КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2014 » Листопад » 10 » Що робити, якщо обшук застав зненацька?
09:51
Що робити, якщо обшук застав зненацька?

   Що робити, якщо обшук застав зненацька?

.

  Як свідчить практика, від візиту правоохоронних органів ніхто не застрахований. Найбільш часто   люди мають справу з ними, коли, приміром, сусіда пограбували чи машину у дворі зіпсували. У такому разі, зазвичай, можна відбутися втратою десяти хвилин часу і автографом у протоколі. Та що робити, коли спілкуватися з міліцією доводиться більш щільно, приміром, коли вони завітали з обшуком. Головне – не панікувати, уважно читати протокол і стежити за всім, що відбувається ..., 

   Основне правило: «Не довіряй, не бійся, не проси». Ведіть себе скептично і спокійно, вимагайте роз’яснення та дотримання ваших прав. Не ображайте і не погрожуйте співробітникам правоохоронних органів. Не спілкуйтеся з ними в прохальній формі.

Дізнайтеся, хто до вас прийшов. Вимагайте пред’явити документи і запишіть реквізити. Це гарантовано ст. 5 Закону «Про міліцію». При відмові пред’явити документи телефонуйте 102, повідомте про спробу незаконного проникнення в приміщення. Також можна повідомити цю ж інформацію за телефонами довіри МВС, прокуратури, СБУ.

Дізнайтеся причину обшуку. Якщо обшук проходить в нічний час (з 22 вечора до 6 годин ранку), з’ясуйте підставу його проведення, оскільки у відповідності зі ст. 223 КПК України, обшук в нічний час не допускається, за винятком невідкладних ситуацій.

При ознайомленні з документами: перевірте адресу приміщення, в якому буде проводитися обшук і дані особи, якій належить житло чи інше майно. Також в ухвалі інформація про слідчого, прокурора, який подав клопотання про обшук, повинна відповідати інформації, зазначеній в дорученні слідчого, прокурора. А термін дії ухвали слідчого судді не може перевищувати 1 місяця з дня її постанови.

Нагадайте «гостям», що відповідно до ч. 1 ст. 236 КПК Ви вимагаєте, щоб під час обшуку були присутні особи, чиї права і законні інтереси можуть бути обмежені або порушені, наприклад, власники приміщення або обладнання.

Зверніть увагу на понятих. Якщо у вас з’явилися сумніви в їх «незацікавленості» — вимагайте їх заміни.

Уважно читайте протокол. Вимагайте, щоб слідчий, прокурор зробив деталізований опис усіх документів і предметів, які вилучили. Якщо вам відмовлять, зробіть це самі в присутності понятих. Ніколи не відмовляйтеся від підпису протоколу обшуку, а про будь які порушення і недоліки обов`язково вписуйте свої зауваження в протокол обшуку і тоді розписуйтеся. Якщо Вам не дозволяють вписати Ваші зауваження, фіксуйте на цьому увагу понятих.

                                                      За публікацією сайту Ради адвокатів Київської області

  Якщо у вас в квартирі обшук – уважно стежте за слідчими

      Під час обшуку квартири слідчі можуть перевернути все догори дригом та зіпсувати майно

А ще читайте протокол та вимагайте другий примірник документа

Як свідчить практика, від візиту правоохоронних органів ніхто не застрахований. Найбільш часто   люди мають справу з ними, коли, приміром, сусіда пограбували чи машину у дворі зіпсували. У такому разі, зазвичай, можна відбутися втратою десяти хвилин часу і автографом у протоколі. Та що робити, коли спілкуватися з міліцією доводиться більш щільно, приміром, коли вони завітали з обшуком. Головне – не панікувати, уважно читати протокол і стежити за всім, що відбувається ...,  

Обшук в оселі може бути цілковитою несподіванкою, тож, звісно, не кожен до нього готовий. Та у цій ситуації краще знати, на що маєте право. 
Обшук можна здійснювати лише вдень і при свідках


Обшук проводиться тоді, коли є достатні підстави вважати, що знаряддя злочину, речі й цінності, здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети і документи, які мають значення для встановлення істини в справі чи забезпечення цивільного позову, знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи. А ще, коли є достатні дані про те, що в певному приміщенні або місці переховуються розшукувані особи, а також трупи чи тварини.

Обшук житла чи іншого володіння особи, за винятком невідкладних випадків (у цьому разі достатньо санкції прокурора), проводиться лише за вмотивованою постановою судді.

Важливо знати, що проводити обшук і виїмку правоохоронці мають право тільки вдень, тобто з 6.00 до 22.00 год.

Проведення зазначених слідчих дій у денний час не завдає незручностей людям.

Вночі обшук може відбуватися лише у невідкладних випадках, приміром, коли необхідно рятувати життя, майно тощо.
Під час обшуку ви не повинні відповідати на запитання правоохоронних органів, принаймні, не слід цього робити за відсутності адвоката

Обшукувати оселю працівники міліції можуть тільки в присутності двох понятих і господаря. Однак якщо власника квартири немає вдома, можуть викликати працівника ЖРЕПу, представника органу місцевого самоврядування або повнолітнього члена його родини.

Правоохоронні органи обов'язково мають роз'яснити права того, кого обшукують.
Якщо під час обшуку пошкодили майно – вимагайте компенсацію
Звісно, у цій ситуації у слідчого прав більше, ніж у того, до кого прийшли. Та якщо чітко знати, на що маєте право, згодом можна ще й відшкодування за завдані моральні чи майнові (якщо таке сталося) збитки "вибити".

Перед обшуком слідчий має пред'явити постанову і запропонувати видати зазначені в ній предмети або документи, а також вказати місце, де переховується злочинець. У разі відмови виконати його вимоги слідчий проводить обшук або виїмку в примусовому порядку. Уважно прочитайте постанову. Це дасть змогу зрозуміти, чого до вас прийшли та що шукають. Обов'язково поставте свій підпис під викладеним у протоколі та зазначте дату і час проведення обшуку.

Представник правоохоронного органу має повне право відчиняти будь-які двері, навіть замкнені. Можуть це робити і без ключа. У такому разі уникнути пошкоджень, зазвичай, не вдається. Тому якщо помітили, що ваші речі (двері, замки тощо) зіпсували, маєте повне право вимагати грошової компенсації.

Треба уважно стежити не лише за тим, що відбувається, але й за присутніми під час обшуку особами. Майте на увазі, вони у жодному разі не мають виходити і знову повертатися у приміщення (бо можуть принести із собою те, що шукають слідчі, приміром).
Обшукати вас може тільки особа однієї статі

                  Оскарження дій слідчого

    Дії слідчого можуть бути оскаржені прокуророві як безпосередньо, так і через слідчого.
Скарги можуть бути як письмові, так і усні.
Усні скарги прокурор або слідчий заносить до протоколу.
Слідчий зобов'язаний протягом доби направити прокуророві скаргу, що надійшла до нього, разом зі своїми поясненнями.
Подача скарги не зупиняє виконання дії, яка оскаржується, коли це не визнає за потрібне слідчий або прокурор.
Дії слідчого можуть бути оскаржені до суду.

Обшукуючи приміщення, слідчий, якщо є підстави, може обшукати і господаря. Таке рішення, відповідно до законодавства, не вимагає дозволу прокурора чи суду. Обшукати можуть все – від кишень до тіла (якщо є потреба). Та при цьому треба знати, що здійснювати обшук особи має право тільки представник тієї ж статі. Зверніть увагу, чи зробили правоохоронці відповідний запис про здійснення обшуку особи у протоколі. Це обов'язково.

Під час обшуку слідчий повинен забезпечити нерозголошення виявлених при цьому обставин особистого життя обшукуваного та інших осіб, які проживають або тимчасово перебувають у цьому приміщенні.
Ст.32 Конституції України гарантує право громадян на охорону особистого життя ("не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди").
Вилучати можуть тільки те, що стосується справи

Під час обшуку може бути вилучено лише предмети і документи, які мають значення для справи. Тобто йдеться про предмети, які у відповідності із вимогами ст.78 КПК, можуть бути речовими доказами: знаряддя злочину, що зберегли на собі сліди злочину або були об'єктом злочинних дій, гроші, цінності, інші речі, нажиті злочинним шляхом, а також всі інші предмети, які можуть бути засобами для розкриття злочину.

Вилученню підлягають і документи, якщо в них викладені або засвідчені обставини, які мають значення для справи.

Слідчий зобов'язаний вжити заходів щодо забезпечення цивільного позову у справі, і тому під час обшуку можуть вилучати цінності і майно обвинуваченого або підозрюваного, навіть коли ці цінності нажиті законно.

Слідчий може вилучати предмети і документи незалежно від їх відношення до справи, якщо вони вилучені з вільного обігу.

До вилучених з вільного обігу відносять предмети і документи, отримати які можна лише за особливим дозволом (їх перелік визначений законодавством України), а також предмети і документи, виготовлення, придбання, зберігання, збут і розповсюдження яких заборонено законом.

Йдеться про зброю, вибухові пристрої, радіоактивні речовини, сильнодіючі отрути; про документи, які містять дані про державну таємницю тощо.

Всі знайдені під час обшуку і виїмки документи мають показати понятим та іншим присутнім особам. Після цього у протоколі відповідної слідчої дії (а у разі вилучення великої кількості предметів або документів – в описі, який додається до протоколу і складається також у двох примірниках) вказується місце, де було знайдено предмет (документ), і зазначається його назва, кількість, міра, вага, матеріал, з якого він виготовлений, та індивідуальні ознаки.

Вимагайте примірник протоколу про обшук

  Про проведення обшуку слідчий складає протокол у двох примірниках з додержанням правил статті 85 КПК. В протоколі зазначають: підстави для обшуку; приміщення чи інше місце, в якому було проведено обшук; особу, у якої проведено обшук; дії слідчого і результати обшуку.

Щодо кожного предмета, який підлягає вилученню, повинно бути зазначено, в якому саме місці і при яких обставинах його виявили.

В протокол обшуку заносяться всі заяви і зауваження присутніх під час цього осіб, зроблені з приводу тих чи інших дій слідчого. Обидва примірники протоколу, а також опис вилучених предметів підписують слідчий, особа, у якої проводився обшук, та запрошені особи, що були присутні.

Але у разі проведення обшуку у невідкладних випадках без санкції прокурора ( ч. 4 ст.177 КПК) або без відповідної постанови судді протокол необхідно скласти у трьох примірниках. Один з них, відповідно з вимогами ст.177 КПК, протягом доби надсилають прокурору.

Пам'ятайте, наявність у вас примірника протоколу дає змогу вчасно оскаржити дії слідчого під час проведення обшуку у вас вдома.

Оскаржити дії слідчого при проведенні обшуку можливо, написавши скаргу прокурору.

Скарга подається на підставі Закону України "Про міліцію", та керуючись ст. 177, 234 КПК України, ст. ст. 16, 19, 20 Закону України "Про звернення громадян", ст. 12 Закону України "Про прокуратуру".


Важливо знати


Що маєте право вимагати при виробництві обшуку

Щоб не курили, не кричали, щоб клали на місце взятий предмет, якщо він не підлягає вилученню, щоб не вивертали ваші кишені, не довбали стіни і підлогу. Збиток за зіпсоване майно можна відшкодувати в судовому порядку.
Що необхідно зробити відразу


Йти до адвоката. Якщо для вас це трохи дорогувато, то дістаньте Кримінально-процесуальний кодекс, почитайте, ймовірно, необхідно написати рішучу і обгрунтовану скаргу прокурору. У передбаченні швидкого виклику на допит порадьтеся з досвідченою людиною.
У протоколі обшуку треба вказати на порушення. Це можуть бути:
Фактична відсутність понятих, тобто їх безпосередню участь у пошуках замість спостереження за пошуком;

Невідповідність вилученого вимогу постанови;

Всякі неточності в описах;

Незазначення в протоколі всіх осіб, присутніх під час обшуку або брали участь у ньому.

            Юлія ХОРОШУН    http://vidido.ua/index.php


Категорія: Право знати | Переглядів: 2092 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України