КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2011 » Лютий » 8 » БІЛКИ — ПЕРШООСНОВА ЇЖІ
09:23
БІЛКИ — ПЕРШООСНОВА ЇЖІ

БІЛКИ — ПЕРШООСНОВА ЇЖІ


Яка денна кількість білків, жирів і вуглеводів потрібна людині для нормальної життєдіяльності? Гадаю, це питання цікавить багатьох читачів.


  Пояснює  автор оздоровчої системи «Можливості людини в екстремальній ситуації» Юрій БАТУЛІН.


Учені вважають, що першоосновою їжі людини є білки, молекула яких складається з вуглецю, кисню, водню. Також у них є сірка, фосфор, залізо, мідь й інші мікроелементи. Найціннішими носіями білків є рослини, які синтезують у собі енергію сонця й землі та виробляють амінокислоти, необхідні нашому організмові. Це первинні білки, а ось тваринні називаються вторинними, оскільки вони утворюються з рослинної їжі, що потрапила до організму живої істоти та зазнала розщеплення.
Білки — основний будівельний матеріал організму (45% загальної твердої маси), який бере участь в утворенні тканин, органів, м’язів, кісток, нервів, крові й т.ін. Крім того, білки регулюють обмін речовин в організмі, підтримують імунітет, є носієм енергії. Білок, до речі, є основним харчуванням для головного мозку.
Розрахункова (добова) норма білка: на кожний кілограм маси тіла потрібен 1 г білка. Підвищеної кількості білка потребують діти й підлітки, вагітні, а також люди літнього віку (у людей похилого віку важкі білки погано засвоюються). Продукти харчування, багаті на білок (крім м’яса): каша вівсяна та гречана, горіхи, абрикоси, авокадо, зелень кульбаби, пророслі зерна, зелений горошок, боби, соя, квасоля, горох, риба, морепродукти, яйця, молочні й кисломолочні продукти, сир, дріжджі.
Друга основа їжі — вуглеводи. Це органічні хімічні сполуки, які утворюються в рослинах шляхом перетворення сонячної енергії на хімічну. Вуглеводи — основний постачальник енергії до головного мозку та м’язів. Прості вуглеводи (глюкоза й фруктоза) швидко всмоктуються в кров і підвищують у ній рівень цукру. Складні вуглеводи (крохмаль, клітковина) всмоктуються в кров повільніше й не фіксують цукор.
Кожний грам прийнятих вуглеводів дає організму 4 кілокалорії енергії. Нестачі вуглеводів зазвичай немає, потреба в них дуже індивідуальна: у юнацькому віці потреба більша, з дорослішанням вона знижується, особливо у хворих з обмінними порушеннями. Природна глюкоза — одне із джерел одержання енергії, стимулює функцію головного мозку й психічних процесів. Рафінований цукор як продукт харчування — марний.
Уміст цукрів в деяких продуктах харчування: цукерка — близько 10 г, тістечко — до 35 г, у чайній ложці цукру — 9 г. Для одержання необхідної кількості вуглеводів краще вживати мед, солодкі й кисло-солодкі фрукти (хурма, урюк, яблука, вишні, виноград, абрикоси, родзинки). А також овочі: буряки, моркву, солодку картоплю.
Третя основа їжі — жири. Наука стверджує, що вони є необхідним компонентом, який забезпечує життєдіяльність людини, а також беруть учать у формуванні клітин, нервових шляхів, сполучної тканини. Взаємодіючи з білками й вуглеводами, жири сприяють засвоєнню вітамінів А, Е, D, К. Жирні кислоти містяться як у рослинних продуктах харчування, так і у тваринних. Рослинні жири за природною цінністю багатші за тваринні й містять жирні поліненасичені кислоти, дуже важливі для організму. Надлишок жирів розбалансовує організм, але головна небезпека — у надлишковому холестерині, який перевантажує печінку. Жири небезпечні в разі смаження.
Приблизний перелік шкідливих продуктів: свинячі відбивні, смажене м’ясо, наваристі бульйони, внутрішній жир, птиця, м’ясні підливи, смажена картопля, збиті вершки, креми й т.ін. Від жирів не слід відмовлятися, так само як і захоплюватися ними.


Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 1841 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України