КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2019 » Червень » 16 » СЬОГОДНІ ПРАВОСЛАВНІ ВІДЗНАЧАЮТЬ ТРІЙЦЮ
08:42
СЬОГОДНІ ПРАВОСЛАВНІ ВІДЗНАЧАЮТЬ ТРІЙЦЮ

           СЬОГОДНІ ПРАВОСЛАВНІ ВІДЗНАЧАЮТЬ ТРІЙЦЮ 

Сьогодні православні відзначають Трійцю: традиції та заборони свята
    : Сьогодні, 16 червня, православні українці відзначають одне з дванадцяти головних свят року - Трійцю. Іноді його ще називають днем ​​зішестя Святого Духа. 

Воно присвячене сходу Святого духа на апостолів, яке було обіцяно Ісусом Христом в день його Вознесіння.

 

Коли відзначають свято

 

Трійця має ще одну назву – П'ятидесятниця. З цього випливає, що урочистість відзначають на п'ятидесятий день після Великодня, до якого, за традицією, прив'язані всі православні свята, а західні християни – на 57 день.
 

Тобто, фіксованої дати святкування Трійці немає. Все залежить від Пасхи. У 2019 християни східного обряду відзначатимуть свято 16 червня.

 

Крім того, на Трійцю 2019 українці отримають офіційних вихідний. Таким чином, відпочивати будуть з 15 по 17 червня.

 

Історія свята

 

Згідно з давньою легендою, це свято було встановлене апостолами Христа. Так вони закріпили в пам'яті всіх вірян подію, що відбулася на п'ятидесятий день після воскресіння Спасителя. Вважається, що саме тоді з небес спустився Святий Дух, а на місці, куди він ступив, побудували першу християнську церкву.

 

Святий дух подарував апостолом, які вже п'ятдесят днів поспіль молилися в Сіонській світлиці, здатність зцілювати і лікувати людей. Більш того, вони заговорили на всіх мовах світу, а після відправилися в різні сторони, щоб проповідувати про силу Господа і смерті Спасителя за гріхи всього людства. 

 

У 381 році Трійця була офіційно встановлена ​​як одне з найголовніших свят християн. Це сталося під час Другого Вселенського собору, який пройшов в Константинополі. Саме тоді затвердили догмат про рівність і єдіносущія всіх Божих осіб.

 

 

 

Слов'яни стали святкувати Трійцю значно пізніше – через 300 років, після хрещення Русі.

 

Традиції святкування

 

Сьогодні православні несуть зелені гілки, а також букети лугових квітів у храми для прикраси. Також церкви прикрашають гілками берези, бузку, клену. Це все символізує оновлення душі. Вранці в церквах проводиться Божественна літургія, а після неї – особлива служба з читанням коліноприклонних молитов. Священик читає молитви, стоячи на колінах у Царських брамах, лицем до віруючих, а прихожани при цьому також встають на коліна.

За традицією, Трійцю святкують три дні. У будинках напередодні свята наводять порядок і прикрашають житло свіжими гілками клена, берези, верби, липи, квітами і травами. Це все символізує процвітання і новий життєвий цикл.

 

Субота напередодні свята вважається поминальним днем. У цей день прийнято молиться за померлих і ставити свічки в церквах за упокій їх душ. Особливо моляться за тих, хто помер передчасною смертю. В деяких регіонах на Трійцю фарбують яйця, але в більшості – печуть пироги, готують рибні і м'ясні закуски. Зелена неділя вважається днем активності всякої нечисті і зелень, якою прикрашають будинки – це обереги від нечистих сил.
 

У неділю, після святкової служби, прийнято ходити в гості, а також влаштовувати масові гуляння і ярмарки. Дівчата в старовину йшли до річки, плели вінки і пускали їх на воду, щоб дізнатися, звідки будуть суджені. До цього дня також пекли палянички і роздавали їх незаміжнім дівчатам. Вони зберігали ці шматочки до весілля і замішували їх в тісто для весільного короваю. 

 

Вважалося, що вони принесуть в нову сім'ю добробут і любов. Другий день свята називається Клечальний понеділок. Зранку в церквах проходять служби, а після них священики йдуть на поля і читають молитви про благословення на майбутній урожай.

 

Третій день називається Богодухів день. Дівчата вибирали Тополю – найкрасивішу незаміжню дівчину, прикрашали її вінками, стрічками і водили по дворах. Зустріти Тополю вважалося великою удачею.

 




Що не можна робити на Трійцю

 

У ці дні категорично забороняється працювати, лаятися і думати про погане.

 

В цей день, як і інші важливі церковні свята не можна шити, прати, прибирати і робити іншу брудну роботу в домі, а тих, хто порушує заборони, чекає біда.

 

В народі на свято Трійці землю вважали іменинницею. А тому головні заборони дня стосуються землі і рослин. В цей день ні в якому разі не можна порушувати спокій землі: копати, орати, боронувати, косити траву, колоти дрова, рубати гілки, ламати і пиляти дерева і навіть садити рослини.
 

У народі вважалося, що на Трійцю у світ людей приходять міфічні істоти – мавки і русалки. І якщо їх прогнівити, вони нашкодять людям. Тому існує заборона поодинці не ходити в ліс або в поле, щоб мавки не залоскотали до смерті.

 

А ще на Трійцю категорично не можна купатися, інакше русалки затягнуть на дно. На Трійцю не можна призначати дату весілля, інакше молоду сім'ю чекає нещасливе життя.

 

Але в це свято здавна дівчата ворожили на судженого. А також у давнину говорили, що якщо хлопець посватався до дівчини на Трійцю, то їхній шлюб буде довгим і щасливим.


За матеріалами Уніан та Znaj.ua

Категорія: Свята | Переглядів: 400 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України