КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2017 » Січень » 13 » Свято Меланки, або Щедрий вечір: традиції, прикмети, вірування та ворожіння
10:44
Свято Меланки, або Щедрий вечір: традиції, прикмети, вірування та ворожіння
   

     Свято  Меланки, або    Щедрий вечір: традиції, прикмети, вірування та ворожіння

   

 Сьгодні, 13 січня, українці відзначають Щедрий вечір або, як кажуть у народі, свято Меланки. Внаслідок розбіжності, яка існує між  Григоріанським (світським) та Юліанським (церковним православним) календарем, українці святкують Новий рік двічі: офіційно 1 січня, а 14 січня, яке залишилося в народній традиції важливою складовою прадавнього календарного обрядового циклу, нині носить назву Старого Нового року.

У цей день, за традицією, хлопці й дівчата знову ходили від хати до хати, щедруючи – бажаючи господарям щедрого вечора, доброго здоров’я та добробуту у новому році. Щедрування супроводжувалось магічними діями, музикою, танцями, пантомімою, обрядовими іграми з масками..

Чому в цей день прийнято щедрувати?

Маланка – народне дійство, що прийшло до нас із глибокої давнини, і покликане виконувати магічно-заклинальну функцію – відганяти злих духів і забезпечити врожай та здоров’я. Щоб людей не пізнали лихі сили, які можуть заподіяти шкоду, їх треба було налякати. Для цього одяга­ли чудернацький одяг, вивертали кожухи, розмальову­вали обличчя, виготовляли страшні маски, у руках мали дзвіночки, калаталки, батоги тощо.

Цілковита відсутність християнських мотивів та символів і розвинута структура ритуалів господарської, шлюбної, очисної магії засвідчують глибокі язичницькі витоки народної обрядової Маланки. Цим популярним жіночим ім’ям позначалося не тільки свято, а й конкретний фольклорний образ, що діяв в обряді у двох планах: героїні новорічних пісень - щедрівок та ритуальної маски.

З плином часу традиція втратила свій первісний зміст і значення, й зараз носить лише розважальний характер. Основні діючі особи – перевдягнений у дівчину неодружений хлопець (Маланка) і, навпаки, дівчина або жінка у чоловічому вбранні (Василь), а також Дід, Баба, Циган і Циганка з дітьми; Коза, Кіт, Чорт, Орач із чепігами (плугом) та ін.

Дівочі ворожіння

Окрім того, у цей вечір дівчата ворожили та намагалися заглянути у майбутнє.

Вони збиралися у гурти й проводили різноманітні гадання й ворожіння: рахували внесені поліна чи прутики в паркані, якщо парне число, то на одруження, кидали через хату чобіт, намагалися у дзеркалі побачити свого судженого. 

Досвідчені господарі примічали погоду: морозно і сніжно - на здоров'я людей і худоби, на урожай хліба, а тепло й без снігу - навпаки. Зоряне небо - добре будуть нестись кури, вродять гриби й горох. Густий іній - добрі зернові й мед та багато іншого.

Звісно, що зараз Щедрий вечір – сімейне свято, яке збирає за столом всю родину. Із обрядів та звичаїв залишилася традиція щедрувати.

Посівання

На наступний день після Щедрого вечора – посівання. За народним віруванням, дівчата щастя не приносять, тільки хлопці. Тому посівати дівчатам не годиться. Хлопці беруть зерно у рукавицю або в торбину, спочатку йдуть до хрещених батьків, інших родичів і близьких, а зайшовши до хати, вітають із Новим роком:

«Сійся-родися, жито-пшениця, 
Жито-пшениця, всяка пашниця. 
Зверху колосиста, зі споду корениста, 
У полі – зерном, у домі – добром, 
У печі – пирогами, на столі – хлібами, 
На щастя, на здоров’я, на Новий рік, 
Аби вам вродило краще, ніж торік. 
Коноплі - під стелю, а льон – по коліна, 
Щоб вам, добрі люди, голова не боліла. 

Щедрий вечір, добрий вечір, 
Добрий людям на весь вечір! 
Щедрівочка щедрувала, 
До віконця припадала: 
Що ти, тітко, наварила?
Що ти, тітко, напекла? 
Принеси нам до вікна! 
Не щипай, не ламай, 
А ціленького давай!» 

Тим часом люди розповідають, що Щедрий вечір 13 січня  проходить    в сімейному колі. Якоїсь особливої традиції немає ні за кількстю страв на столі, ні за їх переліком. Всі страви максимально прості та в основному традиційні для українців. Можемо заспівати кілька колядок. Головне - пам'ятати про суть всіх свят і не затуляти їх ширмою традиційності та обрядовості, адже зараз здебільшого так є.

 

 

 

Категорія: Свята | Переглядів: 1334 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України