КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2016 » Січень » 2 » Як вберегтися від переохолодження
10:33
Як вберегтися від переохолодження

           Як вберегтися від переохолодження

.

  Настала холодна пора року. З кожним днем погода погіршується, стає все холодніше і холодніше. Морозні зимові повітряні маси можуть спричинити переохолодження, тобто коли організм людини втрачає більше тепла, ніж виробляє.

   Це може відбутися при довгому знаходженні в умовах зниженої температури і при високій вологості повітря. Переохолодження організму також можливе при носінні тісного одягу, взуття та одягу що називається «не по погоді».

При цьому виникають три ступені переохолодження

При легкому ступені переохолодження температура тіла знижується до 32-34 градусів. Шкірні покриви здобувають бліде забарвлення, з'являються озноб, утруднення мови, "гусяча шкіра". Артеріальний тиск залишається нормальним, якщо підвищується, то незначно. При легкому переохолодженні можливі обмороження різних ділянок тіла, 1-2 ступеня.
При середньому ступені переохолодження температура тіла знижується до 29-32 градусів. Пульс при цьому значно сповільнюється - до 50 ударів на хвилину. Шкіра стає синюшною, на дотик холодною. Знижується артеріальний тиск, а дихання стає поверхневим і нечастим. Часто при переохолодженні середньої тяжкості виникає раптова сонливість. При цій стадії переохолодження можливі обмороження 1-4 ступеня.
При важкому ступені переохолодження температура тіла стає нижчою 31 градуса. Людина вже втрачає свідомість, пульс його сповільнюється до 36 удару в хвилину. Часто виникають судоми і блювота. Відбувається гостре кисневе голодування головного мозку. Обмороження при цьому ступені переохолодження дуже важкі, і якщо не надати негайну допомогу, настане задубіння і смерть.

Перша допомога при переохолодженні
Допомога має надаватися правильно, інакше можна принести шкоду потерпілому.
Постраждалого потрібно помістити в тепле приміщення, зняти з нього промерзлу одяг і взуття, і зігріти, бажано у ванні з теплою водою, яку потрібно доводити до температури тіла (37 градусів) поступово, протягом 15 хвилин.
Після прийняття ванни розтерти тіло горілкою, до появи чутливості шкіри.
Добре укутати потерпілого і дати випити гарячого пиття. Не можна пити каву і алкоголь, які сприяють різкому розширенню кровоносних судин, що загрожує їх розривами, внутрішніми крововиливами та порушенню роботи серця.

Наслідки переохолодження

Зазвичай переохолодження організму безслідно не проходить, адже захисні сили організму від перенесеного стресу знижуються. При переохолодженні організму будь-якого ступеня тяжкості створюються сприятливі умови для прояву гострих респіраторних захворювань, розвиваються органічні зміни в головному мозку і судинах.
Але найсерйознішим наслідком переохолодження можна вважати відмороження частин тіла і кінцівок.

Профілактика переохолоджень
 У холодну морозну погоду потрібно одягатися багатошарово - між шарами одягу тепло утримується за рахунок повітря;
металеві прикраси на морозі носити не рекомендується, бо вони охолоджуються швидше людського тіла, і виникає ризик переохолодження окремих ділянок шкіри;
зволожуючий крем, який використовується незадовго перед виходом на вулицю, збільшує ризик переохолодження і обмороження. Якщо морози середні, підійде жирна косметика для обличчя та рук. А при сильних морозах косметикою перед виходом на вулицю бажано не користуватися менш ніж за три години;
голодний шлунок не сприяє виробленню енергії, необхідної для боротьби з холодом;
алкоголь в крові сприяє переохолодженню, викликаючи велику втрату тепла, одночасно створюючи помилковий ефект зігрівання організму зсередини;
куріння на морозі робить більш уразливими кінцівки, тому що зменшує циркуляцію крові в ногах і руках;
як тільки кінцівки почали замерзати, негайно ж починайте рухати ними, не дозволяючи їм мерзнути, інакше переохолодження посилиться, і пізніше рухи стануть хворобливими і виявляться значні пошкодження шкіри;
постійне загартовування організму попереджає його переохолодження, як і відмова від шкідливих звичок (куріння, алкоголь) і раціональне харчування.

                                            Михайленко С.В., методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області
Категорія: Поради | Переглядів: 622 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України