КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Травень » 7 » ПОЧАЛОСЯ... ЦЕ ПОРЯД ! НЕ МОЖНА ЗМОВЧАТИ
14:31
ПОЧАЛОСЯ... ЦЕ ПОРЯД ! НЕ МОЖНА ЗМОВЧАТИ

              ПОЧАЛОСЯ...  ЦЕ   ПОРЯД !

         НЕ МОЖНА ЗМОВЧАТИ  

    Повертаючись  до  теми.  ПРО  СВАВІЛЛЯ  ГАЗОВИХ  ЧИНОВНИКІВ  ми  повідомляли  читачів  у матеріалі  під заголовком

  БЕЗЗАКОННЯ !    У Новгород-Сіверському відключили газ у будинках. Подарунок до 1 травня?

      Новгород-Сіверськ  поряд,  отож, не  виключено,  що ця  хвиля  свавілля  докотиться  і  до  Корюківки.

     Пропонуемо  почитати   більш  докладний   репортаж  про цю  подію. 

Без газу на третій день Пасхи залишили газовики мешканців більше десятка багатоквартирних будинків. Назавтра безчинство продовжили. Проте почати треба трохи здалеку. Бо те, що сталось 26 квітня, могло відбутись ще у березні.

- 9 березня, - розповідає міський голова Сергій Пунтус, - ми листовно звернулись до начальника Коропського управління газового господарства Віктора Сухолєта з проханням зачекати з масовим відключенням газопостачання у багатоквартирні будинки з причини не укладення договорів про технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Зачекати просили до кінця опалювального сезону. Тоді нам пішли назустріч. І говорили з Віктором Михайловичем тоді, що «дотягнувши» до тепла, можна буде не гарячкувати до осені – дати можливість населенню визначитись, яким чином укладатимуться ці договори, і зробити це практично.

Але терпляче чекати, проводити роз’яснювальну роботу та й самим вникати в тонкощі законодавства, як думається, газовики аж ніяк не збирались. Розпорядження про закінчення опалювального сезону голова райдержадміністрації В’ячеслав Кауфман підписав 18 квітня, а за два дні до того, 16 квітня, в нашій газеті вміщено оголошення (всі оголошення в газеті – платні) управління газового господарства. Мешканців 21 багатоквартирного будинку газовики попереджали: якщо не створите ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків), не надасте відповідного протоколу зборів, завірено міськрадою (!), копії статуту ОСББ і не з’явитесь для укладання договорів на технічне обслуговування систем газопостачання, то 26 квітня у ваші будинки подача газу буде припинена.

Шкода, що не підрахували, скільки дзвінків було до редакції: уточнювали люди, чи це дійсно управління газового господарства дало таке оголошення? Обурювались: навіщо берете до друку оголошення з погрозами, що не мають під собою законних підстав? Доводилось пояснювати: відповідальність за достовірність фактів, так само й за періодичне обґрунтування змісту оголошення несе рекламодавець – тобто той, хто замовив оголошення чи рекламу та заплатив за нього. Що факти (у даному випадку - попередження) були достовірними, показали події 26 квітня і наступних днів. Що ж до законності намірів, що переросли в дії, - трохи згодом…

Отож, на створення ОСББ і виготовлення його документів управління газового господарства відвело своїм абонентам 10 днів, п’ять з яких (загляньте до календаря) - вихідні та святкові. Чи ж реально? Та й причому тут терміни, коли створення (чи не створення) цих новомодних об’єднань – справа цілком добровільна. Хто дав газотранспортній організації повноваження заганяти людей до яких би не було об’єднань силоміць?..

Люди кинулись з’ясовувати: а в яких випадках газопостачання може бути припинене на законних підставах? «Витягли» Постанову Кабінету Міністрів, якою затверджені Правила надання населенню послуг із газопостачання (слава Богу, завдяки Інтернету тепер заглянути до законодавчих актів – проблема невелика). І виявили, що ні з яким параграфом пункту «Припинення газопостачання» наміри газовиків не узгоджувались…

Хтось на цьому й заспокоївся, бо не думав що вдадуться до беззаконня. Хтось все ж таки пішов «на переговори» до УГГ. Там замість ОСББ запронували компромісний варіант – будинкові комітети, які й укладуть договори. Проте завірені вони мають бути печаткою міськради. А в міськраді робити це відмовлялись: не мають таких повноважень від закону. Розібрались: на створення будинкового комітету треба дозвіл виконкому. Нехай це і формальність, але на неї теж треба час…

Тим часом і 26 квітня підійшло. І… Потому, як почались відключення і ми кинулись на провулок Газовий. Хотілось зустрітись з Віктором Сухолєтом. Але його не було, нам порадили все з’ясувати з юристом Оксаною Ткач.

В кабінетику, де працює не тільки пані Оксана, було вже тісно й гамірно. Появі журналіста люди, що прийшли відстоювати свої права, явно зраділи.

- Ви напишіть про це. Я обурений цим свавіллям до краю! - емоційно говорив Микола Наумчак, інвалід Чорнобиля третьої групи.

З вами буває, коли соромно не за себе, а за інших? І за державу? Зі мною, признаюсь, трапляється… Я відчула, що червонію і розгублююсь. Так, було соромно, що неспроможна заступитись за Миколу Михайловича. А було ж 26 квітня…

Люди добивались у юриста, на підставі якого законодавчого акту почали позбавляти людей «блакитного вогника», просили показати відповідний документ.

- Це інструкція для службового користування! – мотивувала свою відмову Оксана Ткач.

- Невже вона з грифом «секретно»?..

- А, може, і показати нічого…

Під одну гребінку газовики «підгребли» різні (за формою власності) будинки: і дійсно уже «нічийні», і ті, що на балансі юридичних осіб – скажімо, сільгосптехніки, пошти, митниці, ПМК-86, ПМК-212, а також і «міськрадівські», які обслуговуються ЖЕКом. І від жителів усіх будинків вимагали створення ОСББ чи будинкомів, хоч у багатьох випадках договір має підписати якраз керівник організації, установи, що є власником будинку. Та, складалось враження, що такий варіант влаштовує газовиків значно менше.

А ввечері містом пішли розмови: ні, не всі будинки, куди газовики приїздили з наміром «відкрутити вентель», залишились без газу. Приміром, на Матросова, 18 і на Карла Маркса, 37 люди дружно вийшли на захист своїх прав. Кажуть, що дехто й вила показав. Чи ж далеко «догратись»?

Назавтра (27 квітня)у міськраді відбулась нарада. У кабінеті мера зібрались працівники міськради, прийшли заступник голови райдержадміністрації Олександр Могильний та начальник відділу житлово-комунального господарства райдержадміністрації Олег Душин. Попросив дозволу бути присутнім на нараді і отримав його представник громадськості – Олександр Литвинов (житель вул. Матросова, 18). Не було тільки представника УГГ.

- Запрошували учора, - кажуть в один голос міський голова і заступник голови райдержадміністрації. – Але Віктор Сухолєт відповів, що всі «його люди» будуть зайняті… І, до речі, про намір відключати газ на цей раз не повідомляли ані районну державну владу, ані міську раду…

Цього і коментувати не треба, думається. Тут і цинізм, і явне нехтування влади – обох її гілок.

То думали, що робити і як допомогти людям, без винуватців «торжества». Вирішили звернутись до начальника УГГ з проханням припинити відключення будинків від газопостачання, давши людям оговтатись від шоку і владнати всі необхідні паперові справи. А також відновити постачання газу у вже відключені будинки. Олександр Могильний сказав, що найкраще б людям відстояти свої права через суд - як це робиться у всьому цивілізованому світі. Але, переконана, до суду з позовом звернеться мало хто. Бо ж українське «судочинство» неповоротке: розгляд справи тягнутиметься дуже довго, а їсти хочеться вже й зараз. Та й принципових людей у нас небагато, більшості – аби зам’яти конфлікт.

Отож, звернулась влада з проханням до УГГ…

А тим часом звідти до редакції принесли нове оголошення (див. 8 сторінку цього номера). Не взяти не можемо. Там звертаються уже до мешканців трьох десятків будинків. І вимоги ті ж самі незаконні – ОСББ, протоколи завірені міськрадою (див. оголошення на 8 стор.).

А що ж за договір такий? Газовики кажуть, що договори укладаються заради обслуговування так званої «обв’язки» довкіл будинків: ці труби їм не належать, тому обслуговувати без договорів їх не можуть. Називається «Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання (або за заявками абонентів)». Як на мене, цей договір (хоч він і типовий) вимагає юридичної експертизи. Про обслуговування «обв’язок» там – ані слова. Зате чи не зможе спритний «дядечко» на людину, що підпише договір (на голову будинкому, приміром) повісити проблеми з газопостачанням у своїй власній квартирі?

То чому отак цинічно і грубо порушується права людей і цілий ряд Законів України – норми Житлового кодексу, Постанова Кабміну, на яку вже посилались, Закон «Про місцеві державні адміністрації», «Про самоврядування в Україні»?.. Чому посадова інструкція, яку ховають від людського ока, - височіє над Законом?..

І ще не можу змовчати. Все це коїло керівництво Коропського управління газового господарства на святому тижні – Світлій Великодній Седмиці. Не всі під Богом живемо?

А свій виступ прошу вважати запитом до прокуратури.

Ганна ХАЛІМАН.

P.S. 27 квітня увечері постачання газу у будинки почали відновлювати. Тим, хто виконав вимоги УГГ.

      Джерело  http://nsgrad.com/index.php?option=com

Категорія: Право знати | Переглядів: 788 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України