КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2010 » Серпень » 27 » Як суддів роблять залежними від влади ~> ЧИТАТИ ДАЛІ
11:48
Як суддів роблять залежними від влади ~> ЧИТАТИ ДАЛІ

                   Як суддів роблять залежними від влади 


Автор: «Наше слово» |



Олександра ВЕСНИЧ, бюро журналістських розслідувань "Свідомо», для «Нашого слова».

Два десятки величезних полотен, красиві вази, мішки з книгами. Таким журналісти побачили виїзд Олега Бачуна з Окружного адміністративного суду Києва. Верховна Рада звільнила його лише наступного дня. Але для голови суду, який вирішує суперечки з центральною владою, вже все було очевидно.

Багатий статок

Олега Бачуна вперше в історії права України звільнили через порушення морально-етичних принципів. Усю минулу осінь в Інтернеті випливала інформація про його авто BMW X6 за 1,7 млн. гривень, побудований на місці дитячого табору маєток, золоті мобільні телефони.

У Вищій раді юстиції, яка рекомендувала парламенту звільнити голову суду, обговорювали його перельоти. За даними членів парламентського комітету з правосуддя, за останні п’ять років Олег Бачун витратив на чартерні літаки більше одного млн. доларів.

Ініціював звільнення Олега Бачуна заступник голови Адміністрації президента Андрій Портнов. До останніх президентських виборів він був головною юридичною зброєю Юлії Тимошенко, а після її поразки перейшов в стан переможця. Нині очолює управління з питань судової реформи.

Судді-хабарники нарешті отримають покарання? В Україні створюється правосуддя? Усі зрівняються перед законом? Кожен зможе відстояти свої права, якщо закон на його боці?

Проаналізуйте спочатку ось що.

Судять судді

Спочатку Вищій раді юстиції розписали, за що вона може звільняти суддів. А саме: «дії, що порочать звання судді», «незаконне отримання матеріальних благ», «умисне затягування строків розгляду справи» та «порушення етично-моральних принципів поведінки судді». Цю ідею запропонувала парламенту команда того самого Андрія Портнова. А зробили її законом і коаліція Партії регіонів, Компартії та Блоку Литвина, і опозиційний Блок Юлії Тимошенко разом.

По-друге, змінили саму Вищу раду юстиції. За нового президента з 20 її членів замінили шістьох. Олександра Волкова звільнили не лише з ради, але і взагалі з посади судді. З аргументацією, що приховав родинні зв’язки з іншим суддею. Зате з шести нових членів троє є прямими підлеглими президента: той самий заступник його Адміністрації Портнов, міністр юстиції Олександр Лавринович, голова Служби безпеки Валерій Хорошковський. Ще один – Віктор Пшонка – був прокурором Донеччини.

І така Вища рада юстиції почала звільняти. Після президентських виборів 33 судді отримали тавро "порушення присяги". Це при тому, що за весь 2009 рік Вища рада юстиції винесла лише три таких вердикти.

Можливість «нагнути»

Те, що суддів тепер карають, – це вже факт. Але чи карають усіх однаково? Карають за порушення чи за принципом «свій-чужий»?

Вирішуйте самі. Олександру Волкову інкримінували одруження на сестрі іншого судді – Ігоря Бараненка. Разом з Бачуном з Окружного адміністративного суду Києва звільнили суддю Петра Ковзеля – брата депутата БЮТ.

Але при цьому в суді, який розглядає позови проти президента, парламенту, уряду, Фонду держмайна, Центрвиборчкому, продовжують працювати екс-помічник депутата-регіонала Сергія Ківалова Павло Вовк та діти прокурорів Костянтин Винокуров та Наталя Блажівська. Наталія – донька нинішнього замгенпрокурора – забрала право мовити в десятках містах у непідконтрольних новій владі телекомпаній TVi та «5 канал».

– З’явилася можливість «нагнути» суддів через Вищу раду юстиції, – прокоментував «Свідомо» роботу цього органу його член Сергій Сафулько. – Вищою радою юстиції суддям і раніше погрожували, особливо у справах політичних. А справжній тиск чинять саме тепер. Є всі підстави стверджувати, що він носить безпрецедентний характер і має на меті вибити з суддівських чинів дух вільнолюбства – аби вирішували справи «як треба».

– В країні з’явився реальний механізм звільнення суддів, які порушили присягу, – парирував в останньому інтерв’ю «Коммерсанту-Украина» головний юрист Адміністрації Януковича Андрій Портнов. Він говорив не лише про останні кари від Вищої ради юстиції. Але й про закон «Про судоустрій та статус суддів». Ці нові правила гри для суддів набули чинності нещодавно.

Узагалі проект закону було розроблено ще за президента Ющенка. Провідна в Європі установа з оцінка законодавства – Венеціанська комісія – колись вітала його ідеї і називала зробленим за європейськими стандартами. Але тепер десятки правозахисних організацій закликали президента Януковича ветувати закон.

Що не так?

«Посади суддів продаються хабарникам або розподіляються між «своїми» людьми», констатувала група юристів, яка розробляла першу редакцію закону ще 2005 року. Чому? Тому що ніяких критеріїв підбору немає.

– На тракториста треба вчитися, а на суддю – ні, – зауважив голова тієї групи Сергій Головатий.

Група запропонувала вчити кандидатів у спеціальній Академії суддів і призначати на посади виключно за конкурсом. Той, хто отримує на іспиті найбільше балів, йде у суд з найбільшою складністю рішень. При цьому суддям законом мали встановити високу зарплатню і зобов’язати усіх, включно з родичами, декларувати видатки. Для більшого контролю мала бути створена спеціальна Дисциплінарна комісія. До неї мали входити колишні судді з бездоганною репутацію, які і розбирали б скарги на колег.

До групи, що змінювала правила за нової влади, Сергія Головатого не покликали. Цим займався новий міністр юстиції Олександр Лавринович. Що він залишив в документі, який був ухвалений Партією регіонів, Компартією та Блоком Литвина?

Майно та витрати будуть декларувати лише судді та їхні найближчі родичі, не включаючи дядька, тітку чи племінника. За конкурсом призначатимуть теж лише простих суддів. А ось до апеляційних і вищих судів, голів суду буде призначати та сама Вища рада юстиції. Яка складається з підлеглих президента та депутатів його партії. Вона ж буде розбирати їхні помилки та рекомендувати звільнити.

«У разі підписання Вами Закону «Про судоустрій і статус суддів» у прийнятій редакції громадяни отримають швидке, але несправедливе правосуддя від залежних суддів», - написала президенту Гельсинська група з прав людини.

Навіть навчати суддів новий закон дозволяє не в Академії суддів. Це право отримав будь який факультет з підготовки суддів при вищому національному навчальному закладі IV рівня акредитації. Наприклад, ця норма дозволить набирати студентів Одеській юридичній академії – дітищу Сергія Ківалова. Депутат-регіонал ще при минулому президенті зізнавався «Свідомо», що просить колег-депутатів пролобіювати таке правило.

«Свідомо» надіслало головному розробнику такого закону запитання: чому змінили схвалені Європою ідеї? Олександр Лавринович написав на запиті: «Я у відпустці».

А Віктор Янукович закон підписав.

Категорія: Точка зору | Переглядів: 1082 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України