КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гість • Група "Гості"Вітаю Вас, ГістьRSS
-Громадський Інформаційний Сайт - -
Меню сайту
Категорії розділу
Події [424]
Вибори [145]
Громада та влада [864]
Точка зору [235]
Право знати [1061]
Свобода слова [37]
Гарячий коментар [5]
Тут я живу [275]
Історія нашого краю [91]
Захисник [26]
Свята [720]
Здоров-Я [551]
Господар і Господарка [56]
Смакота [50]
Поради [141]
Рибалка та полювання [42]
Цікавинки [69]
Всячина [43]
Радіо онлайн
СЛУХАТИ ОНЛАЙН РАДІО
Наше опитування
Календар
Друзі сайту

Корюківська ЗОШ І-ІІІ ст.№1.





Семеновка - наш город!

Статистика
Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
 


Головна » 2013 » Січень » 29 » А ЩО ! Перерахувати пенсію не завадить
16:24
А ЩО ! Перерахувати пенсію не завадить

                А  ЩО !

    Перерахувати пенсію не завадить ?

.

   З початку року в Чернігівському міському управлінні Пенсійного фонду України побільшало людей. Хтось не оформлював пенсію, чекаючи середньої зарплати за 2012 рік, з якої сплачувалися страхові внески, щоб збільшити середню базову зарплату за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. 

    Але більшість приходить за перерахунком пенсії, адже в нашому місті 24 тис. працюючих пенсіонерів, і хоча Закон «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», що набрав чинності 1 жовтня 2011 року, не передбачає застосування базової зарплати року, що передує зверненню за перерахунком, але право на перерахунок залишилось, і є нюанси, котрі дозволять, у результаті перерахунку, отримати пенсію більше, ніж при перерахунку лише за стажем. Тому є сенс спробувати, адже для цього потрібні лише заява, ксерокопії першого та останнього запису трудової книжки та паспорта. І, звичайно, наявність не менш як 24 місяців страхового стажу. Можна навіть плюсувати стаж при перервах у роботі. Буде 24 місяці, буде враховуватися зарплата, з якої обчислена пенсія. 
Втім, у Пенсійному фонді обраховують три варіанти. Перший — перерахунок лише за стажем. У такому випадку базова зарплата залишається на тому рівні, з якого нараховувалася пенсія або здійснювався останній перерахунок. Наприклад, основний розмір пенсії 1000 грн. Якщо додається 2 роки, він збільшується на 2,7%, тобто становитиме 1027 грн.

Збільшується в такому разі й підвищення за страховий стаж понад 20 років для жінок і 25 для чоловіків — на 2% від мінімальної пенсії, але для працюючих пенсіонерів залишається станом на 1.10.2011 р. — 7,64 грн. за рік.
Другий варіант враховує не тільки збільшення стажу, але й заробітну плату — 60 місяців до 1.07.2000 р. і весь період після липня 2000 року. У цьому разі базова зарплата враховується на тому рівні, що був при попередньому перерахунку або призначенні. Це вигідно, якщо вочевидь зростає коефіцієнт зарплати. Наприклад, при призначенні пенсії коефіцієнт був 2,0, а став 2,5. Тоді основний розмір пенсії зросте на 25% за рахунок зростання коефіцієнта зарплати плюс на 2,7% за рахунок зростання коефіцієнта страхового стажу, а підвищення за страховий стаж — на 2% мінімальної пенсії.
Третій варіант найбільш цікавий. Новий закон передбачає, що можна відмовитися від врахування при перерахунку пенсії даних за кращі 60 місяців до 1.07.2000 р. При цьому до даних з 1.07.2000 р. додаються дані за останні 24 місяці. Але при цьому підвищення за страховий стаж буде вже не з 20 років для жінок, а з 30, і для чоловіків — не з 25, а з 35. Тобто тут втрачається підвищення за 10 років — 76,4 грн. Але той, хто звертається за перерахунком, нічим не ризикує, бо в закладі Пенсійного фонду для нього обирають кращий варіант.

Може трапитися випадок, коли пенсіонер вирішив звільнитися, не чекаючи двох років. У такому разі він звертається до Пенсійного фонду, надає необхідні документи й отримує перерахунок підвищення пенсії понад страховий стаж на день звільнення. Адже зараз працюючим пенсіонерам за кожний рік виплачують додаткові 7,64, а непрацюючим з 1.01.2013 р. — 8,94 грн. Але коли мине 2 роки з часу попереднього перерахунку, здійснюється ще один, з урахуванням фактично відпрацьованого стажу і зарплати.
У нового пенсійного закону багато критиків, але в більшості випадків це емоції, бо реальні розрахунки свідчать, що неодноразово обіцяні лідером опозиції А. Яценюком додаткові 334 грн. не мають жодного обґрунтування і мають однакову природу з 500 євро Королевської. Головна проблема закону, на жаль, залишилась. Ті, хто йде на пенсію пізніше, мають вищий розмір. При однаковій, а іноді й нижчій зарплаті, ніж у тих, хто пішов 5—10 років тому. Особливо обурює, коли людина, наприклад, з 2000 року взагалі не працювала, а пішла на пенсію у 2012—2013 роках, має більше, ніж людина, яка пішла у 2003—2005 роках, мала вищий коефіцієнт зарплати і більший стаж. Це треба міняти, і нібито уряд готує відповідний законопроект щодо коригування базової зарплати для перерахунку пенсій. Але де взяти гроші?

                            Аркадій Стежеринський, тижневик «Чернігівські відомості» №4 (1142)        http://vid.cn.ua
Категорія: Право знати | Переглядів: 986 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
КОРЮКІВКА НАШЕ МІСТО © 2024
Форма входу
Логін:
Пароль:
Переклад Сайту


Пошук
Ми ВКонтакті
Наша кнопка
Її код
Code
<a href=" http://korjukivka-sity.at.ua/"target=_blank><img src=" http://korjukivka-sity.at.ua/knopka_sajta.gif"border="0" title=" Громадський сайт міста Корюківка " width=137 height=50></a>
Погода
Корюковка 

Телефонний довідник Корюківського району

Найближчі свят
Праздники Украины
Гороскоп
Loading...
Гімн України