Каші - лікувальниці наші
. Каша — традиційна страва нашої кухні. У давні часи кашу готували в печі у глиняних горщиках і без неї не обходилося жодне святкове застілля. Для багатьох каша й нині залишається традиційною їжею на сніданок.
Пшоняна
Наповнює організм енергією, виводить зайві солі, допомагає нормалізувати кров’яний тиск. Корисна тим, хто має схильність до ожиріння, оскільки виводить жири з організму.
Вівсяна Знижує рівень холестерину, поліпшує травлення та стан шкіри. Корисно їсти із сухофруктами та молоком. Особливо доцільна при схильності до ожиріння. Дуже корисний слиз із вівсянки, який утворюється при варінні. Він вимиває зі шлунка всі мікроби й токсини.
Гречана
Допомагає при хворобах судин, діабеті. Корисна при атеросклерозі та гіпертонії, оскільки має властивість розріджувати кров. Але часто вживати її не рекомендується, бо в організмі збільшується кількість чорної жовчі, слизу та газів. Краще їсти з молоком.
Кукурудзяна
Містить дуже багато мікроелементів, кремнію, який позитивно впливає на стан зубів. Виводить з організму токсичні речовини. Корисна при серцево-судинних захворюваннях.
Рисова
Особливий сорт злакових культур, багатий на мікроелементи й протеїни. Дуже легко засвоюється організмом і вважається найбільш низькокалорійним продуктом. Виводить жирові шлаки. Корисна при діареї.
Пшенична
До її складу входять срібло, цинк, стронцій, цирконій, а також вітамін В. Вона наповнює організм енергією. Корисна всім при підвищених фізичних навантаженнях.
Манна
Наповнює організм силою, є гарним засобом для лікування всіх хвороб шлунка. Окрім цього, має сприятливий вплив на кістки та м’язи.
Секрети приготування
- Правило для всіх каш: засипавши у воду крупу, не перемішуйте і не знімайте кришку. Каша вариться на парі: випустите її — втратите необхідне тепло й каша пригорить або перетвориться на розмазню.
- На кожну одиницю об’єму гречаної крупи води беремо удвічі більше, сіль — за смаком.
- Найкраще готувати кашу в казанку, щільно накрити кришкою і впродовж перших 3-5 хвилин до закипання підтримувати сильний вогонь. Потім — помірний. Закінчуємо варити на слабкому, доки википить вода не лише з поверхні, а й із дна казанка.
- На 2 частини рисової крупи беремо 3 частини окропу. На кришку кладемо гніт для більшої щільності в момент закипання.
- Варячи кашу, подивіться на годинник: 3 хв. — сильний вогонь, 7 хв. — помірний, 2 хв. — слабкий. Не відкривайте кашу ще 12 хв. Відтак покладіть на неї грудочку масла (25-50 г), розмішайте.
- Пшоняну крупу 5-6 разів промийте, востаннє — гарячою водою. Варіть пшоно у великій кількості води до напівготовності. Потім злийте воду, додайте молоко й варіть до випарювання молока і готовності каші. Особливо смачною вона буде, коли доллєте більше молока й дуже розварите крупу, а за годину додасте в ще теплу кашу простоквашу.
|