КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Березень » 4 » Презентація видань та документального фільму до 70-х роковин Корюківської трагедії
15:31
Презентація видань та документального фільму до 70-х роковин Корюківської трагедії

           Презентація видань та документального фільму                                                                             до 70-х роковин    Корюківської трагедії

                                                                                  ФОТОрепортаж

.

  1 березня в рамках проведення жалобних заходів з нагоди 70-х роковин Корюківської трагедії підсумковим заходом вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії та всіх спалених нацистськими карателями населених пунктів України стала презентація документального фільму, наукових і документально-публіцистичних видань, які вперше представлені учасникам у помешканні райдержадміністрації. Його розпочала колишній малолітній в’язень нацистського концтабору, голова Чернігівського обласного відділення Української спілки в’язнів – жертв нацизму Ніна Зубок. Вона представила учасникам свій власний вірш про Корюківську трагедію. 

Автор і режисер Творчого об’єднання документальних фільмів та програм Національної телекомпанії України Сніжана Потапчук представила свою нову документальну кінострічку «Корюківка. Злочин проти людяності». 
 Вона подякувала усім, хто сприяв і допомагав її створити. Зауважила, що створення фільму про Корюківську трагедію є важливим кроком українського суспільства до самоусвідомлення себе як нації, що аналіз і вивчення таких без сумніву жахливих подій минулого є однією з сходинок повернення українців до свого коріння, духовного відродження. Злочин катастрофічного масштабу проти людяності повинен розглядатися в глобальному історичному контексті, адже війна – це наслідок. Наголосила, що Корюківська трагедія повинна стати для українців національним символом скорботи за жертвами всіх спалених населених пунктів України. 

Знаково, що саме вранці цього дня Перший національний телеканал вперше показав глядачам України документальну кінострічку «Корюківка. Злочин проти людяності». Корюківчане та члени делегацій після офіційних презентацій подивилися цей фільм.

Керівник колективу авторів-упорядників, доктор історичних наук, професор, завідувач відділу Українського інституту національної пам’яті Алла Киридон представила науково-довідкове видання Інституту «Україна під нацистською окупацією: спалені села (1941–1944 рр.): Анотований покажчик» під редакцією його директора, член-кореспондента НАН України Валерія Солдатенка. Автори-упорядники: Сергій Бутко, Людмила Герасименко, Ростислав Пилявець, Вікторія Яременко.

У книзі згадується про 670 сільських населених пунктів, знищених впродовж окупаційного періоду 1941 1944 рр. під час нацистських каральних акцій на території 16 областей та Автономної республіки Крим України за сучасним адміністративно-територіальним поділом. На 544 населені пункти подано окремі довідки, з них 61 не існує у сучасному переліку адміністративно-територіальних одиниць. Матеріали анотованого покажчика подано на основі документів архівних установ України, опублікованих джерел та літератури, присвячених темі. Науковець, зокрема, поінформувала, що Корюківську та подібні трагедії фахівці вважають окремим видом злочинів проти цивільного населення.

Народний депутат України Сергій Аверченко, який теж взяв участь у жалобних заходах, розповів, що 13 серпня 1942 року його мати жала жито, коли нацисти спалили її рідне село Клюси Щорського району Чернігівської області. Матері було тоді 12 років. Вона, як кажуть, дивом врятувалася від катів. Цей артефакт – серп свої матері він передав як експонат для майбутнього Меморіалу начальнику відділу культури і туризму Корюківської райдержадміністрації Людмилі Бабич.

Презентацію другого, переробленого, доповненого та уточненого видання «Мартиролог встановлених жертв Корюківської трагедії 1943 року» провів за дорученням творчої групи один із упорядників довідника, науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко (перше видання побачило світ у 2011 р., друге створено у лютому 2013 р.) Його видали Чернігівська облдержадміністрація, Корюківська райдержадміністрація, Український інститут національної пам’яті і Корюківський історичний музей. Творча група: начальник відділу культури і туризму Корюківської райдержадміністрації Людмила Бабич, директор Корюківського історичного музею Олексій Бакута, упорядник довідника, науковий співробітник Корюківського історичного музею Оксана Толкачова, зберігач фондів музею Лідія Хуртик, Андрій Забіяка, відповідальний редактор Ростислав Пилявець.

У зведеному Мартирологу за результатами 70-річних пошуків встановлено 1893 жертви Корюківської трагедії. Це тільки 28% всіх загиблих, про інших із 6700 (а це неповні дані, тому й подається – майже 7тис. жертв) вже нема кому згадати. Абсолютна більшість вбитих карателями – діти від немовлят і до 16 років, жінки, люди похилого віку.

У другому розділі довідника за матеріалами проміжного звіту пошуковців представлені результати пошуку і встановлення, обстеження та ексгумації поховань жертв трагедії 1943 р. та інших злочинів під час окупації в 1941–1943 рр. на території м. Корюківка, які проведені влітку-восени 2012 р. Державною міжвідомчою комісією у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України спільно з Чернігівською облдержадміністрацією, Корюківською райдержадміністрацією, Корюківською міською радою, Корюківським історичним музеєм, ВГО «Союз «Народна пам’ять» та іншими громадськими організаціями за сприяння Українського інституту національної пам’яті: виявлено 46 поховань і останки 230 жертв нацистського злочину.

У третьому розділі подано вибрані фотодокументи: 10 прижиттєвих зображень невідомих загиблих і 6 знімків поховань, обстеження та ексгумації поховань жертв Корюківської трагедії 1943 р. з фондів Корюківського історичного музею та з матеріалів проміжного звіту пошуковців.

Бібліографічний покажчик «Корюківська трагедія: наймасовіший злочин гітлерівців, березень 1943 р.» також за дорученням творчої групи на чолі з директором Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка Інною Аліфіренко представив автор вступної статті С.Бутко. Це видання Українського інституту національної пам’яті, Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка і Корюківської централізованої бібліотечної системи. Творча група: упорядники Тетяна Сіренко, бібліограф Корюківської централізованої бібліотечної системи, Людмила Студьнова і редактор Ірина Каганова з обласної бібліотеки.

У покажчику вміщена інформація про 200 виданих документів, книг, статей із журналів і газет, які побачили світ впродовж 1943 р. – 15 грудня 2012 р. У виданні є допоміжні, алфавітний та іменний покажчики.

Василь Устименко, краєзнавець, генерал-майор запасу МНС і керівник Корюківського відділення товариства «Чернігівське земляцтво» у Києві, презентував своє нове документально-публіцистичне видання «У кожного своя правда. Істина одна» про Корюківську трагедію. Саме таку назву книги автору підказав Борис Олійник, відомий український поет, голова Українського фонду культури.
У приміщенні Корюківської райдержадміністрації відбулася процедура спецпогашення маркованого конверту до 70-х роковин Корюківської трагедії.

Впродовж усього дня там працювала тематична виставка «Незгасна свіча пам’яті» Державного архіву Чернігівської області, Корюківського історичного музею, Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського, Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.П. Галагана. Від організаторів виставку представив директор обласного історичного музею Сергій Лаєвський. До речі, вона впродовж березня буде відкрита для відвідувачів у помешканні Корюківського районного історичного музею.

 Також громадськість ознайомилася з ескізним проектом Музейно-меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами. Його автор: художник, заслужений діяч мистецтв України Борис Дєдов. 

                            Представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко


 

 

 









 

 


















Категорія: Події | Переглядів: 1163 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України