КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Жовтень » 1 » Час садити малину?
01:09
Час садити малину?

     Час  садити  малину?

.

  Найкраще малину, як і  суницю,  садити в кінці літа до середини осені.   Але можна пересаджувати її з одного місця на інше навесні і навіть в середині літа, якщо потрібно відсадити молоду поросль.Рекомендується вибирати під посадку сонячні місця. Грунт покращують внесенням перепрілого компосту (1-2 відра під рослину), зменшують кислотність золою (не менше літрової банки під кущ) або вносять по склянці вапна. 

Є різні способи вирощування малини. Часто її садять великий куртиною (групою), розташовуючи рослини за схемою 50 х 50 см рівномірно по всій площі, при цьому заглиблюють стебла в грунт при посадці на 3-4 см. Якщо посадити малину глибше, стебло може загнити, а якщо вище, то виникає небезпека вимерзання посадок взимку. Посадкою все і закінчується, оскільки далі малину кидають напризволяще. Вона росте сама по собі, як у лісі.

Підгодівель не роблять, старі стебла не вирізують, листя не прибирають. Лише поливають зі шланга по грунті в суху погоду. Підземна частина малини живе близько 12 років, тому куртину доведеться переносити на інше місце.

Однак частіше малину ростять уздовж границь ділянки в один або два «рядка», розташовуючи кущі на відстані 80 см один від одного, а ряди - на відстані метра. Ширина ряду для малини повинна бути близько 40 см. Всю поросль, знищують за межами відведеної для неї ділянки, інакше малина розповзеться навколо посадок на досить велику відстань.

При посадці рядами зручніше копати не окремі ями для кожного куща, а суцільну траншею, в яку і висаджувати рослини. Зазвичай рекомендується садити відразу по дві рослини разом. Перед посадкою коріння треба обов'язково опустити у воду не менш ніж на 2 години, щоб вони наситилися вологою, непогано додати у воду «Корневин» або «Гетероауксин». Але не слід тримати коріння у воді більш тривалий час, оскільки вони втратять весь калій у них, а це приведе до ослаблення рослини на ранньому етапі приживання.

У посадкові ями або траншеї слід внести все, що було зазначено вище, добре просочити грунт водою, так щоб рослини висаджувалися в бруд. Зробити горбки, розправити на них коріння (поламані або сухі попередньо слід вирізати) і засипати їх сухим грунтом. При посадці в траншею її повністю засипають грунтом після посадки кущиків на горбки, розташовані в траншеї в 80 см один від одного. Грунт після посадки не ущільнюють, а лише злегка обжимають навколо стебел малини.

Посадковий матеріал малини відразу при покупці слід вкоротити, залишивши стебла висотою всього 20-25 см. Якщо ви відсаджують молоду поросль зі своєю плантації, то її теж слід вкоротити перед посадкою на таку ж висоту. Інакше листя, випаровується волога, висушать стебло, який не забезпечується вологою, поки кущ не прижився і не з'явилися смокчуть корінці.
 
Садити слід кілька різних сортів, оскільки малині потрібно перезапилення. Крім того, треба мати на малиннику сорти різного строку достигання.

Надалі залишають не більше 4 молодих пагонів у кущі в додаток до 4 торішнім стеблах. Якщо залишати на початку літа більше 4 молодих пагонів, кущі сильно загущують, що призводить, з одного боку, до поганої освітленості, а отже, до падіння врожайності, з іншого - до поширення грибних захворювань.

Якщо ви ростите малину рядами, то обов'язково потрібно підв'язка стебел, інакше вони під вагою ягід або мокрою листя почнуть схилятися до грунту, а це може привести до поломки стебла біля основи, що особливо часто буває при сильних вітрах. Для утримання стебел у вертикальному положенні натягують дві-три горизонтальні шпалери з міцної дроту або шнура зі скловолокна, які закріплюють на колах, вбитих в землю на відстані 2-3 м один від одного.

Якщо зробити дві такі огорожі на відстані 40 см один від одного з двох боків від посадок, то малину можна до шпалери не підв'язувати. Якщо огорожа тільки одна, то доведеться стебла підв'язати до кожної з горизонтальних шпалер. Огородження можна розсунути на ширину приблизно 50-60 см. До однієї стороні потрібно підв'язати минулорічні пагони, з яких ви будете знімати урожай, тоді для молодої порослі залишиться достатньо місця. Її не будуть затінювати плодоносні гілки. У міру зростання молоді пагони слід підв'язувати до шпалер.

Таким чином, ви розділите минулорічні і молоді пагони. Це істотно полегшує догляд за рослинами. Щоб малина не розповзалася з відведеного місця, треба або вкопати на глибину 30 см шифер і обмежити посадки з двох сторін, або кожну весну і осінь прорубувати на штик лопати обмежувальні лінії уздовж посадок. Але можна поступити інакше - залишити уздовж посадок малини дернину шириною близько 40 см з кожного боку, по якій постійно ходити, утоптуючи траву.

Малина не любить щільної грунту і не буде поширювати свої коріння на втоптана місце. Якщо все-таки поросль з'являється в недозволеному місці, її слід видаляти, підрізавши гострої лопатою і вирвавши з корінням. Зрізати поросль малини секатором марно, оскільки вона буде рости ще густіше.

Малину можна розсаджувати одиночними кущами по всій ділянці на сонячних місцях. Але тоді перед посадкою по центру майбутнього куща забивають відрізок водопровідної труби довжиною приблизно 2 м, заглиблюючи його в землю не менше ніж на 40-50 см. Після посадки відразу пари рослин з двох сторін від труби будете підв'язувати їх по мірі зростання до цієї опори, просто злегка стягнувши мотузкою в пучок всі стебла. Постійно стежте за тим, щоб коріння не розповзалися по сторонах.

Існує і такий спосіб вирощування малини, при якому в одному ряду малина плодоносить, а всю молоду поросль виривають, а в іншому ряду, навпаки, росте тільки молода поросль для плодоношення в наступному році, а всі плодоносні пагони вирізані. На наступний рік плодоносний ряд і ряд з молодою порослю поміняються місцями. Але в обмежених умовах маленької ділянки застосовувати такий спосіб не економічно з точки зору використання посадкової площі.

Малина відмінно сусідить з яблунею, грушею, сливою, але вона абсолютно не виносить вишню - навіть посаджена в 2-3 м від неї, починає занепадати, стає низькорослої, погано плодоносить. Не слід садити малину близько до обліпихи і чорної смородини, оскільки у всіх цих рослин коріння перебувають в одному шарі грунту.  
Обліпиха поступово виживе малину з її місця, а малина проросте в середині кущів чорної смородини, пригнічуючи останні. Не можна садити малину поряд з суницею - і не тільки тому, що у них коріння розташовуються на одній глибині, але й тому, що в них є спільні хвороби та шкідники. Не рекомендується розбивати плантацію малини після томатів і картоплі.
При будь-якому способі посадки малину не слід тримати на одному місці більше 8-10 років. Вона практично перестає плодоносити. І не тільки через те, що застаріла коренева система або накопичилася велика кількість хвороб і шкідників. Є ще один бік справи, на яку чомусь мало звертають уваги. Справа в тому, що коріння всіх рослин виділяють токсини з метою придушення росту коренів інших рослин, які сусідні із ними.

Але при тривалому вирощуванні однієї і тієї ж рослини на одному місці цих токсинів накопичується занадто багато і вони починають пригнічувати самі себе. У кожної рослини є свій відрізок часу, за який відбувається цей процес. Так, при вирощуванні на одному і тому ж місці салату вже в третьому поколінні починає позначатися вплив власних токсинів. У півоній процес розтягується років на 15, а у малини він настає приблизно через 8-9 років.

Навіть при омолодженні куща рослини залишаються пригніченими, оскільки потрібно не тільки оновлення самої рослини, але і зміна грунту. Про це не треба забувати, коли ви омолоджує сильної обрізанням чагарники. Обов'язково треба обкопати кущі з усіх боків траншеями, вийняти з них грунт і замінити його свіжим.
Категорія: Господар і Господарка | Переглядів: 1789 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України