КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2016 » Березень » 19 » Сільські школи Корюківщини «утеплюються» твердопаливними котлами і енергозберігаючими вікнами
09:10
Сільські школи Корюківщини «утеплюються» твердопаливними котлами і енергозберігаючими вікнами

 Сільські школи Корюківщини «утеплюються» твердопаливними котлами і енергозберігаючими вікнами

   Цьогорічна зима принесла чимало клопотів закладам освіти Корюківського району. Одразу шість сільських шкіл (Холминська, Забарівська, Сядринська, Савинська, Наумівська та Рибинська) лишилися без газопостачання.
Холминська ЗОШ І-ІІІ

   Про це писала і газета «Чернігівщина». Нині, на щастя, ситуацію врегулювали - раніше відключене газопостачання у чотирьох закладах освіти відновили. Наумівську і Ри-бинську школи вирішили не підключати до газу з метою економії бюджетних коштів, а перевели на твердопаливний обігрів. У планах районного відділу освіти - те ж саме зробити і з рештою сільських шкіл, адже саме дрова в період постійних змін у країні - прекрасна альтернатива блакитному паливу.

.
                                   Про котли...
«Наумівська і Рибинська школи мають твердопаливні котли, і вони повністю забезпечені дровами, - розповідає начальник Корюківського відділу освіти Ірина Наумчик. - У планах — переведення, по можливості, всіх навчальних закладів району на опалення твердим паливом. У цьому році вдалося запустити твердопаливну котельню Сядринської школи - дрова для неї підвозимо за потребою. Для Холминської ЗОШ І-ІІІ ст. уже майже готова проектно-кошторисна документація на встановлення блочно-модульної твердопаливної котельні. Лишається тільки Забарівська школа, де нині лише газове опалення -там також плануємо обладнати нову котельню. Більше не хочемо бути заручниками непередбачуваних ситуацій».

Пані Ірина пояснює, що коли їх попередили про відключення від газу, цим начебто затисли поміж двох законів - Кодексу газорозподільних систем і Правил постачання газу, які дають право обирати постачальника, та Закону «Про здійснення державних закупівель», який зобов’язує обирати тільки через тендерні процедури.

«Та коли жоден газопостачальник не з’явився на тендер - кого ж тоді обирати?», - обурюється Ірина Володимирівна.

Тому у Корюківському райвно дуже сподіваються, що до нового навчального року дрова стануть прекрасною альтернативою газу у всіх сільських школах району. Більше того, це значне заощадження бюджетних коштів. Адже дрова у рази дешевші за блакитне паливо. Загалом, у районі разом із місцевими школами - 18 навчальних закладів.

Школам райцентру подає тепло «Облтеплокомуненерго». До речі, саме завдяки цьому підприємству наприкінці минулого тижня на понад добу житлові будинки та соціальні заклади міста лишилися без тепла. Котельні підприємства зупинилися через те, що «Чернігівгаз» відключив їх від газопостачання, начебто за борги. Потім «лікарняну» котельню таки підключили, а батареї від «шкільної» лишалися холодними ще добу. І лише у суботу почали теплішати. Справжнісінька «газова лихоманка» - інакше не назвеш!

...і 176 вікон

Холминська школа найбільша у районі серед сільських - типова двоповерхова будівля. Там навчається 292 учні. П’ять років тому керівництво поставило перед собою завдання - замінити всі старі дерев’яні вікна на енергозберігаючі. А їх у школі - 176! Перші з’явилися за «прооонівським проектом», потім допомагали БФ «Слов’янський», місцеве сільгосппідприємство «Червоний маяк», Холминський спиртозавод, які виділяли різні суми. Не лишилася осторонь і селищна рада: спочатку виділила 50 тисяч гривень на самі вікна, а згодом сім тисяч - на виготовлення проектно-кошторисної документації на встановлення останніх вікон - за державні кошти (2015 рік).

«З державного бюджету на енергозберігаючі вікна торік було виділено 486 тисяч гривень, - зауважує Ірина Наумчик.

- Всі кошти освоєні. Останні вікна встановлювали вже напередодні Нового року, але впоралися. Загалом, за ці кошти встановлено 448 квадратних метрів віконних конструкцій».

Заміна віконних блоків тривала чотири роки. Тепер великий освітній заклад має всі нові - сучасні. Холод та вітри крізь них не проникають.

«Ми намагалися розподілити кошти так, аби отримати від них максимум користі, - пояснює директор Холминської ЗОШ І-ІІІ ст. Олександр Шевчик. - Частину робіт взяли на власні плечі: демонтували старі вікна, розвантажували віконні блоки, ремонтували відкоси... Дуже вдячні всім небайдужим жителям села, котрі допомагали фізично: учителям, батькам, учням. Тепер наша школа, як нова монета. І наступне завдання - встановлення модульної котельні на місцевих видах палива».

Цьогорічний «газовий саботаж» не лише наполохав, а й підштовхнув керівництво району, області до рішучих дій. Без сумніву, коли альтернатива газу лежить у нас під ногами - гріх її не використати.


                         Сніжана Божок, "Чернігівщина" №11 (568) від 17 березня 2016

Категорія: Тут я живу | Переглядів: 788 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України