КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2015 » Травень » 7 » ЧАС ПРИЙШОВ ЗБИРАТИ - ЛіКИ ПОРЯД ! Лікувальні властивості хвої сосни
07:49
ЧАС ПРИЙШОВ ЗБИРАТИ - ЛіКИ ПОРЯД ! Лікувальні властивості хвої сосни

         ЧАС ПРИЙШОВ ЗБИРАТИ - ЛіКИ ПОРЯД !  

  Лікувальні властивості хвої сосни  


.
 

   Прогулянка по хвойному лісі надзвичайно корисна для дихальної системи. Про це кожен з нас знає з дитинства. Медицина не стоїть на місці, і сьогодні хвоя використовується для виготовлення багатьох лікарських препаратів.  Соснові бруньки, живицю та хвою використовують у лікувальних цілях. 

   У соснової і ялинової хвої містяться вітаміни B1, B2, B3, B6, H, E, K, P, PP, алюміній, залізо, каротин, кобальт, марганець, мідь, фітонциди, ефірна олія. Крім цього, хвоя багата вмістом аскорбінової кислоти, якої восени і взимку стає навіть більше, ніж влітку. 
   Хвоя володіє знеболюючим, противірусну, антисептичним, сечогінну, потогінну, жовчогінну, відхаркувальною , загальнозміцнюючим дією. Препарати їх "хвоїнок" сприяють підвищенню імунітету, омолодження організму. 

  З ялинової хвої готують лікарські засоби для лікування серцево-судинних і грибкових захворювань, хвороб головного мозку, цинги і бронхіальної астми. Крім того, використання хвої активізує процеси кровотворення і метаболізму. Нерідко її застосовують для лікування захворювань шкіри обличчя, виготовлення мила, лосьйонів, зубної пасти. 
"Нікнут шовкові трави, пахне смолистої сосною ..."

А тепер наведемо кілька рецептів народної медицини .

 Відвар хвої для поліпшення зору : 5 ст. л. подрібнених голок будь-який хвої залийте 2 склянками окропу, залиште на ніч, процідіть, і пийте по 1 ст. л. 4 рази на день після їжі. 

Чай з гілочок ялини або сосни цілюще при захворюваннях серця і судин, його п'ють для виведення радіонуклідів і для підвищення захисних властивостей організму після важких хвороб. До речі, в нього можна додати улюблені трави: верес, м'яту, звіробій, листя малини, ожини, смородини та ін Пити такий чай можна за бажанням в будь-яких кількостях протягом дня.

Хвою їли часто застосовують і як сечогінний засіб . Для цього 1 ст. л. подрібненої хвої заливають 250 мл окропу, настоюють півгодини, проціджують і п'ють по 1 ст. л. 3-4 рази на день.

З ялинової хвої готують чудові насичені вітамінами настої .

Для цього 100 г хвої потрібно залити 1 л холодної кип'яченої води, додати 3 ст. л. лимонного соку (або лимонної кислоти) і тримати на маленькому вогні півгодини. Після цього дати настоятися 3 години і процідити. Пити 2 рази на день після їжі, по півсклянки.

Відвар хвойних гілок відмінно підійде для інгаляцій і полоскань при захворюваннях горла і ротової порожнини. Їм же можна мити голову: він зміцнює структуру волосся і надає їм блиск.

Звичайно ж, сприятливо позначаються на стані здоров'я хвойні ванни . Особливо добре їх використовувати при захворюваннях суглобів, радикуліті, захворюваннях шкіри та дихальної системи, надмірній вазі, нервовому перевтомі, неспокої. Ванни з лісовим ароматом чудово розслабляючи напружені м'язи, знімуть втому, наповнять новими силами, заспокоять. Для приготування ванни краще взяти побільше хвойних гілок: близько 1,5-2 кг. Сухе сировину залийте 1 л води, доведіть до кипіння, і наполягайте 20 хвилин. Потім процідіть і злийте в готову ванну. Приймати такі ванни ідеально на ніч, протягом 20-30 хвилин.

Для поліпшення кровообігу в ногах можна застосовувати місцеві ванни з хвої. При цьому потрібні окремі ємності з гарячим і холодним відваром. Тримати - за 20 секунд протягом 4-5 хвилин.

          Лікувальні властивості хвої сосни


  . Соснові бруньки, живицю та хвою використовують у лікувальних цілях. 

   Бруньки  рекомендують збирати в лютому-березні, коли у них ще не почався період активного росту.

Їх зрізають з гілок ножем або секатором у вигляді коронок. Хвою збирають у вигляді «лапок» в будь-який час року. Лікувальні властивості хвої сосни заслуговують особливої ??уваги.

Сосна містить безліч хімічних елементів в: в нирках і в хвої сосни звичайної присутні ефірне масло (від 0,36% в нирках - до 1,3% у хвої), смола (7-12%), гіркі і дубильні речовини (в хвої до 5%), паніпікрін, аскорбінова кислота (0,1 - 0,3%), каротин, фітонциди, крохмаль. Ефірне масло цінно входять до нього борнілацетата, лімоненом, піненом та іншими летючими речовинами. З терпентинного ефірного масла (скипидар) отримують камфору, використовувану зовнішньо, як дратівливий засіб. Скипидар не застосовують при захворюваннях нирок і печінки. З скипидару виробляють тернінгідрат, який використовують для лікування хвороб дихальних шляхів, в основному, хронічних бронхітів. Очищена живиця (смола, розчинена в ефірному маслі) входить до складу деяких пластирів. У народній медицині з неї виготовляють ранозагоювальні та бактерицидні засоби.

З соснових бруньок виробляють настої, відвари, настоянки і, які мають лікувальні властивості і використовуються в медицині як відхаркувальні (соснові нирки стимулюють Війчастий епітелій слизових оболонок, за рахунок чого відбувається розрідження мокроти і прискорене її виділення), сечогінні (слабкий сечогінний ефект) і дезінфікуючі та антисептичні засоби (екстракт соснових бруньок використовують як бактерицидний засіб при захворюваннях носоглотки і порожнини рота).

Також можна робити інгаляції при захворюваннях дихальних шляхів запального характеру. Для приготування інгаляції необхідно заварити в 0,5 літра окропу 3 столові ложки соснових бруньок (туди також можна всипати трохи листа евкаліпта, шавлії або чебрецю), потримати 4 хвилини на вогні, далі прибрати і на носик чайника надіти паперову лійку. Тепер можна дихати гарячою парою протягом декількох хвилин.

Відвар із соснових бруньок також має певні лікувальні властивості: його застосовують при хронічних захворюваннях легенів, ревматизмі та інших запальних захворюваннях, а також як кровоочисний і слабке жовчогінний засіб. Для приготування відвару беруть 10 бруньок сосни, заливають склянкою окропу, кип'ятять до півгодини на водяній бані, потім проціджують. Остуджують і приймають по 1 столовій ложці тричі на день після прийняття їжі. Ще одна властивість бруньок сосни - це те, що вони викликають слабкий сечогінний і жовчогінну дію. Соснові бруньки використовуються у складі грудних зборів і чаїв.

Соснові бруньки знайшли застосування і в гінекологічній практиці . При таких захворюваннях як кольпіт і дисплазія шийки матки народна медицина радить проводити ванночки і спринцювання настоєм із соснових бруньок. Настій для спринцювання потрібно приготувати таким чином: одну столову ложку соснових бруньок дрібно стовкти, залити однією склянкою окропу. До вийшла розчину додати дві склянки кип'яченої води кімнатної температури і можна робити спринцювання вранці і ввечері. При бажанні на ніч можна поставити тампон, змочений в цьому настої. Курс лікування необхідно проводити протягом 14 днів.

Не варто забувати, однак, що препарати з соснових бруньок протипоказані при деяких захворюваннях нирок, а також можуть викликати алергічні реакції.
Не варто забувати і про хвою сосни, в якій міститься велика кількість вітамінів. У народній медицині її лікувальні властивості використовуються досить широко: як дезінфікуючий і відхаркувальний засіб.

При простудних захворюваннях радять заварити 1 столову ложку хвої сосни в склянці окропу, помістити все це в термос на 7-8 годин, далі процідити і приймати по третині склянки два, а ще краще, три рази на день між прийомами їжі. Зберігати цей настій можна в холодильнику протягом двох днів. Ще один спосіб приготування настою з хвої сосни такий: засипати в 3 склянки холодної води 4 склянки свіжої хвої, додати сироватки або чайну ложку тривідсоткового розчину соляної кислоти, поставити в темне місце на два дні, процідити.

Приймати по одному-два склянки на день після їди. При гіпо-та авітамінозі з хвої сосни готують настої і концентрати. Також при бронхіальній астмі виготовляють за прописи Траскова протиастматичні мікстуру.

 Настій хвої сосни корисний для проведення профілактичних заходів при цинзі, а також для її лікування. При захворюваннях центральної нервової системи і для впливу на функцію шкіри незамінні будуть ванни їх екстракту хвої. Для приготування цілющої ванни готують відвар з 0,5-1кг молодих пагонів сосни, заварених в 3 л води.

У домашніх умовах можна приготувати соснові вітамінні напої . Ось кілька рецептів по їх виготовленню:


- беремо 30г свіжих голок сосни, промиваємо їх у холодній кип'яченій воді, далі опускаємо в склянку окропу і кип'ятити протягом 20 хв в емальованому посуді , попередньо закривши її кришкою. Після того, як ми остудимо відвар, проціджують, додаємо туди для поліпшення смаку цукор чи мед і випиваємо протягом дня.

- Беремо 50г молодих однорічних соснових верхівок, тобто соснових бруньок (в них менше гірких смолистих речовин) розтираємо в порцеляновій або дерев'яній ступці, заливаємо склянкою окропу й наполягаємо дві години в темному місці. Для поліпшення смаку додають яблучний оцет (у невеликих кількостях), а також цукор. Проціджуємо настій через марлю і відразу ж випиваємо, так як при зберіганні настій втрачає вітаміни.

 У свіжій хвої сосни присутня велика кількість вітамінів. Це і вітамін С, і вітаміни групи В: В1, В2, а також вітаміни Р, Е, К і каротин. У хвої в б разів більше вітамінів, ніж у лимонах і апельсинах.

Сосна: лечебные свойства и противопоказания.

     . Ценность сосны заключается также и в ее лечебных свойствах, на которые обратили внимание еще в седой древности, чему найдены подтверждения в старинных манускриптах.

Заготовка лечебного сырья

  Для лекарственной цели народная медицина применяет хвою, молодые побеги и шишки сосны. Употребление сосновой смолы также имеет место в народной медицине. Рассматривать применение продуктов, получаемых на фармакологических предприятиях (скипидар, канифоль и пр.) нет резона, поэтому целесообразно сделать акцент именно на тех частях растения, которые имеют практическое применение в домашних условиях.

Сосновые почки заготавливают в самом начале сокодвижения (ранней весной).
Сосновые шишки собирают для лекарственных нужд в мае - июне, в это же время проводят заготовку и молодых побегов. Заготавливать хвою можно в любое время года (даже с дерева, использовавшегося в качестве "новогодней елки").
Химический состав лечебного сырья

В хвое и молодых побегах сосны, как и во всех частях дерева, содержатся смолистые вещества. Кроме того, хвоя — богатый источник аскорбиновой кислоты, и ее часто использовали в старину для лечения цинги (авитаминоза, вызванного нехваткой витамина C). В сосновой хвое накапливается большое количество химических соединений, как органической, так и неорганической природы, в состав которых входят макро- и микроэлементы.

Эфирное масло хвои содержит соединения терпенового ряда, борнеол, борнилацетат, ароматические вещества и пр.
Фармакологические свойства препаратов сосны

Водные и спиртовые экстракты сосновых почек, шишек и хвои способствую разжижению вязкой слизи в бронхах (отхаркивающее действие), увеличивают диурез (мочегонное). Биологически активные вещества, входящие в состав лечебного сырья, оказывают бактерицидное и противовоспалительное действие. Все перечисленные свойства препаратов сосны обуславливают их использования для лечения заболеваний бронхолегочной системы (бронхит, пневмония, туберкулез и пр.). Препараты сосны часто назначают в качестве дополнительных средств, использующихся для лечения заболеваний, связанных с образованием камней в почках и желчных протоках. Применяются препараты сосны и в дерматологии.

В старинных медицинских изданиях ("Частная Фармакология", 1847 год) найдены сведения по применению сосновых шишек. "Сосновые шишки обладают мочегонным и потогонным свойствами; употребляются в водянках и застарелых ломотных и ревматических страданиях, слизетечениях (например, из легких). Прежде употребляли их также против цинги и венерических болезней". В издании даются и указания по технологии приготовления сложной сосновой настойки (tinc. pini composit., loco tincturae lignorum):

- Сосновые шишки — 90 г;
- Стружка гваякового дерева — 60 г;
- Сассафрас и можжевеловые ягоды — по 30 г;
- Спирт — 1074 мл.

После настаивания сырье отжимается.

Настойку прописывали по 2 - 4 мл при лечении ревматизма, и как вспомогательное средство от венерических заболеваний.
Лечебные свойства сосны в народной медицине (рецепты)

- В Молдове пользуется популярностью рецепт от преждевременного старения — сосновая пыльца. Для получения пыльцы, собранные весной молодые шишки просушивают на солнце, чтобы чешуйки у них раскрылись, и пыльца свободно высыпалась. Принимают такое средство по 1 г (примерно) до 3-х раз в день перед едой.

- Во время ангины рекомендуется жевать (рассасывать) высохшую смолу сосны.

- "Сосновый мед". Для приготовления средства используются недоразвитые сосновые шишки (длиной около 4 см). Свежие шишки промывают, выкладывают в эмалированную посуду, пересыпают сахаром (1 кг сахара на 1 литр воды) и заливают водой, чтобы она их покрыла полностью, и чуть выше на 2 - 4 см. Варить состав необходимо не менее полутора часов, наблюдая, чтобы вода не перекипала, и постоянно снимая образовавшуюся пену. В процессе варки шишки становятся "прозрачными", а сироп приобретает рубиновую окраску и вязкую консистенцию.

- С легкой руки Валерия Тищенко получил распространение такой рецепт: 5 ст.л. сосновой хвои (рубленой), 3 ст.л. ягод шиповника, 2 ст.л. луковой шелухи на 700 мл воды. Варить 10 минут после закипания, перелить в термос и настаивать в течение ночи. Целитель считает, что такой отвар необходимо выпивать от литра и более в сутки (вместо воды), тем самым происходит полное восстановление сосудистой системы. Курс лечения отваром не менее 4-х месяцев. При всем уважении к народному целителю, но этот рецепт не годится для лечения, и, как показала практика, употребление в таких дозировках может повлечь серьезные обострения сердечных заболеваний. Максимально допустимая дозировка — по 50 или 100 мл на прием, при двух- или трехкратном употреблении!

- Отвар для ванн. Горячие ванны для ног при простуде. На 10 литров воды — 1 кг сосновой хвои (или побегов). После закипания посуду снять с огня и настаивать в течение 1 часа. Применяют для ножных ванн при простуде. Для ванн также используются и отвары из шишек (измельченных), которых на 10 литров берут 3 стакана. Технология приготовления аналогична предыдущей.

- При железодефицитной анемии помогает лечебный настой хвои сосны. На стакан теплой воды — 2 ст.л. хвои, настаивать в продолжении 3-х часов. Принимают часто, через каждые 2 - 3 часа по 15 мл.

- При респираторных заболеваниях рекомендуется принимать настой молодых побегов на молоке. Полулитром закипевшего молока залить 15 г верхушек побегов сосны и настаивать 1 час. Пить настой горячим, до 3-х раз в день по 150 мл.

- Экстракты, приготавливаемые из сосновой хвои идут для приготовления ванн. На 10 литров воды — 1 кг сосновой хвои, варить полчаса и полтора часа настаивать. На каждый килограмм экстракта добавляется 2,5 кг поваренной соли. Хвойно-солевые ванны рекомендуются пациентам, страдающим заболеваниями опорно-двигательного аппарата, связанными с отложением солей (остеохондроз, болезнь Бехтерева и пр.). Неплохой эффект ванны оказывают при разного рода неврозах, суставных болях.

- Настойку сосновых шишек можно принимать для лечения гастрита, язвенной болезни и пр.
Противопоказания к лечению препаратами сосны

Внутреннее применение препаратов сосны не рекомендуется в период беременности, во время обострения заболеваний почек, остром гепатите. Индивидуальная непереносимость также служит одним из противопоказаний, когда не следует прибегать к лечению препаратами сосны.
Злоупотребление препаратами на основе сосны может спровоцировать неприятные симптомы: головную боль, воспаление слизистых оболочек желудка и кишечника. Сосновая пыльца может быть причиной аллергического ринита.

При наружном использовании настоев, отваров и экстрактов особых противопоказаний не выявлено.
.
Источник: http://indasad.ru/lekarstvennye-rasteniya/3263-sosna-lechebnye-svojstva-i-protivopokazaniya#!
 

За допомогою гілочок сосни і їли легко наповнити квартиру лісовим протимікробну ароматом . Їх можна поставити у воду або залити окропом і залишити у відкритому посуді. Виділені хвоєю фітонциди незамінні для дезінфекції приміщень під час епідемій грипу.

Хвою можна зібрати в кінці літа, восени на вирубаних ділянках лісу, де залишається безліч хвойних гілок. З зростаючих дерев голочки відокремлюють таким чином, щоб їх підставу залишалося на гілках. Зібране сировину зберігають у полотняних мішечках і дерев'яних скриньках, на балконі або в морозильнику.

                         Вдихайте лісовий аромат і будьте здорові! 

  

                                 ШАНОВНІ ЧИТАЧІ ! 

Переглянути багато цікавих публікацій щодо лікування, Ви можете на сайті    http://korjukivka-sity.at.ua/  

ТА У РУБРІЦІ ЗДОРОВ-Я      http://korjukivka-sity.at.ua/news/zdorov_ja/1-0-1


Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 7966 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України