КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2016 » Січень » 25 » Обстежити свою «щитовидку» можете вже сьогодні
11:14
Обстежити свою «щитовидку» можете вже сьогодні

            Обстежити свою «щитовидку» можете вже сьогодні

- .


 Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення запровадив обстеження щитоподібної залози у осіб, що на момент Чорнобильської катастрофи були у віці від 0 до 18 років (1968-1986 років народження), незалежно від того, чи мали вони до цього статус потерпілого, тобто «чорнобильське посвідчення».

Зауважте, що такий скринінг, котрий на першому етапі включає УЗД щитоподібної залози та консультацію ендокринолога проводиться за бюджетний рахунок, тобто безкоштовно. Скринінг раку щитоподібної залози дозволить виявити цю недугу якомога раніше, адже виявлений на ранніх стадіях рак щитоподібної залози є виліковним. «Скринінг» в прямому перекладі із англійської мови означає «просіювання». Тобто нам необхідно «просіяти», або переглянути цих людей, щоб виявити передракові, або ракові захворювання. До речі, скринінгу підлягають і особи, що отримали опромінення в лоні матері, простіше кажучи, матері яких були вагітними під час аварії. Риск захворіти на рак у таких людей значно вищий, як у інших.

  Така робота нашого закладу проводиться на основі спільного наказу №62, 45, 5 від 29.01.2010 року, одразу двох міністерств - міністерства охорони здоров’я і міністерства надзвичайних ситуацій, та Національної Академії медичних наук України. Для проведення цієї роботи ми внесли доповнення до Статуту нашого Центру, згідно якого вищеозначені пацієнти стали повноправними пацієнтами Чернігівського ОЦРЗОН.

  Японці активно використовують таку методику для обстеження своїх мешканців, що постраждали внаслідок аварії на атомній станції в м. Фокусіма та за короткий період вже виявили 134 ракових захворювання.

  Для проходження скринінгу Вам достатньо звернутись із паспортом в реєстратуру Чернігівського ОЦРЗОН, вул.. Шевченка, 160, отримати талон на УЗД щитоподібної залози, а після УЗД пройти консультацію ендокринолога поліклініки. При бажанні та наявності у Вас показів – можна пройти консультації інших спеціалістів нашої поліклініки. Для довідок: телефон реєстратури 95-48-14; телефон зав. поліклініки 95-81-54 (Іван Васильович).

  Рак щитоподібної залози (РЩЗ) декілька останніх років за темпами щорічного зростання вийшов на перше місце серед злоякісних пухлин людини як у світі в цілому так і в Україні. За світовими даними, частота раку щитоподібної залози становить 20-80 випадків на 100 тис. населення на рік. В Україні реєструється близько 2500 нових випадків щорічно.

  Негативний вплив Чорнобильської катастрофи на здоров’я реалізувався, насамперед, у збільшенні захворюваності на рак щитоподібної залози. Ця хвороба розвинулася у осіб, які на момент аварії були в дитячому або підлітковому віці (0-18 років). Основну роль у виникненні цього захворювання зіграв радіоактивний йод, який потрапив в щитоподібну залозу. Негативний вплив на клітини цієї залози може тривалий час не проявляти себе. Тому збільшення захворюваності на рак щитоподібної залози у них спостерігається дотепер, майже 30 років після Чорнобильської катастрофи. Для порівняння, впродовж 1986-1988 років захворюваність складала менше 1 випадка на 100 000 дітей України, всі наступні роки захворюваність продовжувала зростати і на даний час сягнула більше 6 випадків на 100 000 опромінених в дитячому та підлітковому віці.

   Наведу дані статистики по Чернігівській області. З кінця 90-х років в Україні у постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи областях спільно з Національним інститутом раку США проводиться обстеження окремої групи постраждалих (когорти) – так званий Тиреоїдний проект. Всього 5967 чоловік. Рак діагностовано у 96 осіб.

  Причому за останні три роки кількість нових випадків раку збільшилася (2005-2008 роки: 13 випадків, 2009-2011 роки: 7 випадків, 2012-2014 роки: 21 випадок).

   Нагадаю, зростання кількості рака щитоподібної залози спостерігається у всьому світі, крім радіоактивного йоду має місце вплив інших факторів зовнішнього середовища, досі достеменно не відомих. Хоча на один з цих факторів ми можемо вплинути. Майже на всій території України визначається дефіцит йоду в харчуванні. Частота нових випадків РЩЗ не залежить на пряму від йодного забезпечення, але йодний дефіцит сприяє розвитку ендемічного та вузлового зоба. А вузловий зоб може стати тим захворюванням, на основі якого розвивається рак.

   Як своєчасно виявити рак щитоподібної залози? Рак щитоподібної залози проявляється у формі вузла, що наявний в цій залозі. Раннім симптомом може бути будь-яке вузлове утворення в щитоподібній залозі, відчутне на дотик, має діаметр, більший за 10 мм, демонструє тенденцію до невпинного зростання. З усіх вузлів щитоподібної залози, пальпаторним методом виявляються лише 7%. Тому найбільш ефективним методом обстеження є не пальпація, а ультразвукове обстеження ЩЗ. Це найбільш доступний, ефективний та надійний спосіб візуалізації цього органу. Ультразвукове дослідження (УЗД) є золотим стандартом первинного обстеження пацієнта із пухлинною патологією ЩЗ. Ультразвуковий метод дозволяє виявити всі вузли, якщо вони наявні. А серед населення наявність вузлів в щитоподібній залозі може сягати 76%. За допомогою УЗД можливо визначити вузли з ознаками злоякісної пухлини.

   Пацієнтам з такими ознаками рекомендують провести більш поглиблене дослідження: за допомогою пункції вузла підтверджують чи виключають рак щитоподібної залози.

  Найбільш важливими групами ризику щодо виявлення РЩЗ при наявності вузлів визнаються діти та підлітки, особи, які мали радіаційне або рентгенівське опромінення шиї у минулому, на момент Чорнобильської катастрофи проживали в Чернігівській області та мали вік до 18 років або знаходилися у лоні матері, пацієнти похилого віку з поодинокими вузлами, особливо чоловіки, особи з сімейним анамнезом РЩЗ.

   Також важливо дослідити роботу щитоподібної залози – визначити концентрацію гормонів цієї залози у сироватці крові. Порушення гормонального стану при наявності вузла залози також можуть свідчити про його злоякісний характер.

  Основним гістологічним типом раку, що розвинувся внаслідок опромінення щитоподібної залози, є папілярна карцинома, сприятлива до лікування форма раку.

  Головним методом первинного лікування РЩЗ є хірургічне видалення пухлини разом зі всією ЩЗ та лімфатичними вузлами. Операція проводиться всім пацієнтам, навіть якщо захворювання виявлене під час вагітності. Вагітним операція проводиться на 17-22 тижнях, або після пологів. Жінки, прооперовані з приводу раку щитоподібної залози, народжують здорових дітей. Після оперативного втручання проводиться лікування препаратами радіоактивного йоду. Його метою є знищення залишкових клітин пухлини.

  Призначення гормонів щитоподібної залози у високій дозі також стримує ріст можливих залишків пухлини та компенсує дефіцит цих гормонів, що виникає після видалення залози.

  Тривалість життя пацієнтів після оперативного втручання значна, спосіб життя суттєво не відрізняється від звичного. Жінка може завагітніти та народити здорову дитину і після оперативного лікування з приводу раку щитоподібної залози. Враховуючи ймовірність виникнення рецидивів раку щитоподібної залози через 10-20 років після первинного лікування, такі хворі вимагають довготривалого спостереження.

Кандидат мед. наук, лікар-ендокринолог Олег ОСАДЦІВ,
Зав. поліклініки Чернігівського ОЦРЗОН, лікар-гематолог Іван ОСАДЦІВ.
Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 793 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України