КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2012 » Серпень » 18 » ЧИ МОЖНА ЗЕКОНОМИТИ НА ОПАЛЕННІ ?
11:58
ЧИ МОЖНА ЗЕКОНОМИТИ НА ОПАЛЕННІ ?

       ЧИ  МОЖНА  ЗЕКОНОМИТИ НА ОПАЛЕННІ   ?

 .

ГАЗ ДОРОЖЧАЄ. ЗМЕНШИТИ ВИТРАТИ НА ЕНЕРГОНОСІЇ ДОПОМОЖУТЬ СУЧАСНІ ОПАЛЮВАЛЬНІ СИСТЕМИ

   У часи економічної нестабільності все дорожчає майже щодня. Тому ми прагнемо раціонально використати власні кошти. Найкраще вкладати гроші в те, що дасть змогу зекономити в майбутньому. Тобто в енергозбереження. Ми звикли до газу, що коштував копійки, тому в багатьох із нас домівки обігріваються малоефективними опалювальними приладами, наприклад, чавунними радіаторами, в яких води більше, ніж у сталевих чи алюмінієвих. І забуваємо про те, що на нагрівання більшої кількості води обов’язково витратимо більше газу. А ціна на газ має тенденцію до подорожчання. Як буде далі, — невідомо, але впевнено можна сказати, що газ дешевшати не буде. Варто задуматись і порахувати, як тут можна зекономити.
ВАЖЛИВО НЕ ПОМИЛИТИСЯ!
І не треба придумувати велосипед — є стандартні заходи, що забезпечать економію коштів на енергоносіях. Це — заміна неефективної системи опалення, утеплення будинку пінопластом або мінватою, установка пластикових вікон, герметичних дверей. Такі заходи дадуть змогу компенсувати здійснені витрати економією на енергоносіях за один-два сезони. Добрий господар, зваживши усі «за» і «проти», швидко збирає гроші, радиться із сім’єю чи знайомими, щасливими власниками сучасних систем опалення (де купував, скільки коштувало, хто встановив), і вирушає на пошуки опалювального приладу.
Перша помилка: куплю такий, як у сусіда. Це те ж саме, коли всі хвороби лікувати аспірином. Друга помилка — вибір потужності опалювального приладу самотужки (про спеціалістів у цій галузі мова не йде). Як результат: кошти на переобладнання витратили, а бажаного ефекту не досягли. Крім того, будь-яка техніка, навіть надзвичайно якісна, обов’язково зношується і має властивість ламатися. Причиною цього є нестабільна напруга, відключення електроенергії, перепади тиску газу, невідповідність тиску газу в мережі, неякісне вугілля та інше. Тому, купуючи техніку, одразу з’ясуйте інформацію про сервісні центри, умови сервісу, ціни на послуги. Бажано відразу передзвонити в найближчий сервісний центр і поцікавитися, на яких умовах будуть ремонтувати вам опалювальний прилад, який ви намітили купити. Невеличка порада: якщо ви купуєте товар, а найближчий сервісний центр із ремонту такої техніки є лише в Києві чи в одному із обласних центрів Східної України, — підрахуйте оплату виклику спеціаліста. Якщо потрібних вам центрів в Україні небагато, то значить, спеціаліст приїде не одразу, тому увесь час ви мерзнутимете або додатково купите електричний обігрівач. 
  Досить часто виробники продукції просто дають додаткову «сервісну» знижку на товар, перекладаючи проблеми сервісу на продавців продукції, а деякі продавці, в свою чергу, не маючи змоги забезпечити сервіс, дають цю знижку кінцевому споживачеві, перекладаючи проблеми сервісу на споживача. Тому на ринках часто можна знайти продукцію, яка не обслуговується, і, відповідно, дешевша, ніж у магазині з сервісним обслуговуванням. Купуючи таку продукцію, зекономлені при покупці товару 100-200 гривень можуть перетворитися на 500-1000 гривень втрат. А найкраще, щоб не помилитися, зверніться до професіоналів. 
ПОРАДИ ФАХІВЦЯ
 — Справді, ще десять років тому українці й гадки не мали про те, що котли бувають двоконтурними чи існують інші батареї, крім чавунних... За щастя був котел «Берізка» чи щось подібне. Це вже згодом з’явилися «Арістони», «Фероллі» та інші. Але час іде, теплотехніка розвивається, і сьогодні люди хочуть користуватися справді якісними і при тому економними опалювальними системами.    Купуйте  лише перевірену, надійну, а головне — сертифіковану опалювальну техніку. 
 А що   порадити тим, хто хоче сьогодні зекономити на опаленні?
— Зараз у вжиток входить нова система «розумний дім», де одна з кімнат — це майже центр управління енергією, де задіяні тепловий насос, вітрова і сонячна енергія, де сам комп’ютерний процесор вирішує, з чого брати енергію: з’явився вітер — бере від вітру, піднялося вище сонце — із сонця. І це все акумулюється і йде чи то на нагрів води, чи то на нагрів системи опалення.
Ще можна економити на опаленні — це батареї, більш сучасні. Якщо брати чавунні батареї, — там у кожному ребрі — 3,3 л води, алюмінієві за потужністю опалюють таку саму площу, але використовують 330 грам води. Зрозуміло, якщо котлу треба нагріти більшу кількість води, то йому потрібно спалити більше енергоносія. Алюмінієві батареї відрізняються тим, що вони чудово віддають тепло, але так само і охолоджуються. Але за рахунок меншого об’єму води, — затрати на обігрів менші.
Сьогодні все більше монтується систем опалення «тепла підлога». Це коли в інструкції котла вказано температуру, при якій є меншою вірогідність утворення накипу — це не менше 45 градусів, ми встановлюємо 55-60. А коли ми робимо систему «тепла підлога», то температуру подаємо 35 градусів. Гріємо у два рази менше, — котел вмикається у два рази рідше.

 Ще , до прикладу, — електрокотел. На сьогодні таке опалення приблизно порівнюється з газом і навіть обходиться дешевше. Але це за умови, коли людина пише заяву на використання електроенергії на опалення, плюс техумови, які дуже дорогі. Було б добре, якби у нас була можливість якось зменшити затрати на техумови з електроенергії і використовувати 3-зонний лічильник, коли вночі вмикається дешевий тариф. Звісно, коли є можливість завести 380 вольт, то це ще дешевше, ніж при 220 вольт.

Все більш популярними нині стають дров’яні котли.

— Та все ж чимало людей ставлять твердопаливний котел. Які відгуки тих, хто перейшов на дрова?  — Дуже задоволені щодо економії. 

До речі, про гарячу воду... Існує поняття рециркуляції гарячої води. При побутових котлах, якщо приміщення невелике, — ставиться настінний котел. Якщо будинок великий або 2-рівневий, то треба довго чекати, поки гаряча вода виштовхне холодну. Сьогодні випускаються газові котли із вбудованим внутрішнім бойлером на 60 л, тобто він тримає гарячу воду. І де б людина не була у великому будинку, при відкриванні крана, відразу йде гаряча вода. Ставиться додатково насос рециркуляції гарячої води, і вода у теплоізольованих трубах постійно по будинку циркулює. Але ці насоси оснащуються таймером і програматором. Коли людина будує просто і робить лише опалення, то ставиться звичайний котел.

— Чи можно   навести приклад сучасного підходу до енергозбереження?
— Зараз   господар ставить твердопаливний котел  , ще один потужний газовий котел, один бойлер косвенного нагріву, який буде давати гарячу воду на будинок або з цим або з іншим котлом, плюс рециркуляція гарячої води і ще потужний електрокотел, який вночі, коли дешевий електротариф, працює замість двох інших котлів. Це — суттєва економія. А найголовніше, що сучасні забудовники все прораховують. Алюмінієвий радіатор підбирається при висоті 2,5 м заводом-виробником. А як вирахувати кількість ребер? Раніше ми прораховували так: коли дім середній, пластикові вікна, дах утеплений, чи не утеплений, — брали 1,5 — інакше холодно. Якщо ми площу 20 ділили на 1,5, отримували 8,2 ребра, отже ми рекомендували 9-10. А якщо сьогодні канадська черепиця, гідробар’єр, паробар’єр, 15 см хорошої мінеральної вати, це — термос, хороші вікна, то затрати котла будуть значно меншими на експлуатацію. 

— Одне слово, у 21 столітті ми знову повертаємося до дров. Як це не парадоксально звучить.

 . Є моделі котлів   і для дров, і для вугілля, а  зараз вже йде мова про пелети, тирсобрикети — досить актуально. 
— Доводилося чути, що встановити твердопаливний котел — досить складно. Чи так це?   — Чи потрібні заходи безпеки при експлуатації твердопаливного котла?
— Звичайно. Слід мати на увазі, що це — досить серйозна техніка, за якою потрібен нагляд. Ви ж розумієте, що будь-яка рідина у процесі нагрівання розширюється. Коли система відкрита, тобто розширювальний бак ставиться у верхній точці системи опалення — на даху, під дахом — виходить труба і є якась ємкість. Якщо не буде розширюючого бака, то, нагріваючись до певної температури, система може просто розірватися. Тому розраховується об’єм води, який використовується в системі опалення, під нього ставиться розширюючий бак.
— А якщо господар будинку зробив опалення пластиковими трубами, — такі котли можна ставити?


— Можна. Немає різниці — пластикова чи чавунна, він не закипає, у ньому існує блок керування температурою води.   Ставимо температуру води 70 градусів, наприклад, і котел більше гріти не буде. Він обладнаний вентилятором, що вимикається, закривається піддув, і котел притихає. Парадокс — котел на дровах, але він керується! 

 Про тепловий насос — що це таке?

— Майбутнє — за тепловими насосами. На сьогодні апаратура теплових насосів на приватний будинок коштуватиме приблизно 20-25 тисяч доларів. Але основний принцип роботи теплових насосів такий. Сама автоматика не займає багато місця, але потрібно 5-6 криниць, 3-4 свердловини, опускається туди труба і принцип цієї роботи полягає в тому, що холодильник виробляє холод, але паралельно з цим він дає і тепло. Виходить, якщо на вулиці -5ОС, у свердловині або криниці все одно плюсова температура. При переміщенні рідини у трубах ця різниця з мінуса на плюс виділяє тепло, ми беремо тепло із землі і акумулюємо його спеціальною апаратурою, воно йде на обігрів води у баках. Для цього при будівництві спочатку, коли ми будуємо з «нуля», людина має закласти в землю на глибину 1-1,5 м трубу довжиною 1,5 км. І коли ми пускаємо з холоду воду, — вона нагрівається, бо ж земля тепла, а ось коли вона температуру забирає, то відбувається нагрів води. Так діє тепловий насос.

  Маємо надію, що ця інформація стане у нагоді нашим читачам, котрі мають намір заощадити кошти на опаленні своїх домівок.

Категорія: Господар і Господарка | Переглядів: 1682 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України