КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2017 » Квітень » 7 » Українці святкують Благовіщення: звичаї і традиції
09:10
Українці святкують Благовіщення: звичаї і традиції
       Українці святкують Благовіщення: звичаї і традиції 

.  7 квітня християни східного обряду відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці. Благовіщення входить до числа дванадцяти найважливіших свят православ'я і є третім за значенням святом після Великодня і Різдва Христового. Благовіщення означає "блага" або "добра" звістка. У цей день Діві Марії явився архангел Гавриїл і сповістив Її про прийдешнє народження Ісуса Христа - Сина Божого і Спасителя світу. 

Історія свята

Церква встановила святкування Благовіщення у IV ст. після того, як самостійно почали відзначати Різдво Христове. Дату свята визначили, відрахувавши 9 місяців від Різдва. Крайні терміни, з якими збігається Благовіщення, - четвер третього тижня Великого посту та середа Пасхального тижня (за Юліанським календарем), - пише ZN.

Святкування Благовіщення не відміняється, навіть якщо свято припадає на Великдень, і пост заради нього послаблюється.

Звичаї та традиції

Будь-яка робота в цей день вважалася гріхом. Згідно приказці, в цей день "птах гнізда не в'є, дівчина коси не плете".  Один з найстаріших звичаїв, пов'язаних зі святом, стосується птахів: в цей день прийнято відпускати птахів, зокрема голубів, на волю. За легендою, вони донесуть звістки про добрі справи людей ангелів-хранителів.

На Благовіщення забороняється також щось шити, плести чи в'язати. Ця заборона пов'язана з тим, що життя людини є ниткою, управляти якою можуть тільки ангели-хранителі або Бог.

У цей день ймовірність переплутати життєві нитки надзвичайно висока. Це може привести до руйнування сім'ї або виникнення чвар з рідними і близькими, перекидання долі від однієї людини до іншої і т.д. У цей день також прийнято було заготовляти благовіщенську сіль. Кожен з членів сім'ї кидав по дрібці солі в спеціальний мішечок, після чого господиня її прожарювала і берегла для особливих випадків. Вважається, що така сіль може вилікувати навіть безнадійно хворого. Якщо ж сіль не була використана протягом року, її необхідно спалити на багатті.

Відповідно до одного з повір'їв, в цей день не можна надягати обновки. Необхідно також бути обережними з вогнем, тому господині намагалися приготувати частування на цей день заздалегідь.

Крім того, вважається, що в цей день не можна ходити в гості, свято відзначали в темному сімейному колі. Побоювалися того, що в двері постукає незнайома дівчина або жінка: за повір'ями вона могла виявитися відьмою. Тому жінки намагалися в цей день не виходити з дому.

Вважається також, що якщо на Благовіщення дівчина знайде первоцвіт, то вже влітку вийде заміж. Дівчата в цей день кидали в воду весняні квіти і вмивалися нею, щоб бути красивими. 

Прикмети свята

По погоді на Благовіщення намагалися вгадати, яким буде урожай і літні місяці. День вітряний, з ранковим туманом і інеєм обіцяв врожайна літо. Благовіщенський дощ йшов до великої кількості грибів і хлібів. До хорошого збору ярих, огірків, груздів був мороз; до теплих літніх дні і до великої кількості горіхів - гроза.

У день Благовіщення немає ластівок - до холодної тривалої весни. Благовіщенське небо темне, беззоряне - кури мало принесуть яєць. Благовіщенський сніг на дахах не розтане до 6 травня (Єгорій), а сильний мороз - до сорока морозних ранків.
 

Категорія: Свята | Переглядів: 573 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України