КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Березень » 5 » Сплатили за газ? Спробуйте ще раз!
10:13
Сплатили за газ? Спробуйте ще раз!

Сплатили за газ? Спробуйте ще раз!


До редакції чи не кожного видання звертаються господарі приватних будинків, обурені раптовим нарахуванням боргів за природний газ.

Навіть люди, які сумлінно платили за використане паливо, у лютому місяці виявилися боржниками. А суми «боргів-сюрпризів» вражаючі!

На передовій

На фронті абонентської служби «Чернігівгазу» дуже гаряче. Ще б пак: на передовій з боку клієнтів, яких ще називають споживачами, збираються десятки людей. Вже з восьмої ранку тут тривають словесні перестрілки. Відбувається також паперова артпідготовка через отвори скляної лінії фронту.

У вузькому приміщенні з одного боку – близько сорока «бійців-нападників». З іншого – оператори абонентської служби. Вони незмінні, але стійко тримаються і затято відбиваються. Бо ж Батьківщина покликала… тобто, даруйте, – головнокомандувач наказав тримати оборону: ні кроку назад – за нами прибутки акціонерів! Штаб з табличкою на дверях «Начальник» – теж в облозі. Його штурмує «загін спецпризначення» у кількості шести осіб.

В чому ж справа? Про це готові розповідати чи не всі, хто бере участь в облозі. Виливають обурення, навіть не дізнавшись, з ким говорять. Інший підхід у командирів атакованої контори включно з начальником штабу. Командування перевіряє не лише наявність журналістського посвідчення, а й звертає увагу на його «строк придатності».
Ціни і норми

Одна з причин виникнення непорозумінь – перерахунок плати за спожитий і навіть оплачений газ за попередній рік. Роздрібні ціни і норми з ПДВ на природний газ, що використовується для потреб населення, наведені у Постанові Національної комісії регулювання електроенергетики України № 812 від 13 липня 2010 року.

За наявності газових лічильників з 1 серпня 2010 року встановлені такі ціни:

1) якщо обсяг споживання не перевищує 2500 куб. м на рік – 72,54 коп. за 1 куб. м (до 1.08.2010р. – 48,36 коп.);

2) якщо обсяг споживання не перевищує 6000 куб. м на рік – 109,80 коп. за 1 куб. м (до 1.08.2010р. – 73,2 коп.);

3) якщо обсяг споживання не перевищує 12000 куб. м на рік – 224,82 коп. за 1 куб. м;

4) якщо обсяг споживання перевищує 12000 куб. м на рік – 268,56 коп. за 1 куб. м.

Можливо, диференціація тарифів залежно від обсягів споживання – підхід правильний. Економте! Але люди невдоволені іншим правилом. Плата збільшується не лише за газ, понад «дешеву» норму 2500 кубів, а за весь (!) річний обсяг газу.
Заднім числом. За весь рік!

– Січень 2010 року. Вони мені надсилають рахунок. Ціна на 2010 рік – 48,36 коп. за куб. Добре. – розповідає Володимир Миколайович, господар приватного будинку. – У квітні мені приходить платити – нуль. Я плачу десятку для черговості оплати. І так далі… А тут мені вже пишуть ціну 72,54 коп. за кубометр. Я розраховуюсь по 72,54 і так далі йде.

Володимир Миколайович – клієнт дисциплінований. Щомісяця платить. Веде архів квитанцій. У січні 2011 року запитував про стан свого рахунку в абонслужбі «Чернігівгазу». Повідомили: «У вас все добре, боргів нема. Йдіть додому, у лютому отримаєте нове повідомлення».

І повідомлення прийшло… За даними «Чернігівгазу», він спалив у 2010 році 2884 кубометри газу. Як то кажуть, «перебор»!

– Заборгованість на 1 лютого – 887! А «рекомендовано до сплати» 1500 гривень! – обурюється Володимир Миколайович. Йому довелося стати одним з бійців на фронті абонентської служби «Чернігівгазу». – Де сказано, що ціна піднялася і з якого числа? А ось що вони, виявляється, зробили: весь цей газ за рік взяли, порахували по 1 гривні 9,8 коп. за куб і виставили людям такі рахунки. Я знаю, що є перебор. Так пришліть мені повідомлення доплатити за ці понаднормові кубометри – я заплачу.
Шахер-махер – ви боржник

– Я не перевищила ті 2500 кубометрів, – скаржиться господарка, одна з атакуючих приймальню начальника. – Ледве вклалася в ту норму, недобравши кубів сорок. А мені перерахували так, що я 59 кубів перебрала! І тепер я їм начебто винна великі гроші!

В подібних випадках причина інша. Полягає вона в зміненому порядку «фіксації» показань вашого лічильника у вашому ж будинку. Простіше кажучи, в «Чернігівгазі» не повірять у показання лічильника, повідомлені вами. Тільки власному контролеру.

Ось і виникають борги навіть у тих, хто насправді «дешеву» норму не перевищив. Наприклад, у 2010 році ви спожили півтори тисячі кубометрів до подорожчання 1 серпня і після – ще тисячу. Тобто вклалися в 2500 куб. м і сплатили за рік 1450,80 грн.

Але «Чернігівгаз» порахував – ні, за нашими розрахунками (!) ви використали 2501 кубометр. Доплатіть ще майже тисячу гривень! І це – через один розрахований, теоретичний, віртуальний кубометр?! Але ж люди встановлювали лічильники зовсім не для того, щоб платити за нормами і розрахунками!
Порядок, однако!

«Є порядок, встановлений Кабінетом міністрів», – така в цілому суть відповіді Олександра Івановича Близнюка – начальника управління з реалізації та розрахунків за природний газ ПАТ «Чернігівгаз».

Гаразд. Перевіримо.

Згідно з «Правилами надання населенню послуг з газопостачання», затвердженими Постановою Кабінету Міністрів № 2246 від 9 грудня 1999 року (зі змінами за лютий 2010 року), річний обсяг газу складається з:

1) обсягу згідно з показаннями лічильника з початку попереднього року (тобто, в даному разі, початку 2010 року) до зняття показань лічильника контролером у грудні 2010 року;

2) розрахункового обсягу за останні дні грудня 2010 року.

«Розрахунковий обсяг використання природного газу за необліковані дні грудня розраховується як різниця між контрольними зняттями показань лічильника газопостачальним підприємством у січні поточного року та грудні попереднього року, що помножена на кількість днів, не облікованих до 1 січня поточного року, та поділена на кількість днів між зазначеними контрольними зняттями показників лічильника», – сказано у Постанові Кабміну №165 від 17.02. 2010р., яка вносить зміни в Постанову №2246.

З кінцем року розібрались. Порядок встановлено. Треба виконувати.
«Машину часу» винайдено?

Але які саме показання будуть відправною точкою, що позначена дещо абстрактною фразою «з початку попереднього року»? Люди скаржаться: до річного обсягу додають останні дні грудня 2010 року, але не віднімають останніх днів грудня року 2009-го.

– Початковими показаннями року вважаються останні показання за грудень 2009 року, – відповіла Тетяна Юдіна, заступник начальника управління з реалізації та розрахунків. – Наш контролер, звичайно, може прийти близько 20-го числа.

– Тобто, щоб річний обсяг за 2010 рік відраховувався з початку року, потрібно було повідомити показання 31 грудня 2009 року?
– І оплатити, – наголосила Тетяна Олександрівна.

Хвилинку. Але ж 20 грудня 2009 року – це, скажімо так, ще не зовсім (або «зовсім не») початок 2010 року!

Юрист Володимир Петрушанко підказує:

– Абзац другий пункту 17 «Правил надання населенню послуг з газопостачання» (все та ж Постанова №2246) говорить наступне: «Зняття показань лічильників газу проводиться споживачем щомісяця станом на 1 число місяця, що настає за розрахунковим. Газопостачальне підприємство має право контролювати правильність зняття показань та оформлення споживачем платіжних документів.» Тобто знімати показання лічильників – це справа споживача. А облгаз, якщо бажає, може перевірити правильність зняття показань. Будь-ласка, приходьте і перевіряйте.
– Споживач може на підставі цього звертатися до суду? Як бути, наприклад, 80-річний бабусі, яка не має ні сил, ні коштів на юридичну підтримку?

– В такому разі споживач, як соціально незахищена особа, може звернутися із заявою до прокуратури з проханням розібратися і захистити свої права. Подавати позов до суду буде прокуратура. 

Що ж виходить? Виходить, для визначення «початку року» при визначенні річного обсягу газу за 2010 рік не використовується ні формула з пункту 10 Постанови №2246, ні норма про зняття показань споживачем з пункту 17 тієї ж Постанови? 

Ох вже ці «хитруни»!

«Якщо контролер облгазу не міг потрапити до споживача особисто, газопостачальним підприємством брались до уваги показники лічильника, передані споживачем до абонентської служби в телефонному режимі. В такому разі абонент зачасту «хитрував» з показниками і «грудневі куби» недораховував, проте в наступні місяці різниця одразу спливала на поверхню», – заявляє в офіційному прес-релізі ПАТ «Чернігівгаз».

Тобто ви, абоненти, такі підступні «хитруни», утеплюєте хати, економите газ, мерзнете, хочете вкластися у 2500 кубів на рік? А ось ми вам того, донарахуємо! У зв’язку з таким поводженням з показаннями клієнтів виникає кілька запитань.

Перше: хто в будинку господар? Тобто хто у приватному будинку має визначати, скільки в які дні спалювати газу – власник особового рахунку в абонентській службі «Чернігівгазу», клерки цієї служби чи, можливо, чиновники з Кабінету міністрів? Друге: чи враховуються в разі такого перерахунку температура та інші погодні умови грудня і січня? Третє: чи враховуються при такому «перенарахуванні» той очевидний факт, що у січні люди значно більше знаходяться вдома, ніж у грудні, бажаючи при цьому святкувати все ж таки у теплі?
Доведеться «побігати»

– Ні подібні обставини, ні можливо виїзд людей з будинку, ні щось інше не враховується, – відповів Олександр Близнюк. – Обсяг за рік розраховується за даними наших контролерів згідно з Постановою Кабміну №165 від 17 лютого 2010 року.

– Як же діяти людям наприкінці року, якщо повідомлення показань телефоном не враховуються? У мене контролери всього лиш двічі за рік знімали показання.

– Потрібно телефонувати за номерами, вказаними у повідомленні і давати заявку. Контролер прийде і зафіксує показання.

– Ця Постанова діє перший рік. Людей якось попередили про такий порядок?

– Авжеж. У листопаді на зворотному боці повідомлень про оплату було надруковано попередження про новий порядок визначення річного обсягу споживання.

– В разі перевищення норми господар і за минулорічний газ переплатить, і на цей рік йому ціну встановлять теж вищу, по другій категорії – 1,098 гривень за куб?

– Так, в цьому році ціна буде теж, грубо кажучи, 1,10 грн. Але через півроку є можливість зробити перерахунок. Якщо споживання за 6 місяців 2011 буде в межах 60% норми першої категорії, тобто 1500 кубометрів, то потрібно звернутися із заявою. Тоді виконаємо перерахунок і ціна буде знижена.
Є таке поняття – право

Квартирних споживачів газу Кабмін теж не обійшов увагою. Влаштовано і їм шахер-махер з нормами. Постанова від 8 червня 1996 р. № 619 «Про затвердження норм споживання природного газу населенням за відсутності газових лічильників» говорить, що норма газу на кухонну плиту зростає майже вдвічі в разі перебоїв гарячого водопостачання. Цікаво, міністри перед встановленням цієї норми пробували гріти воду відрами, чи засовували плиту під ванну?

Всі, від клерка до Президента, мали би знати таку елементарну річ: якщо встановлені «згори» норми не збігаються з уявленням народу про можливу і належну поведінку, то назрівають проблеми.

Люди розберуться, хто ті «хитруни» і де вони засіли – чи в сільських хатах, чи в будівлі Кабміну на вулиці Грушевського, 12/2 у Києві. Тоді діятимуть не «хитрі» постанови й недолугі закони, а народні норми і правила. Вони висловлені, зокрема, у приказках: «суворість законів компенсується необов’язковістю їх виконання», а за часів української «незалежності» виникла ще й така: «скільки в олігарха не кради – все одно свого не повернеш».
 
Микола ПЕТРОВ        http://www.newvv.net/economic/chernigov/210110.html
Категорія: Право знати | Переглядів: 2072 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України