КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Квітень » 19 » ГОВОРИЛИ - БАЛАКАЛИ ... Вдосконалення державної політики з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи
23:35
ГОВОРИЛИ - БАЛАКАЛИ ... Вдосконалення державної політики з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи


     ГОВОРИЛИ - БАЛАКАЛИ ...

Вдосконалення державної політики з подолання наслідків

Чорнобильської катастрофи

  Засідання прес-клубу "Ділове слово” в управлінні у справах преси та інформації Чернігівської облдержадміністрації до 25-тих роковин Чорнобильської катастрофи пройшло сьогодні за участю представників управлінь, відділів облдержадміністрації, установ та організацій області, причетних до вирішення проблем, пов’язаних з Чорнобильською трагедією. Йшлося про подальше удосконалення державної політики з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Представники ЗМІ з виступів учасників засідання дізналися про наступне.

На початок 2011 року в області проживає майже 90 тисяч постраждалих від Чорнобильської катастрофи, у тому числі – біля 17 тис. дітей, 4,8 тис. інвалідів Чорнобиля. До зон радіоактивного забруднення належать 244 населені пункти області. Вирішення проблем радіаційного забруднення цих територій можливе на підставі результатів ретельного радіаційного моніторингу ґрунтів сільськогосподарських угідь і продукції.

Для зниження нагромадження радіонуклідів у сільськогосподарській продукції необхідно проводити контрзаходи, які суттєво знижують перехід радіонуклідів з ґрунту в рослини, підвищують врожайність сільгоспкультур і збільшують "ефект розбавлення”. На жаль, через відсутність цільового бюджетного фінансування вже третій рік в області вони не проводяться.

Облдержадміністрація та обласна рада разом з іншими зацікавленими установами та організаціями області стурбовані вкотре ініційованим переглядом меж зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи територій. Однак, вже третій рік в області не проводяться роботи з дозиметричної паспортизації забруднених місць, тому є потреба мати інформацію про дійсну ситуацію. Незважаючи на впровадження комплексу заходів щодо захисту постраждалого населення, відсутність паспортної дози, стан здоров’я жителів населених пунктів радіаційно забрудненої зони має стійку тенденцію до погіршення, про що свідчить зростання показників захворюваності, хворобливості, смертності та виходу на інвалідність.

За післяаварійний період значно збільшився рівень захворювань жителів цих територій на патологію органів дихання, серцево-судинної та ендокринної систем, шлунково-кишкового тракту та щитовидної залози. Особливо турбує ріст онкологічних захворювань різних систем організму. Чорнобильська катастрофа ще більше загострила демографічну ситуацію в області, що за показниками належить до кризових.

"Налагодження системної роботи з виконання Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, в тому числі, за бюджетним напрямком "Комплексне медико-санітарне забезпечення… громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” потребує постійної уваги представників всіх гілок влади”, – наголошував у своєму виступі перший заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення Іван Богуш. Проте, фінансування за даною бюджетною програмою останні роки вкрай недостатнє.

У 2011 році на соціальний захист постраждалих громадян за сімома програмами, які виконує головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, області з державного бюджету передбачено 49,1 млн. гривень.
Фінансування оздоровлення та санаторно-курортного лікування постраждалих дітей здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету.

Головним розпорядником коштів визначено Міністерство праці та соціальної політики України, яке проводить тендерні процедури із закупівлі послуг на санаторно-курортне лікування постраждалих у 2011 році. Після надходження путівок з Міністерства соціальної політики України, вони будуть розподілятися між місцевими управліннями пропорційно поданих заяв та профілю санаторно-оздоровчих закладів.

Головне управління праці та соціального захисту населення уклало договори із Укрзалізницею для перевезення організованих груп дітей до оздоровчих закладів.

Одним із наболілих питань соціального захисту чорнобильців є забезпечення цих громадян житлом. На черзі для поліпшення житлових умов та забезпечення житлом перебуває 1156 сімей постраждалих, в тому числі 323 сім’ї інвалідів-чорнобильців та 833 сім’ї переселенців. Ті, що значаться в чергах першими, чекають на забезпечення житлом з 1990 року, на поліпшення житлових умов – з 1993 року.

Неврегульованим на даний час залишається питання виплати постраждалим громадянам компенсацій та допомог за рішеннями судів.
Згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” виплати певних видів допомоги та компенсацій визначені відповідно до мінімальних заробітних плат. Однак, виплата проводиться у розмірах, передбачених постановами Кабінету Міністрів України, що призвело до численних звернень постраждалих громадян до судових інстанцій.

На даний час до судових інстанцій звернулося 3,5 тисячі осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Звернення жителів області до судів продовжують надходити. На користь позивачів судами різних інстанцій винесено 1,2 тисяч рішень на суму 4,0 млн. гривень.

Вважаючи дану ситуацію такою, що потребує врегулювання на державному рівні, Іван Богуш повідомив журналістам, що голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко звернувся до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням сприяти її розв’язанню.

Для її вирішення були внесені наступні пропозиції:

– ініціювати врегулювання на законодавчому рівні розміру виплат, передбачених Законом України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”” та визнання державним боргом суми стягнень за рішеннями судів, в тому числі минулих років;

– проводити облік заборгованості за рішеннями судів в окремій державній програмі, що надасть змогу здійснювати своєчасно поточні виплати і поступово погашати існуючу заборгованість;

– розглянути можливість проведення виплати зазначених допомог у розмірах, передбачених законом також особам, які не зверталися до судів, та реструктуризації вищезазначеного боргу із відображенням цієї суми в законах України про Державний бюджет на наступні роки.

На сьогодні в області продовжується робота з виконання загальнодержавних та обласних заходів, пов’язаних із 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, яку розпочато ще з кінця минулого року. До неї залучені практично всі ланки органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування області. Координуючу роль здійснює Організаційний комітет з підготовки та проведення заходів, пов’язаних із 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, створений згідно з розпорядженням облдержадміністрації від 02.11.2010 №384. Очолює вказаний комітет перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко.


Джерело: Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації


Категорія: Громада та влада | Переглядів: 1095 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України