КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Липень » 18 » Освітяни радяться, скоро в школу !
19:15
Освітяни радяться, скоро в школу !


   Освітяни радяться,  скоро в  школу !

15 липня ц.р. у райдержадміністрації відбулася нарада з керівниками навчальних закладів району. Провели нараду перший заступник голови райдержадміністрації Р.М.Малиш та начальник відділу освіти райдержадміністрації Л.Г.Остапенко.



Освітяни підвели підсумки роботи освітньої галузі району в І півріччі 2011 року. Також під час наради мова йшла про хід підготовки закладів освіти району до нового навчального року в осінньо-зимовий період 2011 року.


Серед ряду важливих питань, які розглядалися під час наради, — хід оздоровчої компанії 2011 року, відзначення 20-ї річниці незалежності України, проведення єдиного уроку, присвяченого 20-ій річниці незалежності України та ін.


Довідка:

Відділом освіти напрацьовано комплекс заходів із забезпечення пріоритетного розвитку освіти в районі, вживаються послідовні, конкретні заходи для забезпечення рівного доступу дітей до якісної освіти, покращення ефективності функціонування опорних шкіл та освітніх округів, зміцнення матеріально-технічної бази. З цією метою рішенням шостої сесії шостого скликання Корюківської районної ради від 29 березня 2011 року затверджена районна цільова Програма розвитку дошкільної освіти на 2011-2017 роки, Районна цільова соціальна програма розвитку позашкільної освіти та підтримки обдарованої молоді на період до 2015 року, районна Програма «Забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів району ліцензійними електронними засобами навчального призначення та мультимедійним обладнанням на 2011-2016 роки» та районна Програма «Шкільний автобус» на 2011 -2015 роки.

У І півріччі 2011 року на виконання регіональної Програми розвитку дошкільної освіти на 2011-2017 роки використано 173275 грн. з бюджету району. Крім того, були задіяні благодійні батьківські внески та спонсорська допомога у сумі 35920 грн.

На виконання регіональної Програми розвитку позашкілля та обдарованої молоді використано 47536 грн. бюджетних коштів.

Крім того, благодійний фонд «Слов’янський» виділив кошти в сумі 1280 грн. на придбання концертних сорочок для Холминського БТДЮ.

З метою максимального охоплення дітей дошкільною освітою, впроваджуються альтернативні форми здобуття дошкільної освіти для дітей п’ятирічного віку, які не відвідують дошкільні заклади.

У районі функціонує 8 дошкільних навчальних закладів (місто — 3, сільська місцевість — 5), у яких виховується 607 дітей дошкільного віку (місто — 504, сільська місцевість — 103).

Діюча мережа дошкільних навчальних закладів не задовольняє потреби населення району. Районною цільовою Програмою розвитку дошкільної освіти на 2011-2017 роки передбачено розширення мережі дошкільних навчальних закладів шляхом відкриття дитячих садочків у селах Козилівка, Перелюб, Охрамієвичі, Рибинськ, Савинки та додаткових груп у Корюківському ДНЗ № 4 «Веселка», Холминському ДНЗ «Колосок», Сядринському ДНЗ «Барвінок».

Іде робота над проектно-кошторисною документацією на ДНЗ у с. Перелюб, Охрамієвичі, Козилівка. Проводяться опоряджувальні роботи на території та в приміщеннях. Найближчим часом розпочнуться будівельні роботи у с. Козилівка.

У дошкільних навчальних закладах виховується 135 дітей п’ятирічного віку (місто — 101 дитина, село — 34 дітей). 39 п’ятирічок охоплені підготовкою до школи на базі Корюківського ЦДЮТ та Холминського БТДЮ, 58 — на базі загальноосвітніх навчальних закладів.

Охоплення дітей дошкільною освітою у дошкільних навчальних закладах складає 45 % (місто — 61 %, сільська місцевість — 20 %); охоплення дітей всіма формами дошкільної освіти з 1 до 6 (7) років складає у районі 58 % (місто — 75 %, сільська місцевість — 31 %).

З 1 вересня 2010 року всі дошкільні навчальні заклади працюють за Базовою програмою розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі». Але матеріально-методична база закладів, згідно з новою програмою, поповнюється лише за рахунок спонсорських коштів, батьківської благодійної допомоги та власних коштів педпрацівників.

У непростих умовах функціонує впродовж останніх років мережа загальноосвітніх навчальних закладів району. Її реформування вимагає системного і зваженого підходу через суттєве зменшення учнівських контингентів.

У 2010-2011 навчальному році в районі функціонувало 22 загальноосвітні навчальні заклади (3 ЗОШ І ст., 7 ЗОШ І-ІІ ст., 11 ЗОШ І-ІІІ ст., гімназія), у яких навчалося 2924 учнів.

Середня наповнюваність класів — комплектів складала 16,34, в тому числі по місту — 25,3, по селу — 10,2.

9 загальноосвітніх шкіл є малочисельними (41%). Так, вартість утримання одного учня в Будянській, Шишківській загальноосвітніх школах втричі вища, ніж у Корюківській міській №1.

У 2010-20011 навчальному році у 9 загальноосвітніх закладах відсутні повні 19 класів середньої ланки. Для учнів організована індивідуальна форма навчання з восьмигодинним тижневим навантаженням.

У зв’язку зі зменшенням учнівського контингенту та з метою економії бюджетних асигнувань, 28 жовтня 2010 року закрито Домашлинську ЗОШ І- ІІІ ступенів.

Розроблений план оптимізації мережі загальноосвітніх шкіл району на 2010-2015 роки.

У зв’язку із малочисельним контингентом учнів у 2011-2012 навчальному році економічно недоцільним є функціонування Будянської, Шишківської ЗОШ І-ІІ ступенів та Бобричанської ЗОШ І ступеня.

Проте, процес оптимізації мережі загальноосвітніх закладів району стримує відсутність нових автобусів та зношений наявний автопарк.

Передбачається, що у 2011—2012 навчальному році учнівський контингент загальноосвітніх навчальних закладів району становитиме 2998 учнів. Середня наповнюваність класів-комплектів складе 16,4, по місту — 25,8, по селу — 10.

Робота закладів освіти у значній мірі залежить від правильного добору та розстановки педагогічних і керівних кадрів, їх атестації, курсової підготовки, підвищення професійної та фахової майстерності.

Навчально-виховний процес у навчальних закладах району забезпечували 505 педагогічних працівників, у т.ч. 72 — у дошкільних, 36 — у позашкільних, 397 — у школах району. 434 педагогів навчальних закладів мають повну вищу освіту, що складає 85,9 %.

187 педагогічних працівників мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», 4 — педагогічне звання «учитель-методист», 4 — «вихователь-методист», 51 — «старший учитель».

Аналіз якісного складу педагогічних працівників показує, що він, в основному, стабільний. 94,2 % вчителів загальноосвітніх шкіл району мають вищу освіту.

Невпинно збільшується кількість працюючих пенсіонерів — 83 (20, 5%), минулого навчального року — 19, 5 %. Це один із найвищих показників в області.

55% педпрацівників шкіл району мають стаж педагогічної роботи більше 20 років.

Плинність педагогічних кадрів за 2010 рік склала 40 осіб.

Педагогічними кадрами заклади освіти в основному, забезпечені, але, у зв’язку із недостатньою кількістю педагогів певного профілю, 20 вчителів викладали предмети не за фахом.

Основним компонентом системи підвищення кваліфікації педпрацівників — є курсова перепідготовка вчителів.

У 2010-2011 навчальному році курсову перепідготовку пройшло 88 педагогічних працівників. З них за очною формою — 59 вчителів, за дистанційною — 29. 14 вчителів пройшли курсову перепідготовку з оздоровленням при санаторії-профілакторії.

Необхідною умовою сталого розвитку освіти є належне її фінансування.

За 6 місяців поточного року загальноосвітні навчальні заклади району профінансовані на 89 % планових призначень І півріччя.

Із загального обсягу видатків на освіту 82,5 % складають видатки на заробітну плату з нарахуваннями; 11,5% енергоносії; 1,9 % харчування; 4,1% видатки на придбання бензину, матеріалів та інших матеріалів.

На виконання ст.57 Закону» Про освіту» виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення педпрацівникам у розмірі посадового окладу в повному обсязі. Станом на 01.07.2011 року середня заробітна плата вчителя склала 2600 грн.

Основною формою державного контролю за освітньою діяльністю закладів освіти є державна атестація. Протягом звітного періоду була проведена атестаційна експертиза освітньої діяльності Білошицько-Слобідського дошкільного навчального закладу «Струмочок» та Жуклянської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. На засіданні регіональної експертної ради управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації Білошицько-Слобідського дошкільного навчального закладу «Струмочок» визнано атестованим на достатньому рівні. Матеріали самоаналізу та експертизи освітньої діяльності Жуклянської ЗОШ І-ІІ ступенів знаходяться на вивченні в управлінні освіти і науки.

Успішно проведено зовнішнє незалежне оцінювання. На базі Корюківської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, пункту тестування, було проведено тестування з української мови та літератури, математики, історії, біології. До проведення зовнішнього незалежного оцінювання залучались 66 педагогічних працівників.

Організація методичної роботи з учителями-предметниками протягом І півріччя 2011 навчального року була спрямована на розвиток творчої особистості вчителя, пошуку нових освітніх технологій по оновленню змісту навчально-виховного процесу, підвищенню фахової майстерності вчителів.

Одним із шляхів поліпшення якості освіти є упровадження профільного навчання у старшій школі.

У школах району працювало 22 класи з поглибленим вивченням предметів, в яких навчалося 341 учень — 12% (обл. — 13,6%). Профільним навчанням охоплено 335 учнів старшої школи (13 класів) — 69% (обл. — 86,6 %), факультативним вивченням предметів охоплено 343 учні (25 класів) — 18%.

Актуальною в забезпеченні профілізації старшої школи залишається роль міжшкільного навчально-виробничого комбінату, на базі якого функціонують групи технологічного профілю, що забезпечують допрофесійну і професійну підготовку та професійну орієнтацію учнів.

В організації профільного навчання старшої школи є ряд проблем, перш за все — питання матеріально-технічного забезпечення шкільних кабінетів, стан облаштування яких не дає можливості виконувати в повному обсязі навчальні програми, відсутність відповідних підручників та програмно-методичного забезпечення.

За підсумками 2010 — 2011 навчального року на належному рівні проведено державну підсумкову атестацію, як форму контролю за відповідністю освітнього рівня випускників загальноосвітніх навчальних закладів. Здійснено випуск 323 учнів 9 класу та 130 учнів 11 класу. Свідоцтво з відзнакою отримали 11 випускники основної школи (3,4 %). 10 претендентів на нагородження золотою і срібною медалями підтвердили свої знання та отримали нагороди за високі досягнення у навчанні.

Хоча 7,7% цьогорічних випускників нагороджено золотими і срібними медалями, але район не має вагомих здобутків у інтелектуальних змаганнях різних рівнів. То ж педагогічним колективам загальноосвітніх навчальних закладів слід об’єктивніше підходити до оцінювання навчальних досягнень учнів.

У центрі уваги освіти завжди є обдаровані діти.

67 учнів навчальних закладів району взяли участь у 15 обласних олімпіадах з базових дисциплін, за підсумками яких команда району отримала 9 дипломів (міська школа №1 — 5, Корюківська гімназія — 3, Холминська ЗОШ І-ІІІ ст. — 1) і виборола 14 загальнокомандне місце.

Причинами такого стану є недостатня робота вчителів з обдарованими дітьми, неефективність використання варіативних годин навчального плану, слабка матеріальна база для проведення практичних занять та експериментів.

Недостатньо організована робота в навчальних закладах району щодо залучення обдарованих дітей до дослідницьких робіт Малої академії наук України. У цьому напрямку працюють тільки педагогічні та учнівські колективи Корюківської гімназії і міської школи №1.

Започатковано проведення районного конкурсу з інтелектуальних ігор «Віват, Інтелект!». 12 команд навчальних закладів району взяли участь у районному конкурсі. Переможцями стали команди Холминського БТДЮ (І м.), Корюківської гімназії (ІІ м.), Рибинської ЗОШ І-ІІІ ст. (ІІІ м.).

Проведено також районну олімпіаду з математики та української мови для учнів 3-4 класів, районні конкурси з математики «Золотий ключик» для учнів 5-6 класів, дитячої та юнацької творчості «Чисті роси-2011», дитячих організацій «Нас об’єднала Веселка».

19 обдарованим дітям, переможцям обласних та Всеукраїнських конкурсів, олімпіад і 27 дітям-сиротам, дітям-інвалідам та дітям, позбавлених батьківського піклування, які навчалися на 7-12 балів, за підсумками 2010-2011 навчального року, на святі Останнього дзвоника вручено стипендії Корюківської райдержадміністрації та районної ради на загальну суму 7 тис. грн.

У 2010-2011 навчальному році в районі у загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах працювало 190 гуртків, різними видами діяльності в них охоплено 2725 дітей.

Якісна освіта — це і належна інформатизація і комп’ютеризація загальноосвітніх навчальних закладів.

У закладах освіти району працює 282 одиниці комп’ютерної техніки, встановлено 24 навчальних комп’ютерних комплексів, з них відповідають вимогам сучасних програм 14. У середньому по району на один персональний комп’ютер припадає 10 учнів. Комп’ютерні класи п’яти навчальних закладів підключені до мережі Інтернет за допомогою телефонної лінії, ще 7 — через мобільний зв’язок.

150 педагогічних працівників пройшли навчання за програмою «Інтел. Навчання для майбутнього», що становить 37% від загальної кількості вчителів. Турбує те, що не у всіх навчальних закладах основи інформатики викладають фахівці, а через це учні не можуть отримати ґрунтовні знання. Частина персональних комп’ютерів є застарілими і не відповідають вимогам сучасних потужних програм.

Важливу роль у поліпшенні якості освіти відіграє забезпечення оптимальних умов для навчання кожної дитини, до яких і належить і організація підвозу учнів.

У 2010-2011 навчальному році в районі потребували підвозу і підвозилися 464 учнів, 100 % від потреби, 15,9 % від загальної кількості учнів.

Крім того, шкільними автобусами до місця роботи підвозилися 18 педпрацівників.

Для підвозу задіяні 12 транспортних одиниць, з яких 7 — перебувають в експлуатації понад 20 років.

Підвищеного контролю потребують і питання обслуговування транспорту, дотримання правил безпеки під час перевезення дітей. На сьогодні відсутня база для ремонту автобусів. Стан сільських доріг, по яких курсують шкільні автобуси, потребує покращення.

Відділом освіти вживаються заходи щодо організації харчування дітей і підлітків у закладах освіти.

Харчуванням було охоплено 2706 (92, 5 %), з них гарячим — 2700, що складало 92, 3 % (по області — 82, 3% ). Через відсутність їдальні 6 учнів Бобричанської ЗОШ І ступенів харчувалися буфетною продукцією. 1664 учні, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, харчуються безкоштовно; 538 учнів 1-4 класів та дітей з малозабезпечених сімей — за кошти місцевого бюджету (2,8 грн. на одну дитину); 504 — за батьківську плату.

Харчування учнів 5-11 класів здійснюється за рахунок батьківської плати, шефської та спонсорської допомоги, самозабезпечення. У різних школах батьківська плата складала 2.50—3.00 грн. Зазначені суми вартості харчодня не можуть забезпечити виконання натуральних норм харчування. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 22 листопада 2004 року № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», вартість харчування одного учня від 6 до 10 років при одноразовому харчуванні повинна становити 6,17 грн. Харчові раціони не відповідають фізіологічним потребам дітей. Меню складається, тільки виходячи з вартості продуктів та їх наявності. Мало риби і рибопродуктів, м’яса, молочних продуктів, фруктів, соків. У кінці кожного місяця кухарі шкільних їдалень здають у відділ освіти звіт про виконання натуральних норм.

У 2010 — 2011 навчальному році натуральні норми виконувалися в середньому на 60 %.

Проте, були випадки відсутності ветеринарних посвідчень, що підтверджують якість продукції (Білошицькослобідська, Охрамієвицька ЗОШ), порушення умов та термінів зберігання продуктів у Рибинській, Охрамієвицькій, Забарівській, Сахутівській ЗОШ. Відмічалось порушення технології приготування страв у Жуклянській та міській ЗОШ І ст. № 3.

Організатором харчування учнів, які мають статус постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС, з 01.04.2011 року є ПП «Юність Київщини». Дещо збільшилась вартість харчування даної категорії дітей за різними віковим категоріями і становить: 6—10 років — 11,98 грн., 10 — 14 років — 14 грн., старші 14 років — 16 грн.

Складовою збереження та відновлення здоров’я учнівської молоді є залучення школярів до змістовного літнього відпочинку та оздоровлення.

Улітку 2011 року у 16 пришкільних таборах з денним перебуванням дітей при загальноосвітніх навчальних закладах відпочинкові послуги отримали 990 учнів, оздоровленням у районному сезонно позаміському закладі оздоровлення та відпочинку «Зелений гай» охоплено 90 учнів і в другу зміну також оздоровлюється 90 учнів. Улітку 2011 року районний сезонний позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Зелений гай» проходитиме державну атестацію. З метою забезпечення належної матеріальної бази закладу придбано необхідний матеріал, посуд, меблі за додаткові кошти в сумі 69824 грн., виділені відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації.

У ПОГДЗОВ «Сузір’я» оздоровлено 100 учнів загальноосвітніх навчальних закладів району і в третю зміну також оздоровлюватиметься 100 учнів.

Першочергово охоплюються оздоровленням діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти — інваліди та діти з багатодітних і малозабезпечених сімей. Ведеться чіткий облік оздоровлення дітей цих категорій.

З метою підготовки до безпечної експлуатації котельного та пічного господарства, систем теплопостачання загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів в опалювальний сезон 2011-2012 років було проведено інвентаризацію котлів та обладнання в діючих котельнях, опалювальних систем , визначено обсяги ремонтних робіт.

Для забезпечення своєчасної підготовки об’єктів до експлуатації в осінньо-зимовий період по кожному навчальному закладу розроблено та затверджено графіки проведення ремонтних робіт та випробувань.

Із 26 навчальних закладів, які перебувають на балансі відділу освіти, 7 опалюються централізовано, 5 в котельнях для опалення використовують природний газ, 10 — тверді види палива (вугілля, дрова), 4 — опалюються грубами.

У навчальних закладах, що опалюються централізовано (міські школи №1, №4 і спортивна школа, №2 і гімназія, Наумівська ЗОШ І-ІІІ ст., Корюківський ЦДЮТ) проведені поточні ремонти систем опалення, здані на повірку лічильники тепла та манометри.

У газових котельнях (Холминська ЗОШ І-ІІІ ст., Савинківська ЗОШ І-ІІІ ст., Рибинська ЗОШ І-ІІІ ст., Сядринська ЗОШ І-ІІІ ст., Забарівська ЗОШ І-ІІ ст.) планується зробити повірку димоходів. Повірені лічильники та сигналізатори газу. У котельні Савинківської ЗОШ встановлюються нові насоси.

У закладах, котельні яких опалюються твердим паливом, проведені поточні ремонти котельного обладнання та опалювальних систем.

Розпочалось проведення підрядною організацією замірів опору ізоляції.

Проведено навчання відповідальних за електрообладнання в навчальних закладах. Через центр зайнятості пройдуть навчання сезонні кочегари котелень на твердому паливі.

У серпні передбачено капітальні видатки на ремонт внутрішніх туалетів в Корюківській ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, поточні — на улаштування водовідливів та ремонт фасаду Корюківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4.

У Савинківській ЗОШ будуть проведені роботи по винесенню електрощитової з підвалу школи. Виготовляються акти на постійне користування земельною ділянкою для Б.Слобідської, Охрамієвицької ЗОШ. Ведеться робота по забезпеченню навчальних закладів паливом. Проведена процедура відкритих торгів на закупівлю вугілля кам’яного (207 тон марки АС та 138 тон марки ДГР). 11 липня надійшло 2 вагони вугілля марки АС, яке наступного дня розвезено до навчальних закладів відповідно до їх потреби.

ДП «Чернігівторф» уже поставило 40% від потреби торфобрикету (усього 92 тони).

Потреба у дровах складає 631 м3. У наявності 165,9 м3. Централізовано замість вугілля дрова завозяться у Прибинську ЗОШ І-ІІ ст. — 148 м3. Більшість навчальних закладів забезпечуються дровами шляхом самозаготівлі, шефської допомоги.

Розпочався поточний ремонт шкільних автобусів Узагальнена потреба у придбанні запасних частин та матеріалів склала 48 тис.грн. З районного бюджету додатково виділено 38 тис.грн., залучено благодійної допомоги фонду «Слов’янський» 10 тис. грн.

Поточні ремонти приміщень проводяться за рахунок батьківських внесків, шефської та благодійної допомоги.

Практично завершено ремонт приміщень Корюківської ЗОШ №4, Рибинської, Козилівської, Б.Слобідської ЗОШ, Холминського БТДЮ.

Завершено ремонти класних кімнат, роботи ведуться у коридорах у Корюківській гімназії, ЗОШ №1, 2, 3, Олександрівській, Прибинській, Сядринській, Забарівській, Холминській, Перелюбській ЗОШ, Корюківському ЦДЮТ.

Не завершені ремонти класів у Наумівській, Сахутівській, Жуклянській, Охрамієвицькій, Шишківській ЗОШ.

Практично не розпочинались ремонтні роботи у Савинківській ЗОШ. Сильні дощі показали ряд проблем із покрівлею навчальних закладів: протікання стель, затікання стін виявлено у Забарівській, Сахутівській, Охрамієвицькій, Шишківській ЗОШ, їдальні Прибинської ЗОШ.

У більшості сільських навчальних закладів території не впорядковані.

Потребують вирішення: пробивка свердловини для подачі води у котельню Олександрівської ЗОШ І-ІІІ ст.; пробивка свердловини для подачі води у їдальню Жуклянської ЗОШ І-ІІ ст.; проведення цементної стяжки та укладка лінолеуму на ІІ поверсі Перелюбської ЗОШ І-ІІІ ст.; заміна електропроводки у Козилівській (школою придбано плафони і проводку, потрібні короба), Олександрівській, Жуклянській ЗОШ.

       За  інформацією  сайту   http://koradm.cg.gov.ua/single_page.php



Категорія: Громада та влада | Переглядів: 1306 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України