікавить питання, чому ми не побачили на зборах колишнього керівника КСП «Полісся» Бурої Надії, - висловив свою думку щодо ситуації депутат Корюківської районної ради Олександр Левченко. – Адже це ж вона, як голова «Комісії з майнових питань» (і так зазначено в документах), повинна була звітувати про наявність майна і його придатність. Чому вона уникає зустрічі з людьми? Думаю, якби ми мали змогу послухати Надію Василівну, то багато що стало б на свої місця. Що ж до самих зборів, то я радив би людям, які взялися їх проводити, робити все за Законом і юридично грамотно, бо у підсумку ми завжди матимемо якийсь балаган замість конструктивної роботи…
Авторові матеріалу вдалося поспілкуватися й з колишнім керівником КСП «Полісся» Бурою Надією.
– Чому я не була на зборах? Та я вже ніякого стосунку до «Полісся» не маю! – відповіла Надія Василівна під час телефонної розмови. – Із села вже давно виїхала, повноваження голови майнової комісії теж склала, тому ні на які збори не ходжу, та й не звав мене туди ніхто. Не розумію, чому представники районної влади лише зараз взялися «турбуватися» про хотіївських людей… Чому ж ніхто з них і пальцем не ворухнув тоді, коли у господарства були проблеми з технікою, пальним, кормами, чи хоча б тоді, коли навіть не було кому корів доїти? Чому ніхто з них не запропонував тим людям, яких вони зараз так палко вирішили «позахищати», більший відсоток за ті ж самі паї? Чекали, що і їм «ручку помажуть»? Тут, напевне, у того, хто все це «заварив», є свій інтерес. Тож нехай люди добряче думають і самі роблять висновки, бо мені оте «обливання брудом» вже набридло…

Під час опрацювання матеріалу, автор звертався з проханням щодо отримання копії протоколу зборів до секретаря «Загальних зборів» Валентина Купрієнко, але вона зазначила, що те, що відбувалося, лише формально є зборами і взагалі ніякого протоколу не писалося та попросила ставитись до цієї події як начебто взагалі не було ніяких подій на офіційному рівні… Своєю чергою секретар Хотіївської сільради Тамара Бахир, дізнавшись, що її обрали секретарем засідання «Комісії з вирішення майнових питань», здивувалася і у відповідь на те ж саме питання, сказала, що не має ніякого уявлення, яким чином вона може виготовити протокол зборів, на яких вона навіть не була присутня та до яких не має ніякого стосунку…


Відверто кажучи, спостерігати за всією цією шарпаниною мені особисто чомусь було ніяково. Якщо від «конфліктуючих» сторін на більш-менш питань я відповіді все ж отримав, то поведінка і риторика колишніх (?) і теперішніх (?) власників майнових та земельних паїв, чесно кажучи, здивувала. Бо якби я особисто мав пай і прийшов на зустріч з представником інвестора, то послухав би не тільки звіт про його нещодавню діяльність, а й зажадав би послухати і про його теперішні справи і про плани на майбутнє.
А саме: що і на яких земельних ділянках планується сіятися-садитися в найближчі роки (і таким чином контролювати сівозміну культур, щоб землі не виснажувалися), яким чином буде зберігатися і (чи буде?) примножуватися майно, які роботи будуть проведені для поліпшення соціальної інфраструктури територіальної громади і скільки коштів заплановано для цього використати, як і для кого будуть створюватися робочі місця і ще багато чого іншого. Але окрім того, що «в когось по п’ять, а в нас по три…» нічого путнього того дня мені почути не вдалося.
Звичайно, дехто може кивати на низький рівень правової та економічної грамотності простого селянина, але ж начебто і роз’яснювальної роботи з питань про земельне законодавство та з питань захисту прав власників майнових паїв з боку різних інстанцій було проведено не мало і чиновників, які повинні це робити і у яких є на це «повноваження», наплодили більше, ніж досить. І що? Знову наступаємо на ті самі граблі? І підгрібаємо ними величезні томи кримінальних справ, за якими вже скоро й представників правоохоронних органів не буде видно... «Ото вони нехай і розберуться, – кивала в бік представника поліції одна жвава жіночка, виходячи з приміщення Хотіївської сільради після зібрання. – Бо то ж їхня робота!» Та вони, бідолашні, й розбираються! Тож на закінчення, до вашої уваги – ще й коментарі правоохоронців (аби ж тільки від того простому селянинові й справді легше стало).

Коментар заступника начальника слідчого відділення Корюківського відділення поліції Менського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області капітана поліції Олександра Плюща: «22.12.2015 року до слідчого відділення надійшли матеріали по факту перевірки за заявою Мотчаного О.О. щодо незаконних дій службових осіб СВК «Полісся» до майна пайового фонду колишнього КСП «Полісся» (с. Хотіївка). Відомості за даним фактом внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Попередня кваліфікація – ст. 365 Кримінального кодексу України (самовправство). На даний час проводиться досудове розслідування і допитуються свідки по кримінальному впровадженню, тобто службові особи СВК «Полісся» та сам заявник. Останніми надається документація, на підставі якої здійснюються розпорядницькі дії до майна, яке входило до пайового фонду колишнього КСП «Полісся». За фактом вивчення вказаних документів та перевірки показів свідків буде прийняте рішення щодо присутності вказаного вище кримінального правопорушення або ж відсутності такого».

Коментар інспектора поліції Корюківського відділення поліції Менського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області Анатолія Олійника: «26.12.2015 року надійшло телефонне повідомлення від Миколи Галушки про те, що депутат Корюківської районної ради Мотчаний О.О. з групою людей намагається провести інвентаризацію майна СВК «Полісся» (с. Хотіївка). На місце події було направлено слідчо-оперативну групу у складі трьох чоловік, яка зафіксувала дії вищевказаних осіб і зібрала свідчення як від заявника, так і від осіб, що намагалися зробити інвентаризацію. На даний час проводиться перевірка зібраних матеріалів, після чого буде вирішено питання щодо прийняття рішень згідно чинного законодавства».
Отже, далі буде…

Р.S. Вже коли матеріал було підготовлено до публікації, авторові зателефонував Микола Вікторович Галушка (юрисконсульт агрохолдингу "УРОЖАЙ СИСТЕМ ЛІМІТЕД") і повідомив, що керівництво агрохолдингу пообіцяло «піти назустріч» селянам та збільшити % орендної плати за орендовані паї: «Так, дійсно, ми складали договори, де зазначена цифра - 3% орендної плати за паї. Але ж ми прийшли на ці землі не на рік чи два, й не для того, щоб за короткий термін висмоктати всі поживні «соки» з них та й покинути, а сподіваємося працювати тут тривалий час. Все робимо для того, щоб земля залишалася родючою, а не занедбаною – окультурюємо її, і, сподіваємося, що в майбутньому будемо отримувати кращі врожаї, то й відсоток сплачуватимемо можливо навіть вдвічі більший, ніж за попередніми договорами. Розмова про це вже велася на рівні вищого керівництва, а тому впевнений – питання в найближчий час вирішиться позитивно й на взаємовигідних умовах».



Свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства

                                                Андрій Навродський      http://www.gorod.cn.ua/news/gorod

  P. S.  Звертаю увагу читачів  і особисто юрисконсульта агрохолдингу "УРОЖАЙ СИСТЕМ ЛІМІТЕД" Миколи Галушка, що  відповідно до свідоцтва про право власності на майновий пай нові власники, які, ввівши в оману селян, за безцінь, за 25 %,  не в правовий спосіб скупили частину майнових паїв на суму 274 915 грн. тільки отримали частку в загальному фонді власників майнових паїв, що складає 760 301 гвн. і тому без виділення частки майна в натурі, не мають права без рішення загальних зборів, проведених в законний спосіб, користуватися, чи розпоряджатися майном власників майнових паїв. Звертаю увагу правоохоронних, фіскальних органів державної влади, що  в загальному майні  СВК "Полісся", привласнене певними особами,  є частка майна на сотні тисяч гривен, яке  можна рахувати безхозним  і тому за фактом є таким, що належить державі Україна,  а тому є всі підстави порушувати кримінальні справи проти службових та посадових осіб за фактом крадіжки, привласнення, розпорядження, підробки документів, шахрайських дій, службової недбалості, що  вчинені певними особами  відповідно до  ст.ст. Кримінального Кодексу України...

  

Категорія: Громада та влада | Переглядів: 1314 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України